Høje-Taastrup Kommune i pilotprojekt om blockchain-kontrakter med døgninstitutioner

7. februar 2019 kl. 10:59
Høje-Taastrup Kommune i pilotprojekt om blockchain-kontrakter med døgninstitutioner
Illustration: pixabay.
Blockchain-teknologien har potentiale til at blive til noget interessant i en kommunal sammenhæng, men der er et stykke vej til målet, siger kommune.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kommunernes Landsforening har sammen med det kommunale indkøbsfællesskab Kombit udviklet et pilotprojekt, der demonstrerer, hvordan blockchain-teknologi kan blive et redskab til at løse forvaltningsopgaver digitalt.

Pilotprojektet handler om, hvordan Høje-Taastrup Kommune kan bruge blockchain-teknologi til at understøtte valideringen af kontrakter med opholdssteder og døgninstitutioner, der er ansat af kommunen til at passe anbragte børn.

Formålet med pilotprojektet, som er udarbejdet af programmører fra Nordic Blockchain Association, en non-profit brancheorganisation, er for kommunen at afklare, om en løsning med blockchain-teknologi lever op til de kriterier, man har til et eventuelt endeligt produkt.

»Blockchain-teknologien har potentiale til at blive noget interessant også i en kommunal kontekst, men der er et stykke vej til målet,« udtaler Leder af administrationen for Børne- og Ungerådgivningscentret i Høje-Taastrup Kommune, Flemming Sommer, i en pressemeddelelse fra Nordic Blockchain Association.

Forretningsmæssige fordele skal tydeliggøres

»Vi har opdaget nogle tekniske udfordringer med blockchain use casen, som kræver en løsning, før det kan integreres i de nuværende kommunale it-systemer. Eksempelvis kræver blockchain i dag separat adgangskontrol og pengestrømmen mellem bestiller og udfører kan ikke ske i eksisterende økonomisystemer. En anden udfordring er at få skabt rammerne for, at alle kommunale leverandører kan se en forretningsmæssig fordel i at bruge blockchain i deres kontrakter med det offentlige. Her kan man med fordel se på erfaringerne med e-fakturering, hvor potentialet først kunne udløses da såvel lovgivning som it-struktur var på plads,« uddyber Flemming Sommer.

Hver 5. kommune vil hurtigt gøre brug af blockchain-teknologi

En undersøgelse fra KMD viser, at 20 procent af danske kommuner forventer at implementere blockchain-teknologi inden for tre år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Pilotprojektet har vist os, at potentialet er stort, ikke kun i forhold til opholdssteder, men forskellige områder hvor Høje Taastrup Kommune benytter private leverandører i en eller anden form for løbende samarbejde, centreret omkring en kontrakt. Men det bliver først interessant, når teknologien også kan automatisere udbetalinger. Det projektet har vist os, er et nyt arkivskab til kontrakter med blockchains fordele, men uden at komme ind på ulemperne, så som brug af flere systemer,« understreger Jonas Haaber, specialkonsulent og kontraktforhandler ved Børn og Unge RådgivningsCenter i Høje Taastrup Kommune.

Revisionsselskabet Deloitte har tidligere på året foretaget et skøn, der sagde, at det danske samfund kan få en økonomisk gevinst på op mod 16,7 milliarder kroner årligt, hvis hele den offentlige sektor integrerer blockchain-teknologi i stor skala.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger