Her kan du se fodboldkampe i uspoleret HD på arbejdet

Sommertour: GlobalConnect stod for at levere tv-billederne fra fodbold-EM i Polen til de nordiske tv-stationer via datacenteret og kontrolrummet i Taastrup.
Kontrolrummet hos GlobalConnect, hvor de direkte tv-billeder fra fodboldstations kommer ind Illustration: GlobalConnect

Hos GlobalConnect i Taastrup så de målene før alle danske tv-seere, da der for nylig blev afholdt EM i fodbold. GlobalConnects datterselskab GigaContent stod nemlig for at forsyne de nordiske tv-stationer med tv-billederne direkte fra kampene i Polen.

»Vi kan se, hvordan billederne ser ud i fuld HD-kvalitet, og det er ikke det samme hjemme i stuen,« fortæller Steen Pedersen, afdelingschef for GlobalConnects driftscenter til Version2.

Normalt er det dog ikke fodboldkampe, der bliver kigget på i kontrolrummet, men derimod 12 store skærme, som viser hvordan selskabets fibernetværk har det.

Illustration: GlobalConnect

Mindst tre medarbejdere overvåger i døgndrift netværket og sørger også for den fysiske adgangskontrol til GlobalConnects datacentre. Medarbejdernes primære opgave i forhold til netværket er kommunikation til kunderne, og de opretter i løbet af en måned typisk omkring 800 tickets og besvarer cirka 2.000 opkald.

De to store udfordringer for driftsstabiliteten hos GlobalConnect er overgravede fibre og strømafbrydelser.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Til det sidste problem har selskabet en række store dieselgeneratorer stående, som kan forsyne datacentrene, netværket og kontrolrummet med strøm.

»Vi har brug for to dieselgeneratorer til at forsyne datahallerne her, men vi har opsat tre,« forklarer Tore Heide Villund, chef for GlobalConnects Housing-afdeling, mens de tre store dieselgeneratorer bliver prøvekørt.

Mens eksempelvis eBays nye datacenter kun bruger bystrømmen som nødforsyning og selv genererer den primære strøm, så er den model ikke lovlig i Danmark, og derfor må danske datacentre leve med, at elforsyningen til tider kan give problemer, sådan som GlobalConnect jævnligt har oplevet det i Taastrup.

Læs også: Elnettet er nødstrøm: eBay's nye datacenter kører på brændselsceller

Ud over at trække selve it-udstyret, skal nødstrømmen også kunne trække køleanlæggene, som kan udgøre en stor del af energiforbruget til driften af et datacenter, selvom de store danske datacentre efterhånden er gået over til mindre energikrævende kølemetoder.

Kølingen hos GlobalConnect foregår i dag som frikøling, der forsyner in-row-kølesystemer fra APC med kold luft fra rør under gulvet. Kølesystemet består af blæsere monteret side om side med rackskabene, som fordeler den kolde luft i hele rackets højde, og den varme luft blæses ud i overdækkede varme gange.

»Når den kolde luft bare kom ind og op fra gulvet, så skulle kølesystemet knokle rigtig meget for at nå de øverste servere i racket. Det problem har vi ikke med in-row-køling,« siger Tore Heide Villund.

Alle GlobalConnects nye datacenterhaller bliver bygget med frikøling, som udnytter luften udenfor til at køle luften i datacenteret ned uden at bruge mere energikrævende traditionel airconditionkøling.

»Alle vores nye haller bruger frikøling. Det synes vi er et must. Hvis du er et lille firma med serverne i et kosteskab, så har du ikke en kinamands chance for at gøre noget, der er tilsvarende miljørigtigt,« siger Tore Heide Villund.

Temperaturen i datacentrene holdes i dag på cirka 24 grader, og for at sikre den mest effektive udnyttelse af pladsen og køling, skal kunderne helst benytte en bestemt type rackskabe.

Illustration: GlobalConnect

Artiklen er skrevet som led i Version2's Sommertour 2012, hvor redaktionen sommeren igennem besøger it-virksomheder og rapporterer om medarbejdernes dagligdag og virksomhedens projekter. Se den samlede tour-plan her., hvor du også har mulighed for at stille spørgsmål til de besøgte virksomheder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jan Rouvillain

Jeg glæder mig til på mit arbejde at se fodbod i fuld uspoleret HD. Hvornår er første kamp? Og hvordan kommer jeg på?

Måske skulle overskriften rettes lidt væk fra det ugebladsagtige loven gratis TV-sport i fuld HD!

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere