Hjælp til danskere uden mobilsignal: Startup laver lovligt alternativ til GSM-repeater

19 kommentarer.  Hop til debatten
Hjælp til danskere uden mobilsignal: Startup laver lovligt alternativ til GSM-repeater
Illustration: Victorfone.
Victorfone konvertere signalet fra telefonmasten til wifi. Resultatet er solid mobildækning i hele huset, lover virksomheden bag opfindelsen.
4. april 2016 kl. 06:35
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den første prototype var bygget op af reservedele og lignede en burger. I dag er danske Victorfone klar med en crowdfunding kampagne, der skal tage start-up-virksomhedens opfindelse det sidste stykke over målstregen og - forhåbentlig - i hænderne på danskere med dårlig mobildækning.

»Det har været irriterende, for mig og mange andre, at der ind imellem er dårlig dækning på vores mobiltelefoner,« indleder Victorfones CEO Morten Boutrup.

Det er ikke kun sorte huller i dækningen, der er skyld i det problem. Telefonerne er blevet smartere og større, men antennerne er blevet mindre og gemt væk i telefonens indre.

»Derfor tænkte vi, om man kunne tage antennen ud af telefonen, og placere den et sted i landskabet. Det er det, vi gør, med Victorfone,« forklarer Morten Boutrup til Version2.

Erstatter forkrøblet antenne


Morten Boutrup gik sammen med resten af start-up-virksomheden fredag i luften med en kickstarter-kampagne. Crowdfunding-sitet skal efter planen sikre 80.000 kroner til produktion af de første 1000 enheder - svarende til én dags produktion på fabrikken i Kina.


Victorfonen er en erstatning for den antenne, som moderne telefoner har designet sig væk fra. Den lille boks ligner en router og placeres et sted i hjemmet eller sommerhuset, hvor der er bedst mulighed for kontakt med masten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er ofte oppe på loftet, hvor du er uden for klimaskærmen - det vil sige for eksempel lavernergivinduer, beton og stenuld, som forhindrer radiostrålerne i at komme ind,« siger Morten Boutrup, der har arbejdet i it-branchen i 25 år.

Fra sin sikre placering udsender Victorfonen et wifi-signal, som telefonen kobler på, når den er i nærheden. En dedikeret app indstiller sig herefter til at viderestille alle opkald til Viktorfonen, som bruger et PBX-system til at finde ud af, hvilken enhed der skal modtage et opkald udefra.

»Det svarer lidt til et omstillingsbord i en større organisation,« forklarer direktøren.

Signalet forsvinder i tågen

Morten Boutrup bor selv på en gård, hvor solidt mobilsignal forsvinder, når tågen ruller ind, og vender tilbage, når solen skinner. Derfor var han også særdeles lydhør, da to radiomekanikere viste det første bud på en løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De havde lappet den samme af dele, de havde samlet forskellige steder fra, og den første prototype kaldte vi for burgeren, fordi det var, hvad den lignede. Men den virkede,« fortæller han.

En del danskere har i samme situation tyet til en såkaldt booster eller GSM-repeater, som forstærker signalet fra masten og på den måde giver et klart signal. Hagen ved den løsning er, at det ulovligt og kan give bøder for over 10.000.

»Problemet er at signalet bliver så stærkt, at bilister og naboer også kan hoppe over på signalet fra boosteren. Det betyder, at signalet bliver forstyrret og det er ulovligt,« forklarer Morten Boutrup.

»Det kan gå ad pommern til«

Med grønt lys fra myndighederne gik trioen til Syddansk Teknologisk Innovation og præsenterede ideen for bestyrelsen. Den faldt i god jord.

»Vi har også selv smidt en del penge i for at komme dertil, hvor vi er nu, men hvis ikke vi havde fonden, havde vi været lost, for bankerne er meget forsigtige med at investere i nye projekter,« fortæller Morten Boutrup.

Siden selskabet officielt blev dannet i november 2014 er der blevet bygget og skrottet rigtig mange prototyper. Konceptet er simpelt, men softwaren, der omsætter udbydernes GMS-signal til wifi, er kompleks, forklarer direktøren.

»Vi er på version 21 nu og vi har nok haft seks versioner af appen,« siger Morten Boutrup, der selv droppede en mindre konsulentvirksomhed for at følge Victorfon-ideen til dørs.

»Det kan selvfølgelig gå af pommern til. Der er den risiko vi løber.«

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
6. april 2016 kl. 01:57

I bund og grund beskriver du jo sådan set Wi-Fi calling i kombination med Voice over LTE. De er netop sådan kombinationen mellem Wi-Fi calling og VoLTE kommer til at fungere, når teleselskaberne kombinerer de to teknologier.

Wi-Fi calling forudsætter at du har et eller andet datanet at sende kaldet henover og det er helt bundet til hvad din udbyder tilbyder. Mit forslag har ikke den begrænsning.

Derudover ville det åbne for en enorm mængde af innovation, hvis man havde mulighed for at tale 4G med sin telefon i stedet for bare Wifi. Wi-Fi calling er låst til ens mobilleverandør; med ægte 4G-adgang ville man kunne blive sit eget teleselskab, hvor telefonen så roamer ind på ens net når man er hjemme.

Men det kommer ikke til at ske, for de selskaber som har nettene vil ikke acceptere den slags konkurrence.

18
5. april 2016 kl. 11:19

Reelt set så er Victorfonen kun relevant såfremt ens teleselskab ikke tilbyder Wi-Fi Calling og/eller hvis man ikke har internet adgang via Wi-Fi. Det begrænser altså markedet for Victorfonen til nogle ganske få procent af alle de danske husstande.

Korrekt, men bemærk at de dog også har lavet den til montage i bilen, så der er et lidt større marked.

Men lad os nu se. Det er jo det gode ved croudfunding, at det netop kan give snævre produkter chancen.

17
5. april 2016 kl. 10:50

Victorfonen skal fremstå som operatør, så Wi-Fi calling vælger den.
Det er helt sikkert doable, det største slagsmål vil være at få lov til at lægge operatør informationerne ud i telefonen.

Jo jo - men hvorfor pokker skulle man købe en Victorfon til at benytte Wi-Fi Calling funktionen, når der medfølger en "gratis" Wi-Fi router fra ens bredbåndsleverandør?

Hvis man har en bredbåndsforbindelse med et Wi-Fi og benytter Wi-Fi calling, så er der igen grund til at benytte en Victorfon.

Reelt set så er Victorfonen kun relevant såfremt ens teleselskab ikke tilbyder Wi-Fi Calling og/eller hvis man ikke har internet adgang via Wi-Fi. Det begrænser altså markedet for Victorfonen til nogle ganske få procent af alle de danske husstande.

15
5. april 2016 kl. 10:13

Wi-Fi Calling kræver internet - det gør Victorfon ikke.
Ellers enig produktet kan få et ganske snævert marked.
Victorfon folkene bør dog kigge på understøttelse af Wi-Fi Calling, altså ingen App men telefonens indbyggede Wi-Fi Calling.

Vi skal huske på, at Victorfonen også kræver et abonnement, hvilket altså også koster lidt penge. Om det lige er 20 eller 80 kroner per måned, det er lidt svært at afgøre, men det er altså en omkostning man skal have i mente. Derudover kommer så selve udgiften til Victorfon-enheden.

Hovedparten af de danske husstande har allerede et internetabonnement, og derfor er der reelt set ingen omkostning forbundet med Wi-Fi calling for flertallet af de danske husstande.

Jeg kan ikke se, hvordan man skulle kunne kombinere Victorfonen og Wi-Fi Calling - og hvorfor man overhovedet skulle bruge tid og energi på det.

Det er to forskellige teknikker, der adresserer samme problem - forskellen er blot, at Victorfonen for langt de fleste danskere kommer til at koste penge, mens Wi-Fi Calling ikke er forbundet med yderligere omkostninger for forbrugerne.

Victorfonen er smart, men hvor er markedet for produktet, når alle forbrugere gratis kan trykke på en knap, og wupti så er det Wi-Fi calling på ens iPhone?

14
5. april 2016 kl. 09:30

Nu er det nok ca. et års tid siden at jeg fik forevist ideen, så jeg kender konceptet lidt.

Snedigt i sin enkelthed, en SIP klient der aktiverer viderestilling af mobil nummeret, hvis der er Wifi dækning og bundlet med en 3G/4G router.

Hvis der er 3G dækning, så virker din mobiltelefon sikkert også. Det som Victorfon gør er at den arbejder på 2G nettet, og med bedre antenner. Nogle af folkene bag Victorfon har også lavet http://telefontransformer.dk/ som er en fastnet adapter på mobilnetværket. Da den også kører 2G har vi praktiske erfaringer med den som viser, at den som mobiltelefon har bedre dækning end en håndholdt, fordi den sidder fast og fordi den har en større antenne.

Mon Victorfone appen virker med andre Wifi net end på deres bundlede router?

Det burde ikke være noget problem, det er jo blot en SIP klient. Faktisk er jeg mere interesseret i deres App end Victorfonen :-)

Hvad med nummervisning når man ringer fra Victorfone appen?

Det fikser telefonselskabet! (dog næppe de store)

Jeg går ud fra at man så betaler for indgående opkald, da de jo skal viderestilles fra mobil operatøren til Victorfones hPBX

Mobilkaldet sendes blot ud på et andet SIM kort, så omkostningen er den samme.

Men når teleselskaberne tilbyder gratis Wi-Fi Calling, så er det svært at se et kommercielt marked for produktet.

Wi-Fi Calling kræver internet - det gør Victorfon ikke. Ellers enig produktet kan få et ganske snævert marked. Victorfon folkene bør dog kigge på understøttelse af Wi-Fi Calling, altså ingen App men telefonens indbyggede Wi-Fi Calling.

Ja, sådan kan man godt se på det, men på den anden side, så har SIP været på markedet i evigheder uden at forbrugerne for alvor har taget det til sig, selvom de tekniske løsninger har været klar, som også Erik Trolle påpeger.</p>
<p>Bekvemmelighedsfaktoren spiller altså også ind.

Enig. Mobiltelefonens store fordel er, at man 99 ud af 100 gange bare kan tænde den og så virker den. Derfor er det vigtigste App'en

12
5. april 2016 kl. 07:06

Det er meget sødt at have sit mobilnummer tilgængeligt over SIP med samringning til simkortet. Enkelte teleselskaber tilbyder det i dag. Men det er bare ikke rigtigt brugbart at rode med en separat app til wifi-opkald, kald dør når man forlader wifi-dækning (det findes der OGSÅ en løsning på, men så bliver det for alvor kompliceret)

I bund og grund beskriver du jo sådan set Wi-Fi calling i kombination med Voice over LTE. De er netop sådan kombinationen mellem Wi-Fi calling og VoLTE kommer til at fungere, når teleselskaberne kombinerer de to teknologier.

Man fører en samtale udenfor hjemmet, og i det øjeblik man træder ind i hjemmet, så skifter opkaldet automatisk fra VoLTE til Wi-Fi calling. Så render man rundt i hjemmet i 5 minutter og når man så forlader hjemmet igen, så skifter telefonen tilbage til VoLTE.

For slutbrugeren foregår alt dette uset, og det eneste man bemærker er at samtalen ikke afbrydes eller forringes.

11
4. april 2016 kl. 23:21

Hvis bare vi kunne få 5MHz eller 10MHz spektrum et eller andet sted i 4G-området til fri leg, ligesom 5GHz, så ville hele løsningen kunne gøres meget simplere. Så ville Victorphone kunne køre 4G både på indersiden og ydersiden, app'en ville være overflødig. Med lidt held ville løsningen ikke engang kræve to simkort, for selve dataene/kaldene ville bare blive send tværs igennem uden at Victorphone skal dekryptere.

Det er meget sødt at have sit mobilnummer tilgængeligt over SIP med samringning til simkortet. Enkelte teleselskaber tilbyder det i dag. Men det er bare ikke rigtigt brugbart at rode med en separat app til wifi-opkald, kald dør når man forlader wifi-dækning (det findes der OGSÅ en løsning på, men så bliver det for alvor kompliceret).

Hvis der ikke er andre muligheder så finder man sig naturligvis i meget.

Disclaimer: jeg arbejder for et erhvervsteleselskab. Jeg håber personligt at Victorphone bare er genialt, for det passer fint ind i vores koncept. Men jeg tror det ikke.

9
4. april 2016 kl. 13:40

Kan sagtens se at det er mere Hr. og Fru DK.. Men løsningen er væsentlig mere kompleks. Femtocell er trods alt bare at tilslutte (og vente) så virker din mobil telefoni som "den plejer" Økonomisk kan jeg godt se at prislejet er noget højere

8
4. april 2016 kl. 13:28

Er femtocell ikke mere vejen frem ?

Ja og nej.

Til virksomheder er en femtocell en fin løsning. Udover femtoceller så er er der også picoceller til lidt større virksomheder, offentlige pladser såsom stations/lufthavn/shoppingcentre.

Til Hr. og Fru Danmark er Wi-Fi Calling dog løsningen.

Det er løsningen, fordi gud og hvermand allerede har Wi-Fi derhjemme, det koster teleselskaberne relativt lidt og der er storts set ingen omkostning for slutkunden. Kravene til dataforbindelsen er også meget små, og selv en sløv ADSL forbindelse kan bruges.

Derudover kan slutkunden selv uden teleselskabets indblanding udvide dækningsområdet til lige akkurat der, hvor behovet findes. Mangler der dækning i kælderen, så opsæt et ekstra access point og mangler der dækning på loftet, så opsæt en repeater.

Wi-Fi calling bliver en standard feature hos alle de danske teleselskaber i løbet af 2016.

7
4. april 2016 kl. 12:52

Er femtocell ikke mere vejen frem ?

6
4. april 2016 kl. 11:07

Jeg havde en lille Asterisk PBX server i mit netværk og den var sluttet op mod en SIP trunk hos en udbyder, samtidig havde jeg en GSM gateway som var slutte op mod Asterisk PBX serveren med en mobil udbyder. Jeg havde et mobil abonnement med 2 sim kort, når der blev ringet på mit mobil nummer ringede både mobilen og mine SIP enheder i mit hjem.

Nu har jeg ingen mobil problemer indendørs idag, så løsningen ligger i en kasse. Men hvis det havde været idag ville jeg bare benytte min Android telefon som SIP klient og så kunne jeg tage alle samtaler på den om det var mobile eller faste SIP forbindelser.

Jeg kan ikke se at man skal have et ekstra mellemled ind, for at lave en sådan løsning.

Og min løsning er endnu mere flexibel idag, fordi jeg ville have både mine faste forbindeler og mobile forbindelser med mig hvor end jeg befinder med en internet forbindelse, alt på min mobil telefon.

Det var i 2005 jeg satte den løsning op.

5
4. april 2016 kl. 10:37

Jeg er også lidt skeptisk overfor WiFi delen. Såvidt jeg forstår så skal enhederne for at få Internet adgang koble til boksen. Hvad vis kunden har en leverandør leveret router i forvejen, med indbygget WiFi ?

jeg tror faktisk, at folk kommer til at leve med to trådløse Wi-Fi netværk derhjemme.

Der er en ethernetport bag på routeren, men selve "routingen" af samtalerne foregår udelukkende via 2G/3G og den indbyggede antenne. Altså ingen routing over internettet, men udelukkende via 2G/3G.

Man kan så tilslutte en ekstern (udendørs) 2G/3G antenne, hvis man ønsker bedre dækning.

Brugervejledningen findes på selskabets hjemmeside, men det bliver man ikke ret meget klogere af: http://www.victorphone.com/#!download/c1sc3Jeg kan ikke se, om ethernetporten til WAN eller LAN.

4
4. april 2016 kl. 09:57

Død er sådan et trist ord...

Enig, det var måske lige hårdt nok. For et marked er der altid, om man så kan få solgt produktet i nok antal, er så et andet spørgsmål.

Ideen med produktet er rigtig god, det er her bare 2-3 år for sent i min optik.

Jeg er også lidt skeptisk overfor WiFi delen. Såvidt jeg forstår så skal enhederne for at få Internet adgang koble til boksen. Hvad vis kunden har en leverandør leveret router i forvejen, med indbygget WiFi ?

2
4. april 2016 kl. 09:30

Er den ikke død, nu når mobilselskaberne indfører WiFi calling ?

1
4. april 2016 kl. 09:19

Snedigt i sin enkelthed, en SIP klient der aktiverer viderestilling af mobil nummeret, hvis der er Wifi dækning og bundlet med en 3G/4G router.

Mon Victorfone appen virker med andre Wifi net end på deres bundlede router?

Hvad med nummervisning når man ringer fra Victorfone appen?

Jeg går ud fra at man så betaler for indgående opkald, da de jo skal viderestilles fra mobil operatøren til Victorfones hPBX