Hjælp dit land: Hvordan skal it redde Danmark?

Bedre brug af it er redningen på mange af Danmarks problemer. Nu inviterer Dansk IT til en række seminarer, hvor alle kan komme med input til it-forbedringer.

Sundhedsudgifterne vil eksplodere, når antallet af ældre stiger voldsomt. Det er bare én af de udfordringer, som Danmark som samfund står overfor, og en oplagt løsning er bedre brug af it i hele sundhedssystemet.

Sådan har det lydt så tit, men nu skal både Danmarks problemer og it-løsningerne bankes igennem for alvor - og du kan hjælpe med.

Dansk IT lancerer nu projektet 'Danmark 3.0' og inviterer i den forbindelse til fem seminarer i løbet af efteråret, hvor alle kan deltage og komme med inputs til, hvordan Danmark skruer op for digitaliseringen af samfundet på den bedste måde.

»Vi synes, at det er så vigtigt et emne, at det bør have bred appeal. Alle er velkomne, og vi håber, at det ikke bare bliver et elitært projekt,« siger Ejvind Jørgensen, leder af projektet hos Dansk IT og til daglig underdirektør i Rambøll Management.

Tankerne fra seminarerne og den store gruppe af it-tænkere, der er nedsat, vil til sidst blive samlet i en rapport, som skal være klar omkring 1. november. Det passer med, at politikerne kan flette alle de gode idéer fra projektet ind i den nye digitaliseringsstrategi for Danmark, som er undervejs.

»Vi ser det som en løftestang for de politiske målsætninger, der bliver formuleret for fremtidens Danmark. For mange af målene kan man ikke nå, uden bedre digitalisering,« siger Ejvind Jørgensen.

Computerspil kan give nye jobs og bedre uddannelse
Spørgsmålet er ikke kun, hvordan man forbedre den offentlige sektor gennem digitalisering, men også hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Og det hænger tit tæt sammen, siger Ejvind Jørgensen. Som et eksempel nævner han brugen af computerspil i skolerne.

»Drenge spiller World of Warcraft før de starter i skole og kan derfor ret meget engelsk. Så vi kunne bruge penge på at forske i, hvordan man lærer gennem spil, og dermed forbedre både vores uddannelser og skabe en ny spilindustri,« foreslår han.

Han håber på mange gode slag i bolledejen undervejs, så eksisterende dogmer kan blive rystet og vurderet på ny. Der er brug for helt nye løsninger.

»Der skal nogle andre paradigmer til. Vi udvikler it på samme måde som vi har bygget huse og ledet projekter i mange år. Så en tese kunne være, at det er en forkert måde at gøre det på. Der ligger stærke kræfter i digitalisering, så vi skal have et nyt tankesæt, der kan udløse disse kræfter,« siger Ejvind Jørgensen.

Udover de fem seminarer, der vil blive afholdt om eftermiddagen nær fyraften, er der også debatter med it-ordførerne, ligesom styregruppen bag Danmark 3.0 har interviewet en række ministre.

Og så holder it-tænketanken tre møder, hvor de 21 erfarne it-personligheder fra både erhvervslivet, det offentlige og universiteterne også diskuterer, hvordan Danmark får et løft.

Det første møde er afholdt, og det lovede godt for resten af forløbet, fortæller Ejvind Jørgensen.

»Det tegnede meget lovende. Vi kunne faktisk næsten ikke stoppe igen,« siger han.

Læs mere om Danmark 3.0 påprojektets hjemmeside.

De åbne temamøder:

 1. september 2010: Temaseminar om sundhed.
 2. september 2010: Temaseminar om miljø, energi og klima.
 3. september 2010: Temaseminar om iværksætteri, innovation og beskæftigelse.
 4. september 2010: Temaseminar om uddannelse og forskning.
 5. oktober 2010: Temaseminar om tryghed og sikkerhed i samfundet.
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anonym

Danmark er i færd med at skyde sig selv i foden og nagle os til stedet
http://www.modernisering.dk/da/presse_nyheder/nyhedssub/aftale_om_edag3/

SÅ glem alt om at IT vil gavne samfundet - vores problem at det misbruges som magtværktøj for at gavne særinteresser på samfundets bekostning. Og så kan de undre at it aldrig leverer varen.

En problemstilling er at de fleste it-råd primært interesserer sig for investeringsbudgetter.

 • 0
 • 0
Kristian Dalgård

Problemet er langt hen ad vejen, at de personer, der er enten specifikt dygtige til it, eller har haft overskuddet og intelligensen (som det desværre også kræver...) til at sætte sig ind i det, ikke arbejder inden for det offentlige.

Der er tusind mindre forvaltningsopgaver, der kunne udføres på kortere tid og med mindre ventetid med helt enkel brug af it. For slet ikke at tale om, hvad man kunne opnå, hvis man fik alt det nuværende papirarbejde digitaliseret.

I dag mødte jeg et eksempel: For at få tilladelse til at placere en affaldscontainer midlertidigt på gaden, var det nødvendigt at måle stedet op med en tommestok og tale en masse i telefon. Derefter skulle stedet inspiceres. Og alt i alt tog processen ca. fire dage. Jeg vil mene, det kunne have været klaret på fem minutter ved hjælp af en digital gadeplan, Google Maps og en automatisk email.

Der er en voldsom træghed i systemet og som det har været vist i diverse undersøgelser er de offentligt ansatte virkelig meget inkompetente på it-området. Skam på Danmark...

 • 0
 • 0
Peter Makholm

Jeg synes ofte den slags projekter gennemgår tre faser: 1) Vi har et komplekst problem. 2) Lad os indføre noget mere IT. 3) Nu har vi to komplekse problemer.

Det kunne være interessant at høre fra de valgte IT-personligheder hvordan de vil sikre sig ikke at falde i den model?

IT er ingen "silver bullet". Hvis en IT'ficering skal blive en succes tror jeg at vi skal udvide vores arbejdsgang betragteligt: 1) Vi har et komplekst problem. 2) Forstå problemet. 3) Reducer problemet til noget mindre komplekst. 4) Gentag punkt 2-4. 5) Indfør IT.

Strengt taget fører det til en uendelig løkke, men det ser jeg ærlig talt ikke noget problem i.

 • 0
 • 0
Kristian Dalgård

Nå, ja, og så kan man selvfølgelig forhindre de allerværste brandere ved at spørge rigtige eksperter til råds i de indledende runder - som f.eks. med NemID. Eller Rejsekortet. Det ville virkelig hjælpe, hvis man undlod at smide milliarder efter totalt håbløse projekter.

Frygteligt at tænke på, hvilke muligheder Danmark går glip af hver dag...

Men når partiernes it-ordførere ikke aner et klap om it, må det jo gå galt.

 • 0
 • 0
Peter Makholm

I dag mødte jeg et eksempel

Efter min mening løser din indførelse af IT ikke det egentlige problem: Forvaltningen stoler ikke på din opmåling og tør ikek selvstændigt tage beslutning om at give dig tilladelse.

Havde den første du talte i telefon med turde give dig tilladelse baseret på din egen opmåling, så havde det kun taget 2 minutter. Det halve af din IT-løsning.

 • 0
 • 0
John Vedsegaard

Når jeg f.eks. læser artiklen om 3-d printere, ser jeg mange muligheder. Små unikke produktioner kan nemt stables på benene, men der kræver en masse bliver uddannet i brugen af 3-d programmer.
Man kan dog ikke forvente at Danmark vil kunne leve af den slags produktioner alene.
Dog set lidt frem i tiden, tror jeg netop den slags produktioner bliver meget væsentlige og tegningerne kan jo sælges til hele verden.

 • 0
 • 0
Anonym

@Peter Andersen. Det er vist en meget subjectiv holdning det der. Ikke at siger at den nuværende gør det godt, men jeg tror nu ikke oppustionen er meget bedre rent IT-mæssigt.

Og hvordan bliver man så IT-ordfører? Man skal vel have været med i partiet i lang tid, langsom bygget sin karrierer op, og derved ikke ane noget om IT for man har haft tralvt med at pleje sin karriere indenfor politik.

Så kære partier. Hvis i gerne vil have nogle der kan noget med IT (andet end at starte word) så gør vejen kortere så folk stadig kan huske bare lidt af deres IT når de ender i ordfører stolen.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Som Peter og andre har sagt, er IT ikke altid løsningen, så at gå ud og lede efter ting, man kan bruge IT til, er lidt absurd. Hvis IT er løsningen på et problem, skal dem, der har problemet, nok undersøge muligheden selv, uden at nogen smarte slangeoliesælgere udefra skal fortælle dem det.

Det samme problem finder man inden for offentlig financieret forskning: Under devisen "Fra forskning til faktura" bliver en større og større del af midlerne øremærket til specifikke formål med en meget kort horisont, og helst i kæmpeprojekter, der involverer både læringsanstalter og virksomheder. Det er sjældent, at denne type forskning rent faktisk løser essentielle problemer -- de "rigtige" løsninger kommer som regel af resultater fra mindre grundforskningsprojekter, der ikke, da de blev lavet, var rettet mod at løse et specifikt aktuelt problem. Forskning (selv anvendt forskning) har for lang tidshorisont til at løse tidsaktuelle problemer, så man må skyde med spredhagl i forskningen og håbe, at nogle af dem rammer fremtidige problemer.

På samme måde kan man heller ikke løse tidsaktuel arbejdskraftmangel ved at uddanne flere i disse områder -- når først de er færdiguddannede, er manglen måske et helt andet sted.

Og kommisioner og seminarer som de foreslåede giver mest varm luft og tom snak uden at finde reelle løsninger. Bevares, jeg kan ikke udelukke, at der dukker en enkelt eller to gode ideer op, men mon ikke de ville være dukket op alligevel?

Så jeg vil foreslå, at man i stedet bruger pengene til fri forskning og uddannelse -- uden at øremærke hverken det ene eller det andet.

 • 0
 • 0
Søren Jensen

Jeg synes ofte den slags projekter gennemgår tre faser: 1) Vi har et komplekst problem. 2) Lad os indføre noget mere IT. 3) Nu har vi to komplekse problemer.

Meget sigende...

Jeg tror det bliver så kompleks, fordi man tager det i alt for store klumper. Og at man tager det i så store klumper fordi det er alt for tungt/dyrt at sende små klumper i udbud....

Måske var det udbudscirkuset man skulle starte med at forenkle...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize