På konferencen PDC 2008, som Microsoft holder i disse dage i Los Angeles i USA, gav firmaet en smagsprøve på, hvad brugerne har i vente for næste udgave af verdens mest udbredte styresystem.
Det er endnu en tidlig udgave af Windows 7, som stadig er langt fra betastadiet. Derfor er der heller ingen kajerystere blandt nyhederne, men mange små forbedringer og gamle kendinge, som ikke kom med i sidste omgang.
Brugerfladen har ikke ændret sig væsentligt i forhold til Vista, men Windows 7 er langt fra færdig, så det er ikke til at sige, om det ændrer sig senere. Men nogle nyheder er der.
Programbjælke med turbo
Linda Averett fra Microsofts Windows-gruppe fortæller, at brugere typisk har mellem fem og 15 vinduer åbne, og det bliver hurtigt svært at overskue. En ny funktion viser en række "frimærker" af de åbne vinduer, og når musen holdes over et frimærke, vises hele vinduets indhold i baggrunden. Funktionen virker også med faneblade i Internet Explorer. Man kan også hive musen hen i nederste højre hjørne, hvorefter vinduerne skjules midlertidigt.
Brugeren kan tilrette programbjælken, og blandt andet se de dokumenter, man åbnede senest, kategoriseret efter program. Det gør det også nemmere at finde de dokumenter, man sidst arbejdede med. Det benytter en brugerfladedims, som Microsoft kalder en "jump list."
Man kan også trække dokumenter og programmer til programbjælken. Windows 7 indeholder API, som gør det muligt for udviklere at skræddersy de funktioner, som en jump list tilbyder.
Nemmere skift med arbejde og hjemme
Pc'er bliver mere mobile, og det betyder, at brugerne skifter mellem forskellige netværk. Her har Windows 7 fået en mulighed for at skifte eksterne enheder som printere, når brugeren skifter brugergruppe, f.eks. fra arbejdspladsen til hjemmet.
Det tager også kun få sekunder at koble sig på netværket. Det er også en simpel opgave at håndtere, hvilke mapper som er synlige og tilgængelige på hvilke netværk.
En ny slags mapper, "libraries", gør det muligt at organisere filer efter emne uafhængigt, hvor filerne ligger, ligesom "smart folders" i Vista.
Det er muligt at få vinduer i Internet Explorer til automatisk at skifte størrelse og form. Windows har fået opdateret sine "gadgets."
Advarsler får det røde kort
Systembakken kan nu tilrettes, så brugeren kan bestemme hvilke ikoner, der skal optræde i bakken, med mindre "støj" til følge. Vistas evige dialogtyranni, hvor brugeren tvinges til at tage stilling til dette eller hint, bliver der også gjort noget ved. Beskeder opsamles nu i en besked-kø, så brugeren selv kan bestemme, hvornår hun vil tage stilling til problemerne. Det er muligt at indstille tolerance-niveauet, så brugerne selv bestemmer, hvor tavst systemet skal være.
Der har været meget snak om berøringsfølsomme funktioner i Windows 7, men det var kun lidt, som Microsoft viste frem på konferencen. Men det handler ikke om at skabe noget helt nyt, understreger Ian LeGrow fra Microsoft. For eksempel har Microsoft fravalgt at gøre brugerfladekomponenterne større, så de bliver nemmere at ramme med fingrene. I stedet bliver de nye "touch-funktioner" integreret i Windows.
Det betyder også, at programmerne ikke skal forberedes og integreres med touch-funktionerne. Man kan for eksempel rulle i et programvindue som f.eks. et dokument i et tekstbehandlingsprogram ved at trække fingeren op og ned af skærmen - lidt ligesom på visse pegeplader på bærbare pc'er.
Nemmere håndtering af dimser og printere
På hardware-siden er der nu mulighed for tættere integration med eksterne enheder. Dennis Flanagan fra Microsofts hardware-afdeling viste, hvordan det var muligt at afspille en musikfil gemt på pc'en på en ekstern "mediareciever" så som Sonos ZonePlayer ved blot at højreklikke på filen. Det er også muligt at browse sange på andre enheder og afspille dem på en tredje enhed.
Kontrolpaneler for eksterne enheder er blevet ændret ganske væsentligt. Enheder, som f.eks. printere og mobiltelefoner, vises i dialoger med foto-realistiske ikoner, så det er nemmere for brugeren at genkende enheden. En enheds kontrolpanel er "brandet" og giver producenten mulighed for at vise logo, samt hvilke tjenester dimsen tilbyder og status på tjenester som f.eks. printjobs.
Der er også mulighed for at linke direkte til manualer fra kontrolpanelet. En funktion med navnet "devicestage" får enheder som kameraer til at opføre sig på samme måde som programmer, med jumplists som lister de muligheder og funktioner, som enheden tilbyder. Det er også nemt at konfigurere, hvilke programmer, der skal aktiveres, når en funktion udføres, som f.eks. at overføre billeder fra et kamera til pc'en.
Der er endnu ingen melding om, hvornår Windows 7 kommer på gaden.
Men flere kilder, som Version2 har talt med, vurderer, at der i hvert fald går et år endnu.