Hjemmearbejdspladser i fare: Halvdelen af os har ikke styr på sikkerheden trods advarsel fra CFCS
Danskere i tusindtal er sendt hjem fra deres respektive kontorer for på bedst mulig vis at pase deres arbejde fra spisebordet, sofaen eller det dedikerede hjemmekontor. Men med til hjemmearbejdet hører større udfordringer end, at man selv skal brygge kaffen og sætte frokosten frem.
En ny undersøgelse foretage af Analyse Danmark for softwarevirksomheden Citrix viser, at kun halvdelen af danskerne helt styr på sikkerhedsopdateringerne af deres computere på hjemmearbejdspladsen.
I undersøgelsen svarer 45,6 procent, at de føler, at de har "helt styr" på den løbende opdatering af virusbeskyttelse på den computer, de bruger i forbindelse med hjemmearbejde. Hver tredje svarer, at de har ”nogenlunde” styr på at få opdateret virusbeskyttelsen. Derudover svarer, at 17 procent, at de har ”mindre godt” eller ”slet ikke” styr på sikkerhedsopdateringerne.
Det kan virke bekymrende i lyset af, at Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed (CFCS) har vurderet, at cybertruslen under corona-pandemien som værende ”meget høj.”
”Myndigheder og virksomheder kan være mere sårbare under den igangværende COVID-19-pandemi. It-sikkerheden i mange myndigheders og virksomheders netværk er under pres fra det ændrede brugsmønster i form af nye hjemmearbejdspladser, og fordi tilgængeligheden af systemerne prioriteres højt. De nye arbejdsvilkår kan give hackere lettere adgang til organisationernes systemer,” lyder det.
Overraskende og bekymrende
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.501 repræsentativt udvalgte danskere på mellem 18 og 64 år, der har mulighed for at arbejde hjemmefra. Resultaterne afspejler dermed også den sikkerhedsmæssige situation på tværs af landet, aldersgrupper og en række andre parametre.
Resultaterne bekymrer Anette Vainer, der er landechef i Citrix Danmark, som har bestilt undersøgelsen hos Analyse Danmark.
”Det er både overraskende og ret bekymrede, at så mange føler sig ukomfortable med at opdatere sikkerhedsprogrammer. Det er ikke et område, man som medarbejder kun skal have nogenlunde styr på. Særligt under pandemien er det afgørende for både den enkeltes og virksomhedens sikkerhed, at sikkerhedsprogrammer til alle tider er fuldt opdateret. It-kriminelle udnytter i høj grad den situation, verden befinder sig i lige nu, og det har betydet en betragtelig stigning i antallet af angreb i det forgange år,” vurderer hun og opfordrer til noget så simpelt som at slukke computeren i stedet for bare at klappe låget i, når der blæses til fyraften.
På den måde giver man sit udstyr mulighed for at opdatere ved den næste opstart.
[embres url=

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.