Hjemmearbejdspladser i fare: Halvdelen af os har ikke styr på sikkerheden trods advarsel fra CFCS

Mange danskere har ifølge en ny undersøgelse ikke helt styr på at få opdateret deres computer på hjemmekontoret. Illustration: Rasmus Meisler
Kun halvdelen af danskerne med mulighed for at arbejde hjemmefra svarer i en ny undersøgelse, at de har helt styr på den løbende opdatering af virusbeskyttelsen på den computer, der snurrer på hjemmekontoret.

Danskere i tusindtal er sendt hjem fra deres respektive kontorer for på bedst mulig vis at pase deres arbejde fra spisebordet, sofaen eller det dedikerede hjemmekontor. Men med til hjemmearbejdet hører større udfordringer end, at man selv skal brygge kaffen og sætte frokosten frem.

En ny undersøgelse foretage af Analyse Danmark for softwarevirksomheden Citrix viser, at kun halvdelen af danskerne helt styr på sikkerhedsopdateringerne af deres computere på hjemmearbejdspladsen.

I undersøgelsen svarer 45,6 procent, at de føler, at de har "helt styr" på den løbende opdatering af virusbeskyttelse på den computer, de bruger i forbindelse med hjemmearbejde. Hver tredje svarer, at de har ”nogenlunde” styr på at få opdateret virusbeskyttelsen. Derudover svarer, at 17 procent, at de har ”mindre godt” eller ”slet ikke” styr på sikkerhedsopdateringerne.

Det kan virke bekymrende i lyset af, at Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed (CFCS) har vurderet, at cybertruslen under corona-pandemien som værende ”meget høj.”

”Myndigheder og virksomheder kan være mere sårbare under den igangværende COVID-19-pandemi. It-sikkerheden i mange myndigheders og virksomheders netværk er under pres fra det ændrede brugsmønster i form af nye hjemmearbejdspladser, og fordi tilgængeligheden af systemerne prioriteres højt. De nye arbejdsvilkår kan give hackere lettere adgang til organisationernes systemer,” lyder det.

Læs også: Ny CFCS-rapport: Cybertruslen mod Danmark er »meget høj«

Overraskende og bekymrende

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.501 repræsentativt udvalgte danskere på mellem 18 og 64 år, der har mulighed for at arbejde hjemmefra. Resultaterne afspejler dermed også den sikkerhedsmæssige situation på tværs af landet, aldersgrupper og en række andre parametre.

Resultaterne bekymrer Anette Vainer, der er landechef i Citrix Danmark, som har bestilt undersøgelsen hos Analyse Danmark.

”Det er både overraskende og ret bekymrede, at så mange føler sig ukomfortable med at opdatere sikkerhedsprogrammer. Det er ikke et område, man som medarbejder kun skal have nogenlunde styr på. Særligt under pandemien er det afgørende for både den enkeltes og virksomhedens sikkerhed, at sikkerhedsprogrammer til alle tider er fuldt opdateret. It-kriminelle udnytter i høj grad den situation, verden befinder sig i lige nu, og det har betydet en betragtelig stigning i antallet af angreb i det forgange år,” vurderer hun og opfordrer til noget så simpelt som at slukke computeren i stedet for bare at klappe låget i, når der blæses til fyraften.

På den måde giver man sit udstyr mulighed for at opdatere ved den næste opstart.

[embres url=

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Maciej Szeliga

...det er IKKE medarbejderen som skal være ansvarlig for opdateringer og sikkerhedssoftware på hjemmearbejdspladserne, det er virksomhedens IT-afd. - ellers er det ikke korrekt at omtale det som hjemmearbejdsplads.

Naturligvis er der mindre virksomheder som ikke har en dedikeret IT-afd. men det er næppe dem CFCS omtaler da disse virksomheder typisk har tragisk IT-sikkerhed i forvejen (bevares, der er undtagelser).

 • 27
 • 0
#2 Christian Nobel

Fyrer mere af deres se-hvor-vi-kan-udtale-os-klogt-send-flere-penge vrøvl af.

For hvad gør de aktivt for at tjene borgerne, ikke en bjælle, tværtimod, de saboterer direkte at samfundet skal få viden om trusler:

https://www.version2.dk/artikel/forsvaret-moerklaegger-kameraundersoegel...

Herudover har Marciej helt ret, det er virksomhederne der skal sørge for at sikkerheden er i top (og det kan jo gøre på mange måder, f.eks. kunne det at overveje en anden tilgang end ukritisk tilbedelse af en usikker monokultur gøre en ret stor forskel!).

 • 13
 • 0
#3 Casper Kjeldsen

Hvis man spørger en administrativ medarbejder hos en kommune om vedkommende har styr på virusbeskyttelse på sin hjemmearbejds-PC, så har han/hun naturligvis ingen begreb om det, og vil svare negativt, med mindre det er en IT medarbejder der godt ved at IT-afdelingen har styr på det.

Undersøgelsen tager tilsyneladende ikke højde for at mange (sikkert hovedparten) bruger en bærbar der er stillet til rådighed af virksomheden de arbejder for (sådan ser det i hver tilfælde ikke ud i artiklen)

 • 17
 • 0
#5 Brian Simonsen

Til den svære del af IT-sikkerheden som "Husk at opdatere din PC" og "Husk at have en opdateret antivirus".

Det er alle pengene værd at de minder os om dette et par gange om året.

I denne omgang er det dog vist Citrix der selvfølgelig gerne vil sælge nogle flere licenser.

 • 7
 • 0
#6 Gert Agerholm

Din vinkel forudsætter at det er visksomheden der stiller med det udstyr som skal bruges. Det betyder også i praksis at medarbejderen kan få problemer ved privat brug, endvidere dobbelt udstyr i hjemmet, virksomheden belastes med udgifter og vedligeholdelse af udstyret.

Ved privat brug taler vi nok også om beskatning, med mindre udstyret er 100% arbejds relateret.

Jeg siger ikke at man ikke skal tænke på sikkerheden, men tingene er ikke helt så sort/hvidt som nogen gerne vil gøre det til.

 • 0
 • 0
#8 Louise Klint

Ja, det er reklame forklædt som analyse.

Men det er også vanskeligt i dag, fordi reklamen er langt bedre skjult. Generelt.

Listes ind allevegne. Reklame forklædt som redaktionelt indhold, men måske mest udbredt af alt – reklame forklædt som debatindlæg! Gys, hvor er der meget af det.

Fordi virksomheder og offentlige myndigheder selv råder over kommunikationsafdelinger, som egenhændigt kan sætte en dagsorden (indirekte) og vinkle budskabet, så det ser ud som om, at det har relevans.

Og hvordan i alverden skal børn kunne gennemskue, at influencere blot er levende reklamesøjler? Mange voksne kan ikke engang.

Rigtig meget er dobbeltbundet. Sværere at gennemskue og lettere at blive snøret af al denne manipulation. Godmorgen du!

 • 2
 • 0
#9 Aksel Koplev

Det pussige er at hvis man har en computer med Citrix, og man bliver spurgt om man har styr på sikkerheden, så vil svaret meget vel blive et nej, i og med at Citrix er et totalt lukket system for den almindelige bruger.

( hermed antyder jeg ikke, at der er noget i vejen med sikkerheden ved et Citrix system)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere