Hjælp: Kan kendskab til andres CPR faktisk misbruges?

25. juni 2014 kl. 10:40
Version2 er på udkig efter eksempler, hvor CPR-nummeret kan bruges til at opnå en adgang, det ikke burde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den senere tid har der været adskillige eksempler på, at aktivister har offentliggjort andres CPR-numre. Det er forbudt ifølge loven. Men i hvor stor udstrækning er det overhovedet mulig at misbruge en andens CPR-nummer i dag?

Chef for CPR-kontoret under økonomi- og indenrigsministeriet Carsten Grage mener, risikoen for misbrug er begrænset. Han har blandt andet fortalt, at det eksempelvis ikke er muligt bare at gå ned i en bank og låne en masse penge via en andens CPR-nummer. Carsten Grage understreger i den forbindelse, at CPR aldrig må kunne bruges som autentifikation, men udelukkende som unik nøgle i forbindelse med opslag i it-systemer.

Samtidig er har flere, blandt andet Forbrugerrådet Tænk, givet udtryk for, at det er vigtigt at holde CPR-nummeret privat, netop fordi organisationen mener, der kan være fare for misbrug i forskellige sammenhænge.

Flere Version2's læsere har i debatten desuden givet udtryk for, at kendskab til en andens CPR-nummer kan misbruges i forskellige sammenhænge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvordan ligger landet? Er der god grund til at holde CPR-nummeret privat, eller er tiden løbet fra et hemmeligt personnummer? Er der faktisk eksempler på, at det er muligt at oprette forsikringer, pas, lån, postadresser, inkassosager, telefonabonnementer etc. i en andens navn, alene med kendskab til et CPR-nummer, eller er misbrug-scenarierne i virkeligheden ganske overdrevne i dag?

I den forbindelse vil Version2 gerne høre fra læsere, der har konkrete og aktuelle eksempler på, i hvilke sammenhænge CPR-numre ser ud til at kunne misbruges. (Vi er bekendt med en stribe eksempler på misbrug, der tidligere har kunnet lade sig gøre.)

Og i den forbindelse er det vigtigt at understrege, at Version2 på det kraftigste tager afstand fra ulovligheder. Så lad være med at misbrug dit eget eller andres CPR-nummer, men send os gerne et link eller et eksempel på et scenarie, hvor nummeret muligvis vil kunne misbruges. Så undersøger vi det nærmere.

Da eventuelle eksempler på potentiel risiko for CPR-misbrug i sagens natur vil kunne misbruges af kriminelle, vil vi bede om, at alle henvendelser bliver sendt til redaktion@version2.dk . Og vi slår af samme årsag debatten fra på denne side.

Debatten er slået fra på dette indhold 
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.