Her er Windows' afløser

Microsoft er tilsyneladende i gang med at forberede et helt nyt kommercielt styresystem. Midori er er kodenavnet, og det bygger på det eksperimentielle system Singularity.

Microsoft er tilsyneladende i gang med at udvikle et nyt distribueret styresystem, med kodenavnet Midori, i erkendelse af, at Windows ikke længere kan klare mosten.

Det konkluderer det sædvandligvis sobre softwaretidsskrift SDTimes, som er kommet i besiddelse af interne Microsoft-dokumenter vedrørende projektet.

Ifølge disse oplysninger er Midori en videreudvikling af styresystemet Singularity. Det er et eksperimentielt system udviklet af Microsofts forskningsafdeling.

Singularity er skrevet i en dialekt af C#, og det er et "managed" sprog, hvilket vil sige at det i lighed med Java og til forskel fra C og C++ er underlagt en række restriktioner og benytter en garbage collector, der automatisk frigiver objekters hukommelse, når de ikke længere benyttes. Det benytter også biblioteker fra .Net.

Derudover er sproget typesikkert, og det er ikke muligt at tilgå hukommelsen ved hjælp af pointere eller ved at læse ud over afslutningen på et array. Det skulle gøre systemet mere stabilt og mindre sårbart overfor angreb.

Midori er ifølge SDTimes oplysninger designet til at køre direkte gængse hardware-arkitekturer som x86, x64 og ARM. Systemet skal også kunne afvikles på Microsofts virtualiseringsplatform Hyper-V eller køre som en proces under Windows.

Bygger på parallelisme

Ifølge de dokumenter, SDTimes har set, vil Midori blive bygget omkring en asynkron model med henblik på job-orienteret parallelisme. I det hele taget vil parallelisme blive et kerne-princip i det nye system. Det vil også blive nemmere at fordele opgaver over flere noder.

Et af Microsofts mål er at gøre det muligt at få systemets egne programmer til at spille sammen med klassiske Windows-programmer og at give muligheder for at migrere de gamle applikationer til den nye platform.

Til SDTimes udtaler Microsoft, at Midori er et eksperiment i regi under Microsoft Research, som beskæftiger sig med initiativer, der ikke skal ende i kommercielle produkter.

Men flere iagttagere peger på, at projektet er skubbet højere op i fødekæden. Ifølge den velunderrettede iagttager Mary Jo Foley fra All About Microsoft er lederen af projektet Eric Rudder, som er en højt placeret chef for teknologisk strategi i Microsoft.

Ifølge Foley er projektet heller ikke placeret i Microsoft Research, men kun under afdelingens chef. Foley mener også, at projektets status som "inkubation" betyder, at det kun er et spørgsmål om tid, før Microsoft opnormerer Midori til kommerciel status.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Hans-Kristian Bjerregaard

Fedt. Lige siden jeg for første gang hørte om at Microsoft arbejdede på Singularity har jeg håbet at det ville ende i en efter følger til Windows (der i høj grad har nået pensionsalderen). Det er vel også ved at være på tide efter som konkurrenterne fra både Apple og Canonical ånder dem tungt i nakken.

 • 0
 • 0
#2 Kristian Thy

Er der nogen der vil forklare mig hvordan man skriver et OS der kører i en VM? Hvad kører VM'en (i dette tilfælde CLR'en) så på? Hvem har skrevet koden til gc og i hvad?

Og hvad fanden er et distribueret styresystem? Er det en eufemisme for internettet? ;-)

 • 0
 • 0
#3 Daniel Møller

... kan nu godt gøre brug af pointere, ved at compilere med en unsafe switch (og et unsafe keyword som er lidt ligegyldigt i den her sammenhæng)

Og det ville undre mig meget hvis ikke der blev gjort brug af unsafe kode i forb. med Singularity (specielt hvis de rent faktisk vil lave et kommercielt produkt ud af det). Fordelen er dog at man kan begrænse brugen til de ofte få steder hvor det har en mærkbar performance-betydning.

Ganske spændende nyhed, men mon dog der er tale om en decideret erstatning for Windows lige foreløbig - jeg kunne snarere forestille mig det som et server OS til specialiserede opgaver, men hvem ved.

Kristian: Jeg tror ideen er at der ligger et meget minimalistisk native lag som starter VM'en og så er alt andet baseret på den (uden jeg dog på nogen måde skal påstå at vide hvordan Singularity er skruet sammen - så ret mig endelig ! :-)

 • 0
 • 0
#4 Lars Bjerregaard

Singularity er ganske spændende. Det er en microkernel, men ikke i gængs forstand. Koden er skrevet i en C# dialekt, men er kompilet til maskinkode. I bunden ligger en tynd kerne i assembler, men alt over er skrevet i managed code. En af de store ting skulle være at systemet fra bunden er konstrueret til at kunne statisk verificeres, mht. hvad hvert modul præcist foretager sig, og mere vigtigt- ikke foretager sig. Ideen er at man kan garantere hvad hver komponent i systemet laver. De har lavet et system der ikke bruger hardware features til at garantere isolation mellem moduler, men snarere laver alt i software. Det skulle bla. resultere i ganske kraftig performance forbedring. Jeg ved godt noget af dette lyder bagvendt, så i stedet vil jeg bare henvise til http://research.microsoft.com/os/Singularity/, og de 2 videoer http://channel9.msdn.com/Showpost.aspx?postid=227259 og http://channel9.msdn.com/showpost.aspx?postid=227260 hvor den sidste viser et kørende system.

 • 0
 • 0
#5 Lean Fuglsang

Det er en fejl i artiklen at Singularity er managed, dvs kører i en VM. Istedet opnår de de samme fordele som med managed kode, ved at bruge C# sproget som har statiske typer, og kan derfor undersøge at maskinkoden ikke bruger pointere løs hånd, da det jo ikke findes i C#. Dvs at man statisk kan undersøge om et program vil at læse et sted der ikke er tilladt, eller bruge objekter af en forkert type.

Jeg tror ikke at singularity kører uden noget native kode, men den behøver på den anden side heller ikke nogen mikrokerne (som en VM baseret kerne vel nærmest er).

Der findes massere af projekter som bruger VM og som er kommet før Singularity. Det nye ved Singularity er at den slet ikke har en mikrokerne eller VM til at holde styr på ressourcer, men klarer det med statisk program analyse.

 • 0
 • 0
#6 Anders Østergaard Jensen

Version2s journalister plejer egentlig at være ret konservative og sobre, når det kommer til nyheder fra Redmond. Men at sige, at Midori er "Windows' afløser" er i den grad misvisende og går over stregen. Der er jo tale om et R&D-projekt, der aldrig har set dagens lys uden for Microsofts laboratorier og compilere. I øvrigt har Microsoft i forbindelse med Windows 7 og MinWin-kernen pointeret, at der skam er mange gode år i NT-kernen endnu.

Skribenten burde i den grad genoverveje overskriftens budskab og sensationslyst, inden man publicerer et faktum, der kun har sin oprindelse i et internt dokument fra Microsoft.

 • 0
 • 0
#7 Claus Jacobsen

hmmm jeg synes på det sidste at vi i den grad mangler en undersøgende journalistik. De journalister der sidder med online delen, virker lidt som om det er afskrifter og oversættelser af andres artikler. Hvis version2 vil noget kan de jo starte ud fra følgende Blog indlæg: http://scobleizer.com/2008/07/29/you-are-an-idiot-if/ Og så kan de jo arbejde sig igennem sagen præcist som man gjorde i gamle dage. Jeg savner altså lidt at de mere "hardcore" medier som version2 tidligere har haft ry for, rent faktisk også kom med et biddrag til nyhedsstrømmen og ikke bare trådte vande. Samtlige tekniske onlinemedier i DK har efterhånden bragt den artikel med mere og mere se&horske overskrifter. Det er jo ikke Tabloidjournalistik man laver her, eller er det mig der tager fejl?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere