Her vil Google bygge 95.000 m2 ny datadrevet bydel

Googles Sidewalk Labs har fået tilladelse til at bygge en helt ny bydel i Toronto på 95.000 kvadratmeter til 5.000 indbyggere Illustration: sidewalk Lab
Google vil bygge en ny smart city-bydel i Toronto for 320 millioner kroner, hvor sensorer opsamler data overalt i byen

Byudvikling er ikke længere for ejendomsinvestorer, entreprenører og kommunale myndigheder. Nu vil Google også være med til at bygge såkaldte smart cities, altså datadrevne byer.

I første omgang har Googles søsterselskab Sidewalk Labs indgået en aftale med myndighederne i Toronto om at byudvikle en helt ny bydel med plads til 5.000 indbyggere i Toronto fordelt på indtil videre 95.000 kvadratmeter.

Sidewalk Labs blev stiftet af Googles moderselskab, Alphabet, tilbage i 2015, og bydelsprojektet Quay Side er det eneste offentlige projekt i virksomhed til dato.

Kernen i den kommende smarte bydel er en omfattende opsamling af sensordata fra både udendørs offentlige rum, men også indendørs i de mange bygninger, som Sidewalk Labs har planer om at opføre.

De massive mængder sensordata, der fortæller indgående om indbyggernes bevægelsesmønstre i byen, skal blandt andet bruges til at indføre selvkørende busser, bedre trafikstyring, optimere energiforbruget og reducere forurening i byen.

Planen er at de mange bygninger skal opføres i såkaldt bæredygtige trækonstruktioner.

Læs også: Maveplasker for smart cities: Kommunerne har været forblændet af teknologi-buzz

Byen skal ændres lige så hurtigt som vores smartphones

Hvorfor vil Google, der primært udvikler forbrugersoftware, nu til at lave byudvikling? Hvis man spørger Sidewalk Labs, så er der faktisk ikke så stor forskel på en by og en smartphone.

»Hvis du tænker på en by som en platform og design som menneskers evne til at forandre byen lige så hurtigt, som du og jeg kan customise vores iPhones. Du kan gøre det autentisk, fordi det ikke bare afspejler en central plan. Det reflekterer de mennesker, der bor og arbejder der,« siger Rohit Aggarwala, leder af Urban Systems hos Sidewalk Labs til MIT Technology Review.

I august indgik Sidewalk Labs en aftale med Waterfront Toronto, den offentlige myndighed, der står for byudviklingen i den del af Toronto, som Google vil bygge i.

Ifølge Sidewalk Labs er byen også tænkt som en testby, som på sigt skal bruges til at udvikle virtuelle infrastrukturmodeller til eksempelvis trafikstyring, når der skal bygges nye byer i resten af verden.

Her kan du se en video, hvor Sidewalk Labs fortæller om, hvordan de vil centralisere bydata i en digital platform

Læs også: Lyskryds kan åbne døre til offentlige it-systemer

Hvem ejer og beskytter bydata?

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for aftalen mellem bystyret i Toronto og Google Sidewalk Labs. Især rettighederne til de data, som Google vil indsamle i det offentlige rum, er kontroversielle.

»Sidewalk Labs og Waterfront Toronto kan godt lide at tale om, hvordan et datadrevet bydel kan forbedre livskvaliteten og skabe urban innovation, der kan løse de akutte problemer, som byer står i verden over. Men de kan ikke lide at tale om de afledte effekter, der skal tages i betragtning omkring overvågning, magt og regeringsførelse. De nævner heller ikke, at de problemer, mange byer står over for, mere handler om urbane forandringer end mangel på data og teknologi,« siger canadiske Bianca Wylie, senior fellow at the Centre for International Governance Innovation, i en blog på Vice.

Sidewalk Labs siger selv, at de arbejder ud fra et privacy by design-ramme, som ifølge Sidewalk Labs betyder, at virksomheden vil være transparente omkring deres dataindsamling, omfanget af dataindsamling skal være på et minimumsniveau, og at privacy skal betragtes som en menneskerettighed.

Men indtil videre har Sidewalk Labs ikke præsenteret konkrete planer for, hvordan de vil håndtere dataejerskab og datasikkerhed i smart city-projektet.

Sidewalk Labs understreger dog, at de ikke vil sælge data til tredjepart, men i stedet stille data til rådighed for tredjepartsvirksomheder, der vil udvikle teknologi på basis af den opsamlede bydata.

Indtil videre er byggeplanerne i Quayside stadig på tegnebrættet, men de første spadestik forventes at blive taget i starten af 2019.

Læs også: Ny API fra Københavns Kommune: Viser vej til ledig parkeringsplads

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere