Hip hurra: Brugerne har tryglet Google om at fikse løjerlig billedfejl i 1 år

Billeder bliver stadig vendt forkert i Googles flagskibs-app til beskeder, Hangouts. En aktiv debattråd om fejlen kan nu fejre 1-års fødselsdag, og en app-ekspert har et bud på, hvad det faktisk er, der driller Google og generer brugerne.

Her til maj er det et år siden, en fejltråd vedrørende billeder blev åbnet på Googles produktforum for besked-appen Hangouts. Med appen forsøger Google at samle tekst-, video- og lyd-kommunikation i virksomhedens egen app på mobile enheder.

Mens månederne er gået, har stadigt flere frustrerede brugere klaget deres nød til Google i tråden, der i skrivende stund tæller 227 indlæg - det seneste er fra 3. maj 2015.

Fejlen, der stadig er aktuel, berører ifølge indlæggene også nye mobiltelefoner som Galaxy S6 fra Samsung.

Det er ikke alle enheder, der døjer med billedproblemet. Men de, der gør, vil opleve, at når et billede bliver taget via Hangouts-appen i portrait-mode (altså stående) og sendt, så bliver billedet lagt ned (landscape). Fejlen optræder ikke hver gang på alle enheder, men i Version2's test på en Sony Xperia Z3 lader billedet til at blive lagt fejlagtigt ned langt størstedelen af gangene.

I debattråden udtrykker flere brugere stor frustration over det, nogle oplever som ligegyldighed fra Googles side i forhold til at rette billedproblemet. I et indlæg dateret 30. april udtrykker en bruger, Vahdyx, sig således:

Læs også: Google bøvler på 8. måned med ejendommeligt billedproblem i centralt værktøj

»Jeg har langsomt vænnet mig fra Google-services. Jeg er ved at blive træt af kvaliteten. Jeg planlægger at gå mod iPhone 6S Plus, jeg er allerede begyndt at bruge Microsoft-e-mail, etc. Det er vanskeligt at gøre, fordi jeg elsker Google-services så meget, men jeg ønsker ikke at blive ved med at støtte Google, når de ignorerer problemer i flere år.«

I tråden, som har været omtalt på Version2, da den var mindre velvoksen, har en udvikler, der lader til at komme fra Google, bedt brugerne byde ind med oplysninger om telefonmodel, Hangouts-version etc.

App-ekspert: Det lyder utroligt

Version2 har forelagt solutions architect og partner i app-virksomheden iDeal Development Esben Bjerregaard debattråden med billedfejlen, der blev åbnet for et år siden.

»Det lyder helt utroligt,« er hans umiddelbare reaktion i en mail.

Esben Bjerregaard undrer sig over, at Google har bedt om brugernes input i forhold til en fejl, der ser ud til at berøre en bred vifte af smartphones. Herunder gængse Android-modeller som Samsung Galaxy S6 og Sony Xperia Z3.

»Hvorfor køber Google ikke bare et par stykker af de problematiske enheder hjem og tester? Det havde vi gjort,« skriver han.

Men Esben Bjerregaard har andet end løftede øjenbryn tilovers for de roterede billeder i Hangouts. Han har også et bud på, hvad problemet skyldes. Det kan hænge sammen med metadata i de digitale billeder kaldet Exif. Dataene knytter sig til billederne og kan eksempelvis indeholde info om kameraets orientering og telefonens position.

»Mit gæt er, at Google anvender Exif-dataene, og at nogle telefonproducenter ganske enkelt ikke har 100 pct. styr på dem (bruger producenterne f.eks. kompas eller gyroskop, kan det i det hele taget godt gå galt). Et simpelt fix ville formentlig være at kigge på billedets dimensioner i stedet for, men måske er det FOR simpelt,« skriver Esben Bjerregaard med henvisning til, om billederne er længst på x- eller y-aksen med henblik på at opklare, hvorvidt der er tale om portrait eller landscape.

Esben Bjerregaard har sendt to billeder taget med en Sony D5803 (Z3 Compact) til Version2. Billeder er taget i portrait-mode, men i Exif-dataene for det ene af billederne står der landscape.

»Det kan selvfølgelig også være, at det er et helt andet problem. Men uanset hvad kan vi se, at Sony, på deres topmodel i hvert fald, ikke har styr på Exif-dataene,« skriver Esben Bjerregaard.

Måske Google ikke gider workaround

Og såfremt det er Exif-dataene, der er forklaringen på, hvorfor billederne ender med at vende forkert, når Hangout-brugere trykker på send-knappen, ligger fejlen ikke i Hangouts som sådan, men i den måde, i hvert fald nogle telefonmodeller udfylder Exif-data på.

»Det er telefonproducenterne (eller måske endda kameraproducenten, da man ser det på flere forskellige producenters telefoner), der har fejlen. En ændring i Hangout-billedehåndteringen ville derfor være et workaround, og det er Google måske ikke meget for,« skriver Esben Bjerregaard.

Når det er sagt, undrer han sig dog over, at Google tilsyneladende forlader sig på Exif-dataene i Hangouts, når billedet bliver taget via appen. Flere brugere melder om, at billeder ikke bliver fejlagtigt roteret, hvis det bliver vedhæftet fra en galleri-funktion på telefonen i stedet for at blive taget med kameraet.

»Måske er det simpelthen fordi, der ikke er ret mange der anvender Exif-dataene på samme måde som Google gør her. (Vi har f.eks. aldrig anvendt Exif-dataene. Simpelthen fordi der er for stor forskel på, hvordan de bliver udfyldt). Det lyder heller ikke til at der er problemer, hvis billedet vælges fra galleri på telefonen, så måske anvendes Exif-dataene ikke i denne sammenhæng,« skriver Esben Bjerregaard.

Googles kontaktperson i Danmark Christine Sørensen oplyser, at virksomheden arbejder på at løse problemet. Men derudover har hun ikke noget bud på, 'hvad det præcis er, der driller, eller hvornår det bliver løst.'

Følgende lille video er optaget af journalist Elías Christian Lundström og viser problemet på en Sony Xperia Z3.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Simon Mikkelsen

...som skyldes at tlf producenterne ikke kan finde ud af EXIF specifikationen ? Folk bør da klage til tlf producenterne.

Det lyder som om producenter af andre apps godt kan rotere billederne korrekt. Det er muligt der skal et hack til at få det til at virke, men der skal også specialløsninger til hvis man nogen lunde stabilt vil læse mange andre standardformater. En zip-fil er ikke bare en zip-fil.

Det som undrer mig mest er, at Google ikke er mere åbne om sagen, når den skaber så meget debat, men det kan jo være ægte corporate "når man ikke gør noget, gør man ikke noget forkert". På den anden side er det typisk Google.

 • 0
 • 0
#3 Markus Hornum-Stenz

Det som undrer mig mest er, at Google ikke er mere åbne om sagen, når den skaber så meget debat

Mnjah, nu ved jeg ikke om man kan tale om "så meget debat". Lad os lige få perspektivet på plads: Dette er en artikel om en debattråds etårs fødselsdag, vedr. at Hangouts ikke vender billeder rigtigt på visse telefoner. For mig lyder det som en lillebitte historie om at man bare skal bruge et andet beskedprogram, hvis man har en af de telefoner som har problemet.

Er der virkeligt ikke mere væsentlige tech-historier at bringe for V2? Hvis historien er, at Google generelt ikke gider supportere deres programmer, så burde der slås et tema op og så skal der nogle flere og bedre eksempler tit, før vi kravler op på "så meget debat"

 • 4
 • 0
#4 Michael Kvist Nielsen

Problemet der er beskrevet tilknytter sig ikke kun Hangouts. Problemet er rimelig veldokumenteret og især for HTML 5 apps.

Den mest almindelige er at når billedet bliver returneret fra kameraet til appen, kan den ikke finde ud af at håndtere orienteringen, fordi den dræber EXIF dataene for at spare plads når den jonglerer med billedet i hukommelsen. Jeg oplever det især når de billederne opnår en hvis opløsning, især på Samsungs telefoner. Tester på en galaxy s5 og her er problemet rimelig konstant, sætter jeg opløsningen ned, fungerer det helt fint.

Et andet velkendt problem ved webapps (har ikke undersøgt hvad hangouts er for en størrelse) er, at HTML img tags i visse browsere tags simpelthen ikke kan håndtere EXIF orientering af billeder. Safari er dog undtagelsen her, hvilket kan forklare at iphones sagtens kan finde ud af at håndtere billeder.

 • 2
 • 0
#5 Svend Eriksen

Jeg synes, der er noget mærkeligt ved forklaringen med, at det hele skulle bygge på forkerte EXIF-data. Jeg afviser ikke, at der er nogle modeller, der har problemer med at udfylde EXIF korrekt, men det svarer ikke til problemets beskrivelse. At fejlen kun opstår nogle gange endda med samme telefonmodel tyder i mine øjne på, at problemet i hvert fald ikke udelukkende beror på, at nogle telefoner udfylder EXIF data forkert. At der så endda er forskel fra telefon til telefon med samme model understreger for mig at se, at problemet ikke ligger her. Som jeg læser artiklen, så er det også kun i én app at problemet optræder. Hvis problemet virkelig var forkerte EXIF data, så burde problemet optræde andre steder også.

Jeg indrømmer at jeg ikke har en Androidtelefon, så jeg har ikke erfaringer med Googles apps. Men jeg har fotograferet i mange år, og selvom forskellige kameraer udfylder EXIF data lidt forskelligt, så har jeg aldrig oplevet, at det giver problemer, når jeg åbner billederne i vidt forskellige programmer (Picasa, Windows billedfremviser, Lightroom, Photoshop mf.)

Jeg tror, hunden ligger begravet et andet sted. Jeg synes, det peger på, at fejlen kunne ligge i Googles egen app og ikke i telefonerne.

 • 2
 • 0
#7 Jakob Damkjær

Tjoe det kan da godt være lige meget. Men det fortæller lidt om kvalitetskulturen hos Google at de ikke får prioteret resourcerne til at fikse et problem med en af deres apps... Er det en hoved app ? Naa det er jo ikke en profiling, søgning eller pagerank eller reklamevisningsinfrastruktur relateret. Så det er vel begrænset hvor mange resourcer der er til at fikse den app.

Så det er nok et af de der mellemprioterede issues der ryger af listen hver måned da den er lidt besværlig at fikse og det ikke er alle brugere der oplever den... Og så er 200-250 kommentare på et år vel også ret week tea når det kommer til stykket...

Så måske er det et problem Google bare venter på løser sig selv.

 • 0
 • 3
#9 Henrik P. Stougaard Nielsen

Helt enig, jeg kan nævne, at der på Nexus 5 eksempelvis er flere problemer: (1) spontane genstart (2) hvis lommelygten har været tændt i noget tid, slår den pludseligt fra pga. overophedning, etc. og derfra virker kamera og galleri ikke (alle apps der bruger kamerafunktionen inkluderet) ikke indtil genstart af telefon. (3) På Mac åbner Google Chrome to vinduer ved opstart. Denne tråd har været uløst siden 2012 og der er mange flere, hvor de kommer fra.

Derimod forstår jeg ikke googlebrugeren, som hellere vil skifte til iPhone 6 Plus. Apple har jo også noget med ikke at anerkende problemer - man skal jo bare holde telefonen rigtigt!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere