Her & Nu-hjemmeside lagt ned af bare bryster

27. oktober 2011 kl. 16:149
Der er stadig på andet døgn problemer med overbelastning af serverne hos ugebladet Her & Nu, efter at Ekstra Bladet linkede til en artikel med nøgenbilleder af kendis.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ekstrabladet.dk-artiklen "Se Stine Kronborg splitternøgen" med nøgenbilleder af kendissen Stine Kronborg gav Her & Nu's webside så mange hits, at siden blev umulig at tilgå. Ugebladet har oplevet problemet siden onsdag aften, og har stadig kvaler på Herognu.com torsdag eftermiddag.

Ulrik Lerche er projektleder for Egmont Magsiner, der ejer Her & Nu, og har et delansvar for hjemmesiden. Han fortæller, at de er blevet overvældet af mængden af trafik fra Danmarks største nyhedsside, Ekstrabladet.dk:

»Vi er vant til meget trafik, men slet ikke ekstrabladsvolumen. Det er en af de mest læste artikler nogensinde både hos os, og som jeg kan forstå på ekstrabladet også hos dem,« siger Ulrik Lerche til Version2 og fortsætter:

»Artiklen er trafikmæssigt meget usædvanlig i forhold til, hvad vi har haft af tidligere historier. Trafikken kan man godt gange med fire-fem i forhold til vores store historier generelt.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han afviser at kommentere på antallet af sidevisninger, men henviser til, at Ekstra Bladet har meldt ud, at artiklen på Ekstra Bladet, der linker til Her & Nu-artiklen, er blevet læst over 350.000 gange på under et døgn. Ulrik Lerche fortæller, at det ikke er mangel på båndbredde, der har lagt siden ned. Det er mængden af besøgende, der er problemet.

Efter Ekstra Bladet havde linket til artiklen, blev hjemmesiden lagt ned af den massive trafikstrøm fra avisen. Derfor blev Her & Nu kontaktet af Solido Hosting, der hoster herognu.com.

»Jeg blev kontaktet af vores hostingfirma, der fortalte, at de kunne se, at der var voldsom trafik på en af vores hjemmesider. De fortalte os, at vores servere var lidt ophedede, om man så må sige. Efterfølgende trak vi kort stikket til herognu.com og fik den genstartet, og herefter har den kørt uden de store problemer,« siger Ulrik Lerche til Version2.

Besøg på Herognu.com giver dog torsdag eftermiddag kun beskeden 'Server too busy.'

»Jeg kan se, at Ekstra Bladet lige har lavet en opfølgning, hvor de igen linker til vores artikel. Det er nok derfor, men jeg kan godt selv komme ind på vores side.«

Når de i Egmont næste gang står med en artikel, som de spår, mange medier vil linke til, fortæller Ulrik Lerche, at de har nogle ”andre måder at gøre det på”. For eksempel vil de kunne lave en løsning, hvor de dybe links ikke kommer ind på hovedsiden, men i stedet på en anden side, der så har samme indhold.

Version2 har kontaktet Ekstra Bladet for at høre, hvor mange læsere, der har været til den første artikel. Avisen afviser at give konkrete tal, men oplyser, at artiklen i løbet af de første 22 timer online havde fået 350.000 besøg. Antallet af besøg har siden da været nogenlunde jævn, men lidt aftagende, fortæller avisen, hvilket peger på, at artiklen vil opnå mindst 400.000 sidevisninger. Ekstrabladet.dk har samlet cirka 174 millioner sidevisninger på en måned, ifølge FDIM's statistik.

Effekten, hvor en mindre besøgt hjemmeside lægges ned af link fra en mere besøgt side, kaldes i øvrigt slashdotting og kan opleves som et DDoS-angreb, selv om der er tale om legitim trafik.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
28. oktober 2011 kl. 13:56

Hvis de har fået 350.000 besøg på 22 timer, så svarer det til 4.4 i sekundet (jaja, de er nok ikke fuld ensartet udover hele perioden, men det er det bedste tal der er opgivet)....

Det er ikke imponerende hvis man lader sig slashdotte af 5 simultane brugere på en side der (principielt set) skal levere 8 billeder (4 normale + 4 thumbs) og lidt tekst, måske krydret med lidt besøgsstatistik.

Mon ikke deres problem nærmere er uovervejet arkitektur, hvor et CMS-system bruger tæt på et cpu-sekund på at generere hver request (så har man nemlig miseren).

Varnish ville helt klart hjælpe, men det ville kunne løses uden ved bare at tænke sig om, når man koder/vælger system... præ-genereret html har været en high-performance strategi i mindst et årti (nok nærmere to).

9
29. oktober 2011 kl. 11:10

Fin analyse, men jeg tror nu at der er flere brugere på herognu.dk end en dem der bare skal se den "artikel" med brysterne, og hvis man kigger på siden er der nok nærmere 30 billeder på hver side :)

Men ja, problemet ligger nok ikke i statiske filer der hente men nærmere når siderne skal genereres.

6
28. oktober 2011 kl. 11:26

At kalde et indlæg om en persons bare bryster for "en artikel" er groft misvisende. Det er ikke en artikel, Se og Hør, det er bare underlødigt indhold som folk fordriver tiden med fordi de elsker at snage. Ikke noget galt med det, men lad være med at lege at det I producerer har nogen sammenligning med artikler der skrives i aviserne.

3
28. oktober 2011 kl. 08:26

Kører den Windows, siden en genstart klarer det hele? ;)

Efterfølgende trak vi kort stikket til herognu.com og fik den genstartet, og herefter har den kørt uden de store problemer,« siger Ulrik Lerche til Version2.

4
28. oktober 2011 kl. 09:47

Kører den Windows [...] ?

curl -I $DOMAIN giver bl.a. X-Powered-By: ASP.NET

så det skal nok være noget fra Microsoft.

De ser også ud til at betale for en "Juniper Networks Application Acceleration Platform"

  • men får tilsyneladende ikke meget for deres penge...
5
28. oktober 2011 kl. 10:48

Det interessante her er jo, at de burde have forudset dette. Jeg mener hvordan kan man smide en side på nettet og så det crasher fordi, der er en smule trafik på ?

2
27. oktober 2011 kl. 20:41

Boobs rules 8-))

1
27. oktober 2011 kl. 17:00

...Varnish.

Med mindre selvf. at nogen hos Egmont har været lidt for fedtede med linjen.