Hjælp - jeg har spildt kaffe i mit tastatur!

It-førstehjælp: Du har lige spildt en brandvarm kop kaffe i tasturet. Hvordan kan du redde det? Version2 klæder dig på til at yde førstehjælp.

Hver dag sidder millioner af kontorfolk foran pc'er og balancerer faretruende med kolde og varme væsker i nærheden af tastaturet. Og hver dag går det galt på grund af fumlefingre, kollapsende papirbunker og tyngdekraften.

Men hvad gør du, når skriget om hjælp lyder fra skrivebordet ved siden af dig, fordi en dobbelt mocha-latte har druknet tastaturet?

Version2 giver dig her opskriften på, hvordan du - forhåbentlig - redder dit tastatur fra druknedøden.

Hurtighjælp

 • Afbryd strømmen
 • Vend tastaturet med bunden i vejret
 • Tør det værste væk
 • Lad det tørre i mindst to dage
 • Skil det ad og tør efter
 • Rens eventuelt klistrede taster

Sådan gør du

Det første skridt er som i al anden førstehjælp: Stands ulykken. Det gør du ved først at sørge for, at der ikke kommer mere væske i tastaturet og ved at afbryde strømmen.

Et tastatur er relativt let at afbryde. Er det typen med en ledning, kan du blot trække stikket ud af pc'en. Er det et trådløst tastatur, skal du fjerne batterierne.

Hvis der sker skade på de elektroniske komponenter, så er tastaturet sandsynligvis lige til at kassere. Men medmindre det lugter brændt, så er der stadig håb.

Hvis du har spildt postevand, så er risikoen for en kortslutning ikke så stor, som hvis du har spildt kaffe, som ifølge en tjekkisk undersøgelse har en elektrisk ledeevne, der er 40 gange større end postevand ved samme temperatur.

Rent postevand er en dårlig elektrisk leder, og det er faktisk derfor, man får et kraftigt stød, hvis man taber en brødrister i badekarret, fordi strømmen vælger den bedste leder, og der er menneskekroppen langt bedre end vandet i badekarret.

Kaffe med mælk er endnu værre sort kaffe, da mælk i sig selv er endnu mere ledende og for eksempel seks gange mere ledende end cola. Og en light-sodavand har også en lidt større elektrisk ledeevne end en sukkerbaseret sodavand, fordi light-sodavand typisk indeholder stoffet E339, som sammen med E338 bidrager til ledeevnen.

Det er en almindelig misforståelse, at sukker skulle øge risikoen for kortslutning, men sukker bidrager ikke til ledeevnen. Til gengæld kan det klistre, og det kan give problemer, når tastaturet tørrer.

Når du har afbrudt strømmen til tastaturet, skal du forhindre den væske, der er kommet ind, i at sprede sig yderligere. Vend tastaturet på hovedet, så tasterne vender nedad. På den måde får du hjælp fra tyngdekraften.

Tør samtidig forsigtigt så meget af væsken op med absorberende materiale som køkkenrulle eller vat. Men lad være med at tage hårtørreren i brug allerede nu. Du risikerer nemlig at blæse fugten længere ind i krogene af tastaturet.

Der er også delte meninger om, hvorvidt kulde eller varme er det mest effektive til at tørre våd elektronik. Du kan finde vejledninger, som anbefaler at tørre elektronikken ved at lægge udstyret i køleskabet i et par timer af gangen, tage det ud i cirka 15 minutter, og lægge det tilbage igen.

Andre anbefaler at lægge udstyret i solen eller under en lampe. Under alle omstændigheder er det vigtigt at være tålmodig. Der er mange steder, væsken kan samle sig, hvor det tager tid for den at fordampe igen, og derfor bør man lade udstyret tørre i mindst to døgn, før man går videre.

Hvis man har spildt væske som sodavand, kaffe med sukker, pizzafedt eller andet, der kan være svært at fjerne, så bør man sørge for at skille tastaturet ad og rengøre det, før man tager det i brug igen.

Det er også her, man for alvor kan se, om tastaturet står til at redde. Visse typer tastaturer, selv dem der ikke har indbygget beskyttelse mod våde uheld, er ganske hårdføre og nemme at rengøre. Andre kan være næsten umulige at skille ad uden specialværktøj.

Rengøring af klæbrige taster foregår bedst ved at fjerne de enkelte taster, hvis det er muligt. De fleste taster er beregnet til at kunne afmonteres og sættes på igen, men det kan kræve et par forsøg, før du finder ud af, præcis hvordan tasterne på netop dit tastatur skal fjernes.

