Hitman flytter til Canada: Lavere skat og lettere adgang til udviklere

22. november 2011 kl. 09:267
Lettere adgang til udviklere og en skattefordel rykker spilsuccesen 'Hitman' fra Danmark til Canada.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nu skal successpillet 'Hitman' ikke længere udvikles i Danmark. Produktionen vil i fremtiden blive rykket fra Danmark til Canada, hvor et nyindrettet spiludviklingsstudie skal overtage. Japanske Square Enix, der ejer IO Interactive, som står bag 'Hitman'-serien, ser nemlig skattefordele i Canada. Det skriver Børsen tirsdag.

'Hitman' vil fremover blive udviklet i Montreal i den canadiske provins Québec, der er særligt attraktivt for udenlandske teknologivirksomheder på grund af nogle meget gunstige skatteregler, skriver Børsen. Samtidig mener Square Enix, at der er flere talentfulde udviklere at finde i Montreal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Etableringen af et nyt spilstudie i Montreal, hvor den fortsatte udvikling af Hitman vil udgøre et væsentligt element. Flytningen sker for at kunne trække på en større talentmasse end den, vi kan få adgang til fra København,« fortæller Niels Jørgensen, administrerende direktør i IO Interactive, til Børsen.

Det kommende 'Hitman: Absolution' vil dog blive færdigudviklet i de danske IO Interactive-lokaler ved Kalvebod Brygge i København.

Den skaldede snigmorder Agent 47, bedre kendt som Hitman, har længe været en dansk spilsucces, der startede tilbage i 2000 med 'Hitman: Codename 47'. Siden er en række spil udkommet, samt en Hollywood-film med Timothy Olyphant i rollen som den nådesløse lejemorder. Kendetegnet for hovedpersonen i spilserien er hans skaldede isse med en stregkode tatoveret.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
22. november 2011 kl. 21:10

Når jeg lander i Europa, lander jeg hjemme i Europa, så jeg har ikke det samme forhold til Danmark mere, jeg planlæger da også at flytte min virksomhed til Spanien. Skat i Spanien er 19 % temperaturen en del beder. Mad og vin fin. Fly til dk. 500 kr. Ps. Danmark burde være en delstat til Tyskland

5
22. november 2011 kl. 12:43

Montreal tiltrækker spiludviklere fra hele verdenen, ikke bare fra Danmark, i disse år grundet den yderst forvorable skatteordning der ydes til spilindustrien. Basalt set bliver halvdelen af lønnen betalt af fordelen. Og i en industri hvor langt den største del af udgifterne er løn, er det ikke småpenge der spares ved at flytte hele firmaet til Montreal.

4
22. november 2011 kl. 11:12

Umiddelbart er denne reaktion det samme som der ellers ses rundt omkring i DK.

Virksomheden "X" flytter til udlandet pga. det er for dyrt at være i Danmark.

Talentmassen ville let kunne tiltrækkes fra f.eks. Tyskland eller Sverige, hvis der var attraktive forhold. Men at skulle betale 50% grundskat, 25% moms samt dyre boliger er ikke noget der gør det nemt at lokke folk til. Selvsamme forhold gør nok også at mange talentfulde flytter til udlandet, hvor der er bedre forhold og en større "kritisk masse".

Så jeg tror desværre Torben Mogensen har ret i at det hele strander pga. misundelsespolitik. For hvis alle ikke kan få en lige stor del skal ingen have lov.

7
22. november 2011 kl. 21:29

Jeg tror nu ikke der er meget jantelov over skatten - blot et stort hul i kassen. Vi bruger tilsammen flere penge end vi tjener ...

3
22. november 2011 kl. 10:37

Emnet blev også taget op i Horisont på DR1, hvor der blev sat fokus på forholdende for de kreative industrier. Her blev Canada også nævnt som et sted, hvor spiludviklere flytter hen, og Irlands skattebegunstigelse af kunstnere kom også på tale.

Det, der er fælles for de kreative industrier er:

  1. De belaster ikke miljøet ret meget.
  2. En stor del af indtjeningen kommer fra udlandet.
  3. De er meget mobile.

De to første egenskaber er klare fordele og den sidste betyder, at man nemt risikerer flytning ud af landet. Så er tiden ikke inde til at lave bedre forhold for de åbenlyst attraktive kreative industrier i Danmark, så man ikke har så mange udflytninger (og lukninger)? Eller strander det bare på misundelsespolitik, hvor man ikke kan tåle, at nogen tjener mere end andre?

2
22. november 2011 kl. 10:37

Jeg overvejer selv om jeg skal vælge spil-programmør eller om jeg skal tage en anden retning indenfor datalogi, da jeg ved at jeg kan komme til at søge mod udlandet hvis jeg gerne vil arbejde med et visionært spil-firma. Det største problem i Danmark er jo igen, at alt der bliver givet som støtte til disse "kultur projekter" ender med at blive halveret pga. skat. IO er det største firma indenfor spil udvikling i Danmark, og hvis de begynder at tabe projekter til udlandet, så bliver det endnu svære for Danmark at skabe store projekter inden for spil kulturen.

Det er trist, for jeg synes det er svært at finde visionære spil-firmaer i Danmark, men jeg håber at der dukker flere op og at Interstellar marines bliver et succes projekt.

1
22. november 2011 kl. 10:19

...på spiludvikling i den stpre liga i Danmark? Når nu IOs cash-cow flytter væk, får de så ikke problemer med tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft? Ligesom det vel bliver svært at fastholde en position som spiludvikler, når man ikke længere har releases som sælger rigtig godt. Er Kane & Lynch blevet og 2'eren blevet hits? Jeg ved at 1'eren på trods har solgt ok, og ikke gav udnerskud (ifølge IO), men er det spillene der skal bringe IO videre i DK? Eller skal IO til at lave mobilspil?