Hjemmearbejdspladser i fare: Halvdelen af os har ikke styr på sikkerheden trods advarsel fra CFCS

19. januar 2021 kl. 10:389
Hjemmearbejdspladser i fare: Halvdelen af os har ikke styr på sikkerheden trods advarsel fra CFCS
Illustration: Rasmus Meisler.
Kun halvdelen af danskerne med mulighed for at arbejde hjemmefra svarer i en ny undersøgelse, at de har helt styr på den løbende opdatering af virusbeskyttelsen på den computer, der snurrer på hjemmekontoret.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danskere i tusindtal er sendt hjem fra deres respektive kontorer for på bedst mulig vis at pase deres arbejde fra spisebordet, sofaen eller det dedikerede hjemmekontor. Men med til hjemmearbejdet hører større udfordringer end, at man selv skal brygge kaffen og sætte frokosten frem.

En ny undersøgelse foretage af Analyse Danmark for softwarevirksomheden Citrix viser, at kun halvdelen af danskerne helt styr på sikkerhedsopdateringerne af deres computere på hjemmearbejdspladsen.

I undersøgelsen svarer 45,6 procent, at de føler, at de har "helt styr" på den løbende opdatering af virusbeskyttelse på den computer, de bruger i forbindelse med hjemmearbejde. Hver tredje svarer, at de har ”nogenlunde” styr på at få opdateret virusbeskyttelsen. Derudover svarer, at 17 procent, at de har ”mindre godt” eller ”slet ikke” styr på sikkerhedsopdateringerne.

Det kan virke bekymrende i lyset af, at Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed (CFCS) har vurderet, at cybertruslen under corona-pandemien som værende ”meget høj.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

”Myndigheder og virksomheder kan være mere sårbare under den igangværende COVID-19-pandemi. It-sikkerheden i mange myndigheders og virksomheders netværk er under pres fra det ændrede brugsmønster i form af nye hjemmearbejdspladser, og fordi tilgængeligheden af systemerne prioriteres højt. De nye arbejdsvilkår kan give hackere lettere adgang til organisationernes systemer,” lyder det.

Overraskende og bekymrende

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.501 repræsentativt udvalgte danskere på mellem 18 og 64 år, der har mulighed for at arbejde hjemmefra. Resultaterne afspejler dermed også den sikkerhedsmæssige situation på tværs af landet, aldersgrupper og en række andre parametre.

Resultaterne bekymrer Anette Vainer, der er landechef i Citrix Danmark, som har bestilt undersøgelsen hos Analyse Danmark.

”Det er både overraskende og ret bekymrede, at så mange føler sig ukomfortable med at opdatere sikkerhedsprogrammer. Det er ikke et område, man som medarbejder kun skal have nogenlunde styr på. Særligt under pandemien er det afgørende for både den enkeltes og virksomhedens sikkerhed, at sikkerhedsprogrammer til alle tider er fuldt opdateret. It-kriminelle udnytter i høj grad den situation, verden befinder sig i lige nu, og det har betydet en betragtelig stigning i antallet af angreb i det forgange år,” vurderer hun og opfordrer til noget så simpelt som at slukke computeren i stedet for bare at klappe låget i, når der blæses til fyraften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den måde giver man sit udstyr mulighed for at opdatere ved den næste opstart.

[embres url=

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
20. januar 2021 kl. 11:53

Det pussige er at hvis man har en computer med Citrix, og man bliver spurgt om man har styr på sikkerheden, så vil svaret meget vel blive et nej, i og med at Citrix er et totalt lukket system for den almindelige bruger.

( hermed antyder jeg ikke, at der er noget i vejen med sikkerheden ved et Citrix system)

8
20. januar 2021 kl. 08:38

Ja, det er reklame forklædt som analyse.

Men det er også vanskeligt i dag, fordi reklamen er langt bedre skjult. Generelt.

Listes ind allevegne. Reklame forklædt som redaktionelt indhold, men måske mest udbredt af alt – reklame forklædt som debatindlæg! Gys, hvor er der meget af det.

Fordi virksomheder og offentlige myndigheder selv råder over kommunikationsafdelinger, som egenhændigt kan sætte en dagsorden (indirekte) og vinkle budskabet, så det ser ud som om, at det har relevans.

Og hvordan i alverden skal børn kunne gennemskue, at influencere blot er levende reklamesøjler? Mange voksne kan ikke engang.

Rigtig meget er dobbeltbundet. Sværere at gennemskue og lettere at blive snøret af al denne manipulation. Godmorgen du!

7
20. januar 2021 kl. 07:55

Det værste er næsten at V2 falder for fristelsen og viderebringer noget man på moderne dansk godt kan kalde Fake News. Apropos Citrix, skal V2 ikke gøre opmærksomme på at indholdet er sponsoreret?

6
19. januar 2021 kl. 16:47

Din vinkel forudsætter at det er visksomheden der stiller med det udstyr som skal bruges. Det betyder også i praksis at medarbejderen kan få problemer ved privat brug, endvidere dobbelt udstyr i hjemmet, virksomheden belastes med udgifter og vedligeholdelse af udstyret.

Ved privat brug taler vi nok også om beskatning, med mindre udstyret er 100% arbejds relateret.

Jeg siger ikke at man ikke skal tænke på sikkerheden, men tingene er ikke helt så sort/hvidt som nogen gerne vil gøre det til.

5
19. januar 2021 kl. 12:52

Til den svære del af IT-sikkerheden som "Husk at opdatere din PC" og "Husk at have en opdateret antivirus".

Det er alle pengene værd at de minder os om dette et par gange om året.

I denne omgang er det dog vist Citrix der selvfølgelig gerne vil sælge nogle flere licenser.

4
19. januar 2021 kl. 12:41

Er det så CFCS eller Citrix, der kloger sig her? Det lyder, som om det er Citrix.

3
19. januar 2021 kl. 11:43

Hvis man spørger en administrativ medarbejder hos en kommune om vedkommende har styr på virusbeskyttelse på sin hjemmearbejds-PC, så har han/hun naturligvis ingen begreb om det, og vil svare negativt, med mindre det er en IT medarbejder der godt ved at IT-afdelingen har styr på det.

Undersøgelsen tager tilsyneladende ikke højde for at mange (sikkert hovedparten) bruger en bærbar der er stillet til rådighed af virksomheden de arbejder for (sådan ser det i hver tilfælde ikke ud i artiklen)

2
19. januar 2021 kl. 11:12

Fyrer mere af deres se-hvor-vi-kan-udtale-os-klogt-send-flere-penge vrøvl af.

For hvad gør de aktivt for at tjene borgerne, ikke en bjælle, tværtimod, de saboterer direkte at samfundet skal få viden om trusler:

https://www.version2.dk/artikel/forsvaret-moerklaegger-kameraundersoegelse-kommuner-vildrede-1091940

Herudover har Marciej helt ret, det er virksomhederne der skal sørge for at sikkerheden er i top (og det kan jo gøre på mange måder, f.eks. kunne det at overveje en anden tilgang end ukritisk tilbedelse af en usikker monokultur gøre en ret stor forskel!).

1
19. januar 2021 kl. 10:54

...det er IKKE medarbejderen som skal være ansvarlig for opdateringer og sikkerhedssoftware på hjemmearbejdspladserne, det er virksomhedens IT-afd. - ellers er det ikke korrekt at omtale det som hjemmearbejdsplads.

Naturligvis er der mindre virksomheder som ikke har en dedikeret IT-afd. men det er næppe dem CFCS omtaler da disse virksomheder typisk har tragisk IT-sikkerhed i forvejen (bevares, der er undtagelser).