Tasterne kan rengøres med lunkent vand med lidt sæbe i og skylles grundt bagefter. Aftørring af selve tastaturet og elektronikken bør foregå forsigtigt med en hårdt opvredet klud. Lad tastaturet tørre godt bagefter.

Når tastaturet er tørt, er der ikke andet at gøre end at forsøge at slutte det til igen og se, om det virker. Afprøv alle tasterne, og hvis enkelte ikke virker, så lad tastaturet tørre lidt længere. Hvis de stadig ikke virker, så er tastaturet kaput.

Skulle alt gå galt, kan du trøste dig med, at et nyt tastatur kan købes for under 100 kroner, og mange af de nyere modeller er endda såkaldt spill resistant.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (32)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Troels Jensen

Man skal ikke lade spildte væsker tørre ind på tastaturet. Det gør bare tasterne beskidte/klistrede og sætter sig i mekanismen.

Det man skal gøre er at tage stikket ud, skylle tastaturet grundigt (man kan evt. give tasterne en tur med sulfo og opvaskebørste, de trænger sikkert til det - efterfulgt af en skylning) og stille det til at tørre et par dage.

Den løsning virker iøvrigt også fint med batteridrevne tastaturer når bare man tager batterierne ud.

 • 6
 • 0
#3 Jesper Stein Sandal

Hej Troels

Problemet med at skylle tastaturet med det samme er, at man risikerer at få fugten til at trænge længere ind end den oprindelige væske nåede.

Jeg vil anbefale, at man venter med at skylle, indtil man i hvert fald har skilt tastaturet ad og kan sørge for, at det kun er plastik og ikke elektronik, der kommer under hanen. Det gjorde jeg med testtasturet. :)

Men vi vil meget gerne høre erfaringer fra andre, der har prøvet at redde et tastatur!

(De bærbare kommer vi til, for der er det pc'en og ikke tastaturet, der skal reddes)

Mvh. Jesper Stein Sandal

 • 3
 • 1
#7 Simon Jonassen

hvis det er en bærbar, så begynder det sjove....

sluk maskinen omgående..... flå batteriet ud og vend bunden i vejret....

hvis det er cola eller kaffe med sukker er det endnu værre.... (jeg har haf fornøjelsen af at skifte mange af den slags)

heldigvis kan man købe ny tastaturer til de fleste bærbare.....

/Simon :-)

 • 0
 • 0
#8 Jesper Stein Sandal

En hårtørrer kan også anvendes, fremfor at vente de 2 dage. Virkede fint i mit tilfælde, det var dog også 'kun' vand jeg havde spildt i mit tastatur.

Ja, det har jeg også brugt. Man skal bare være lidt forsigtig og enten kun arbejde i kort tid af gangen på en bestemt del af tastaturet eller slå varmen fra. Visse typer plast bliver blødt ved forbløffende lave temperaturer. :)

Jeg har også hørt folk anbefale en støvsuger - ikke for at suge vand, men for at suge luft gennem tastaturet og få vandet til at fordampe hurtigere.

Jeg bruger selv et Logitech K750, som nok vil kræve en lidt større operation end det gamle IBM-tastatur, der måtte lægge taster til latte-svineriet, der illustrerer artiklen.

 • 1
 • 0
#11 Martin Poulsen
 • 0
 • 0
#12 Troels Jensen

Hej Jesper,

da al elektronikken i et tastatur (udover microswitche til tasterne forstås) er solid state, så kan det sagtens klare at blive vasket.

Jeg har med succes givet et trådløst tastatur en tur under bruseren efter jeg kom til at spilde appelsinjuice i det.

Derudover har jeg vasket flere normale tastaturer på den måde uden sideeffekter.

 • 2
 • 0
#14 Rud W. Wichmann

Kaffen i mit Apple tastatur fik tasterne til at hænge - kaffen blev fjernet ved en Øko-tur i opvaskeren på lav temperatur efterfulgt af en svingtur a'la centrifuge i USB-kablet.

3 dage på radiatoren og Vupti - tastaturet virkede igen.

Shit - ESC, F1 og F2 knapper virker stadig ikke !

Nå - det var da forsøget værd - et nyt koster jo kun 395,00 DKr. hos æblehandleren.

 • 1
 • 0
#15 Claus Waldersdorff Knudsen

Forleden tabte (!) fruen musen ned i et krus kaffe, med mælk og sukker. Noget klistret stads. Nå, ud med batterierne og så under den lunkne hane i et par minutter. Sørg for at vandet kommer ind i alle kroge for at skylde sukkeret ud. Lad den tørre i ovnen ved 50 grader i en times tid. Satte batterierne i og den virkede igen.

For nogle år siden skulle jeg bruge mit gamle oscilloscope. indkøbt i 1978 (!) og det havde ikke været tændt i de mindst 15 år det var stuvet af vejen i hhv. en kælder og en skunk. Instrumentet er af den type med åbne potentionmetre, glidekontakter etc. Det blev skilt ad, alt skyllet godt med lunkent vand og sat til tørring i ovnen i en 3-4 timer ved 50 grader. Efter samling virker det fint.

Skal lige nævnes, at det elektronik jeg idag modtager fra min lokale komponentpusher og -samler bliver renset med ultralyd og noget vandbaseret fluidum, ifølge leverandøren.

Vand er ikke farligt for elektronik, sålænge der ikke er spænding på.

mvh. Claus

PS. Er der batteribackup i et system bør man nok pille batteriet ud inden man skyller.

 • 1
 • 0
#16 Lars Tørnes Hansen

Men vi vil meget gerne høre erfaringer fra andre, der har prøvet at redde et tastatur!

Jeg har selvfølgelig også prøvet uheld med tastaturer, og jeg vender staks tastaturet om, og fjerner dernæst USB stik (strøm til elektronikken).

Årsagen til at jeg gør det i netop den rækkefølge er at elektronikken ligger under tasterne, og ved at vende det om først, sørger tyngdekraften for at elektronikken bliver beskadiget mindst muligt.

Jeg har også et andet (UK) tastatur, som bliver behandlet mere hårdhændet:

Ud under bruseren med det samme, og godt med sæbe. Det tager højst 2 minutter til man står med et tørt og rent tastatur igen, og der ikke noget der skal skilles af.

... og ja det er et vaskbart tastatur af den type man bruger i operationsstuer og den slags, så det er også mere rent end de fleste tastaturer.

Det er købt på amazon.co.uk til ca £12, og har den ulempe at det ikke er så egnet til at skrive længere tekster på, da hele tastaturet er indkapslet i gummi.

Tastaturet kan i øvrigt også tåle ethanol i en høj koncentration (til desinfektion af tastaturet).

Da tastaturet er i gummi kan det rulles sammen (=ikke foldes), hvilket er fint til f.eks en netbook.

 • 0
 • 0
#18 Ole Munk Riberholt

Bare husk at termostaten i nogle ovne ikke er så god til at holde en jævn lav temperatur i hele ovnen så hold lige øje med at du ikke er ved at lave dig en hob hotkeys ;)

Ellers er opskriften at skille tingen ad, vaske grundigt med vand og opvaskesæbe eller alternativt en tur i opvaskemaskinen og så tørre af med køkkenrulle og et par timer på f.eks. en radiator eller lign. til det er helt tørt.

Hvis ikke elektronikken er fedtet meget ind i det spildte er det sikrere at lade være at dyppe det i vand og bare tørre det af med en klud.

Det kan især anbefales mindst en gang årligt til fjernbetjeninger, mus, tastaturer og lign. Man kan så passende bruge ventetiden mens det tørrer på at forbande de populære clicksamlinger som fjernbetjeninger ofte er født med.

Hvis den spildte kaffe/cola var del af en plan om at få lov at købe noget nyt kan det tilføjes at en microovn er super til at tørre med da den koger alt vandet væk på få sekunder.............

 • 0
 • 0
#19 Bjørn Damborg Froberg

Jeg har gode erfaringer med at skrue det fra hinanden, vaske det med sulfo og vand. Ofte er der meget lidt elektronik inden i, så hvis jeg alligevel vasker tastaturet (for at få snask væk fra under tasterne, i mellemrum og lign.) så er det en god løsning.

Virker også hvis man har spildt noget.

KMen vigtigst af alt, er det et billigt tastatur til 89 kroner, så smider man det altså ud og bruger et nyt. Det kan slet ikke betale sig at reparere på.

 • 0
 • 0
#20 Anonym

demineraliseret vand, har ingen, eller næsten ingen ledningsevne. Det meste elektronik, kan tåle at blive vasket i demineraliseret vand.

Gør man det hurtigt, efter skaden er sket, inden Cola eller kaffe med sukker og fløde, tørrer ind, så skulle der være en chance for at det virker, når det er rent og især tørt.

Det KAN også rede resten af en Laptop, eller en server, ikke kun et tastatur......

Husk at det skal være HELT rent og fri for ALT snavs, og så tørt som overhovedet muligt, inden der igen sættes spænding på.

 • 0
 • 0
#21 Jon Linde

Jeg har også ret gode erfaringer med deminelaiseret vand. Min gamle vandkølede workstation kom jeg endda engang til at drukne i et par liter vand - som enhver glad lille nørd lå dyret tændt og åben på siden da jeg tabte dunken med demin. vand. Den fortsatte glad med at køre.

Tastaturer har jeg nærmest på rutine vasket i demin. vand.

I en nødsituation har jeg også benyttet noget af det vand som nogle tørretumblere samler i en beholder, hældt igennem et kaffefilter...

Opdagede i øvrigt for et par år siden, at Lenovo's nyere laptops har drænhuller i tastaturet.

 • 0
 • 0
#22 Anonym

Det der ødelægger elektronik, f.eks. en PC, er ikke fugt. Men er der det mindste støv, eller andet skidt, så kan det gå galt.

Faktisk kan man bruge luftfugtighed til at køle med, eller mere korrekt, man er nød til at benytte luftfugtighed til at køle med. Tørrer man luften 100 % vil man opleve andre problemer, som er langt mere ødelæggende for udstyret, end luftens fugtighed.

 • 0
 • 0
#24 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

fokus people! Jeg har et tastatur liggende på bordet som er 10+ år, jeg har aldrig spildt kaffe i noget udstyr.

Ja, det kan ske, men bagefter vil tumpen formentlig kunne gennemgå episoden i hovedet og tænke, DAMN jeg var uopmærksom. (Her fjerner vi lige de sager hvor folk grundet ildebefindende eller sygdom falder omkuld)

Når du har kaffe så sæt det længere væk fra udstyret, er dit bord ryddet så sker det ikke osv. FOKUS!

 • 5
 • 0
#25 Jesper Stein Sandal

Nu er jeg selv ret kræsen med mine tastaturer. Det er et punkt, hvor jeg har indført mit eget rebelske BYOD og taget mit eget tastatur med i stedet for at nøjes med et OEM-tastatur fra arbejdsgiveren.

Så ja, hvis jeg spildte barbequesauce i et billigt tastatur, så ville jeg nok smide det ud, hvis det ikke kunne klares med en fugtig karklud. Men mit eget dyrere tastatur ville jeg gå noget længere for at redde.

 • 2
 • 0
#27 Stevie Kørvell

At vende det våde tastatur rundt på hovedet er efter min mening ikke godt. Meget af væsken vil lægge sig i hulrummet i bunden af tasterne og når man så (selv efter flere tages tørring) vender tastaturet rundt igen vil væsken flyde ned i elektronikken nok engang. Det er bedre at stille tastaturet på højkant.

 • 0
 • 0
#29 Knud Larsen

De gode råd er ikke så gode endda. Det gælder om at fjerne alt vand og som nogen er inde på også det ledende. De fleste elektronik komponenter tåler sprit (brug ikke benzin der opløser alt). I gamle dage var det en drøm at putte uret i freon badet det så bedre ud end et nyt Men det er jo helt forbudt. Metoden gælder jo også andre komponenter som mobil og lign. Pas på med hårtørrer det bliver hurtig for varmt - sprit opsuger jo vand, så det er bedre. ( en virkelig gennemprøvet metode der blev brugt på F16) Og put det for alt i verden ikke i microovnen!

 • 1
 • 0
#30 Jan Mortensen

tja det er endnu ikke lykkedes mig at vælte noget i mit keyboard.

Men når mit løse keyboard derhjemme bliver lidt for snasket... dvs mængden af støv, sved og andre aflejringer... bliver synligt i en grad... så er det ud med 10 skruer og så ryger den øverste halvdel med i opvaskemaskinen.... efter afdrypning og tørretid er det klar til kamp igen

 • 0
 • 0
#31 lArs hAnsen

Knægten væltede engang et glas mælk ned i min Thinkpad. Jeg skyndte mig også at vende computeren på hovedet, med det resultat at mælken blev fordelt godt og grundigt ind i tasterne så de alle kom til at sidde fast. Havde jeg ladet være med at vende den på hovedet var mælken stille og roligt løbet ud af drænhullerne. Så jeg vil ikke ubetinget anbefale at man vender computeren på hovedet.

 • 0
 • 0
#32 Deleted User

Thinkpad x61 er persolig afprøvet på byggeplads med regnvand. Det tager dog tid at løbe igennem - jeg undrede mig tilbage i containerens hvorfor den nu var inkontinent. Jeg fik desværre aldrig den Panasonic toughbook, som jeg genre ville have haft. Jeg prøvede stærkt og tog ikke nogle særlige hensyn til Thinkpaddet skrøbelighed. Den klarede støvet faktisk forbløffende godt. Hellere love for lidt Lenovo. Af andre forsøgsresultater kan bemærkes at printplader nemt kan ætses med alkalisk betonvand.

Parkerer Kramshøj bilen i garagen - hver gang?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere