Hjælp forskerne med at gøre dansk valg-software open source
Folketinget satte efter en heftig debat blandt Version2's læsere en stopper for forsøg med e-valg, hvor papir og blyant skulle erstattes af digitale løsninger. Men der er stadig masser af lukket software i valgprocessen, som kun få mennesker har adgang til.
Når valglisterne skal sendes ud, eller når stemmerne skal tælles sammen på landsplan, er det lukkede, proprietære systemer, der løser opgaven - typisk hos KMD. Og det vil forskerne hos Demtech gerne lave om på.
»Vi ser flere muligheder for at forbedre det nuværende system - uden lovændringer, men ved at bruge mere sikker og åben software. Det arbejder vi på, men vi vil gerne have hjælp fra alle interesserede udviklere,« siger Joseph Kiniry, professor på DTU og en del af Demtech-gruppen.
Demtech-projektet blev sat i gang i 2011 for at komme til bunds i mulighederne for at forbedre valgprocessen med digitale midler, og et af målene inden projektets afslutning i 2016 er netop at udvikle valg-software, der lever op til meget strenge sikkerhedskrav.
Alt fra bugs til brugergrænseflader
Både af hensyn til sikkerheden og for at have hænder nok til opgaven beder Demtech derfor nu om hjælp til udviklingen. Og der er noget til alle slags udviklertyper, fortæller professoren.
»Vi arbejder med forskellige teknologier. Der er både embeddede microcontrollers, Java-systemer og Microsoft-teknologi. Og opgaverne spænder fra bugfixing til design af brugergrænseflader,« siger han.
Indsatsen vil være ulønnet, men til gengæld kan man sætte sit fingeraftryk på systemer, som måske vil blive brugt i mange år frem.
»Arbejdet på de her systemer vil have en direkte indvirkning på fremtidens valg. Måske især i andre lande end Danmark,« siger Joseph Kiniry.
Danske myndigheder forstår ikke behovet
Der er nemlig ingen garanti for, at de danske myndigheder vil sige ja tak til de nye, mere sikre og helt åbne systemer, når de er klar. Til gengæld er der mange andre lande i verden, som kunne være interesseret i gratis og pålidelig software til valghandlingerne.
»Det er mere sandsynligt, at softwaren vil blive brugt i lande, hvor der er mere tvivl om, hvordan valgprocessen sker. I Danmark forstår myndighederne heller ikke, hvorfor de skulle skifte til open source-software til valgene,« siger han.
Professoren vil dog gøre sit bedste for at overbevise stat og kommuner om meningen med de nye løsninger, men det er ikke et endeligt mål for Demtech-projektet at få brugt softwaren i Danmark.
»Det er mit næste lobby-projekt, men jeg vil ikke blive skuffet, hvis det ikke bliver brugt i Danmark. Det er en mulighed, og det ville da være kronen på værket, hvis det skete,« siger Joseph Kiniry.
Demtech arbejder på en række forskellige it-systemer, hvor tre af dem er de afgørende: Til valglister, til selve valghandlingen og til optællingen af stemmer. Når de er klar til brug, skal de først testes i forsøg, som ikke har formel gyldighed. Planen er at have prototyper klar inden næste valg, der falder i november.
Tidligere har Joseph Kiniry stået for lignende open source-projekter i Irland og Holland, hvor han også har forsket i e-valg. I Holland blev det optællingssystem, som kom ud af den fælles indsats, faktisk valgt af myndighederne og brugt til et europaparlamentsvalg. Men efterfølgende kunne Kiniry og de øvrige involverede it-folk vise, at softwaren stadig ikke var sikker nok og skulle skrottes. Dermed måtte myndighederne finde en ny løsning.
Læs her om værktøjerne, der vil blive brugt, og om, hvordan du kommer med i projektet:

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.