HK: Hvor er it-kvinderne?

Næsten ingen kvinder starter på en længerevarende it-uddannelser og på flere af it-uddannelserne er procentdelen af kvinder lig nul.

»Det er katastrofalt dårligt, at man i den grad har fejlet overfor de unge kvinder. Branchen har brug for en bedre kønsfordeling,« siger it-konsulent i HK/Privat, Leif Limkilde, til Ritzau.

Han mener, at videnskabsminister Helge Sander (V) må gøre noget ved problemet.

It-uddannelserne har samlet set oplevet en fremgang i antallet at optagede i år, men under fem procent af de nye it-studerende er kvinder. Den lave søgning blandt kvinderne er ifølge Ritzau en forværring i forhold til sidste år.

Leif Limkilde Bloch mener, at problemet er it-uddannelsernes image.

»Desværre opfatter mange kvinder stadig faget som lidt nørdet, hvor man skal være ekstremt teknisk stærk. Men virkeligheden er jo, at det mest tekniske arbejde foregår i udlandet. I dag er der brug for mennesker, der kan kombinere it med kompetencer som forretningsforståelse og kommunikation,« siger han ifølge Ritzau.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Deleted User

jeg vil bare sige jeg mener det samme som Simon og Simon!!

Dertil vil jeg tilføje at jeg, arbejder i skrivende stund i Bremen, og ganske få meter fra hvor jeg sidder ligger der en IT-uddandelse KUN for kvinder.

Det lyder i første omgang lidt fjollet, men tror ideen holder!

Tror bestemt kvinder intresserer sig lige så meget for "teknik" som mænd gør, de har bare en anden tilgang til det.(følgende er ren gætværk så tilgiv mig hvis det lyder dumt). De er måske mere tilbøjeligt til at ville have en overordnet forståelse, og ville gerne stille en masse spørgsmål, før de kaster sig ud i noget, så hvis kvinder kan få lov til det blandt ligesindede tror jeg flere har mod på en IT uddandelse!

Så Bertel, helge og CO, pil ikke ved de uddannelser der er, prøv denne tyske idee, eller put penge i en Bond film med selvstændige sexede kvindlige IT eksperter (Lara Croft som IT sikkerheds chef...hmm det vil sku nok også give flere mandlige it studerende, altså ren win win).

  • 0
  • 0
#3 Simon Krogh

Vel vidende at jeg er på vej ud af en tangent, vil jeg lige kommentere på konceptet med sexede IT-kvinder i film. Det er for mig at se vigtigt at det den slags bliver gjort ordentligt og troværdigt. Jeg kommer umiddelbart til at tænke på to eksempler: Sandra Bullock i Nettet og Hvad-er-det-nu-hun-hedder(signalbehandlingseksperten) i Transformers. Til trods for at Nettet var et grumt eksempel på et grimt MovieOS, virkede Sandra som en nogenlunde troværdig person, der brugte en stor del af sit liv på at arbejde med debugging og softwaretesting og ikke havde tid til så meget andet. Hvad-er-det-nu-hun-hedder i Transformers på den anden side havde åbenbart både tid til at bruge timevis på at shoppe det nyeste smarte tøj og lægge flot make-up hver morgen, samtidig med at hun fandt ud af hvordan et analogt alien-signal kunne hacke sig ind i det amerikanske forsvars databasesystemer... Jeg ved ikke, jeg har bare svært ved at se hvordan kvinder såvel som mænd kan tro på det. Desuden er det min erfaring at selvom der godt nok kun er få kvinder inden for IT-branchen, så er der INGEN kvinder inden for signalbehandling. Men grundidéen er god, synes jeg. Det er offentlighedens indtryk af faget, der skal ændres, f.eks. igennem film og reklamer, og ikke faget selv.

  • 0
  • 0
#4 Therese Hansen

Noget som jeg har på fornemmelsen afholder kvinder fra at vælge it-uddannelserne er tanken om at de vil blive "den eneste pige". Og det har jeg fuld forståelse for - det er en skræmmende tanke, selv om det ikke er helt på den måde i virkeligheden.

I virkeligheden er der et ganske godt sammenhold mellem de piger der er på uddannelsen også på tværs af årgange, og vi har på datalogi i Århus tradition for at sætte pigerne på samme årgang på hold sammen, så de ikke bliver "den eneste" (med mindre de er den eneste på den årgang og det sker ikke så tit).

For nu at tage de emner som drengene ovenfor tager op, så er jeg også ganske godt tilfreds med den faglige udformning af it-uddannelserne. Mit problem er branchen image, til dels studiemiljøet på studiet og lidt andre ting.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere