Hjælp Stine Brix med spørgsmål til lovforslag om e-valg

14. marts 2013 kl. 14:538
Bland dig direkte i debatten om e-valg ved at forfatte spørgsmål, som Enhedslisten kan stille til regeringens lovforslag.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Er der dunkle områder i regeringens lovforslag L132 om at begynde forsøg med e-valg, du gerne vil have belyst? Så har du nu chancen for at præge debatten i Folketinget direkte ved at skrive spørgsmål, som Enhedslistens it-ordfører kan sende videre i systemet.

Nu nærmer deadline for spørgsmål til lovforslaget om e-valg sig nemlig, og derfor har Stine Brix sendt en opfordring ud via Twitter, hvor hun beder om forslag til spørgsmål. Alle kan derefter gå ind og skrive løs på et fælles dokument, hun så vil tage udgangspunkt i.

Det er ikke første gang, at Stine Brix bruger den metode. Med hjælp fra opensource-værktøjet Etherpad-værktøjet har hun også tidligere bedt om indspark i debatten om DNS-blokeringer.

Lovforslaget har været i 1. behandling i Folketinget, og nu er tiden kommet til, at partierne skal melde deres holdning ud. Derefter kan de stille ændringsforslag og forhandle om indholdet, før de to sidste behandlinger og den endelige afstemning finder sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bidrag med dine spørgsmål her

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
Indsendt af Henrik B Sørensen (ikke efterprøvet) den man, 03/18/2013 - 08:26

Har man tænkt sig at lade uvildige forsøge at bryde sikkerheden, eller henviser man til "kvalificerede" IT-ordførere / embedsfolk / egenbetalte "eksperter" ?

Ville man lade Ruko godkende låsene til skatkammeret, eller ville man lade Børge Brækjern teste dem?

7
16. marts 2013 kl. 09:27

Hvilke fordele er der ved at have det endelige resultat hurtigere?

Jeg synes det ville være en fordel hvis man havde det senere: Ved kommunalvalg har man ofte konstitueret en kommunal regering om morgenen -- efter natlige forhandlinger med hjernen i sleep-mode.

Når der så er gået et par dage revner ballonen, fordi de pludselige finder ud af at aftalerne måske ikke var så gode, og så laver de en ny konstituering :-O

6
15. marts 2013 kl. 18:30

Godt initiativ.

Mine spørgsmål:

Hvor mange penge er man villige til at afsætte til projektet? Hvad forventer man det vil koste? Må vi se de økonomiske beregninger?

3
15. marts 2013 kl. 11:22

Hvad er og hvordan vil man måle succeskriteriet?

Hvordan vil man forvente at et eventuelt succesfuldt e-valg også er succesfuldt ved næste afstemning?

Hvordan vil man modvirke udstyr og metode forældes imellem valg?

Hvad afgør om papir sporet skal optælles ved ethvert givent e-valg?

5
15. marts 2013 kl. 12:20

Netop det jeg gerne vil have frem :)

2
15. marts 2013 kl. 11:11

Er der lavet en kravspecifikation?

Når man bestiller et nyt system, laver man typisk en kravspecifikation.

Sådan en kunne på overordnet niveau beskrive at man ønsker et system der tilgodeser handicappede. Giver hurtigere og mere præcis stemmeoptælling. At det skal opfylde grundlovens krav til folketingsvalg. At det skal være gennemskueligt og sikkert. Osv.

Ud fra den kravspecifikation kan "man" så designe et system. Dette system forventes at være baseret på IT. Men det behøver jo ikke nødvendigvis at være den bedste løsning. En del synshandicappede kunne f.eks. hjælpes vha en simpel braille-stensil der lægges over stemmesedlen med huller til at afkrydse igennem.

Det forekommer at man har opfundet ordet e-valg og finder på ting det kan bruges til.

1
14. marts 2013 kl. 18:38
  • Vil valgdeltagelsen være højere, lavere eller den samme med eValg, og hvorfor? (Er svaret underbygget af en videnskabelig undersøgelse eller af en mavefornemmelse?)

  • Erfaringer fra andre lande viser en del uafklarede forhold om tillid og troværdighed. Hvorfor vil man lave en reel test af eValg, før disse kendte forhold er løst teoretisk?

  • Hvordan vil man sikre at en stemmemaskine i valgboksen ikke bliver udsat for hærværk?

  • Hvis ingen valgmaskiner virker på en lokation, hvordan vil man så afvikle valget dér?

  • I en børsnoteret virksomhed er det aktionærerne der har ansvaret for valg af bestyrelsen, idet valget holdes for aktionærenes skyld og ikke bestyrelsens. Hvorfor er ændring af politiske valgprocedure ikke til folkeafstemning?