Her er vinderne af Digitaliseringsprisen 2015

25. marts 2015 kl. 11:40
En mindre bureaukratisk måde at flytte jord på, virtuel socialpædagogik og autismevenlige robotter løb med Digitaliseringsprisen, der gives til digitaliseringsinitiativer i den offentlige sektor.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tirsdag blev tre projekter præmieret med Digitaliseringsprisen 2015 under konferencen Offentlig digitalisering 2015. Prisen skal øge opmærksomheden på succesfulde og værdiskabende digitaliseringsinitiativer i den offentlige sektor.

Prisen består af tre kategorier: Effektiviseringsprisen, Velfærdsprisen og Dommernes specialpris.

Simplere jordflytning

Effektiviseringsprisen blev vundet af projektet Flytjord.dk, som Aarhus Kommune står bag. Projektet fokuserer på den komplicerede arbejdsgang der er i forbindelse med flytning af jord. Hidtil har flytning af jord været synonym med bureaukrati og papirarbejde i en sådan grad, at det ofte var lettere at flytte flere tusinde ton jord end at behandle data og give tilladelser, lyder det fra Aarhus Kommune og Niras, der har udviklet flytjord.dk for kommunen.

Med løsningen afgør et system automatisk om en jordflytning skal anmeldes eller ej. I ukomplicerede sager kan tilladelsen gives automatisk af systemet, uden behov for, at en sagsbehandler kigger dokumenterne igennem først. Det kan ske, fordi systemet er integreret med bl.a. love og regler på området samt georelaterede tjenester som forureningsdata, baggrundskort og matrikelnumre

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vinderen har lavet en enkel selvbetjeningsløsning, hvor alle led i det administrative arbejde med jordflytning har adgang til alle relevante data i en given sag. Det er bestemt ikke den teknologiske revolution, men it kan understøtte en ny måde at arbejde sammen på, og det er jo smart nok i sig selv,« siger Henrik Føhns, radiovært DR P1 og medlem af dommerkomiteen, i en pressemeddelelse fra KMD, der står bag prisen sammen med Digitaliseringsstyrelsen, KL, Danske Regioner, Rambøll og In2media.

Foruden Flytjord.dk, var Kombit nomineret for projektet Byg og Miljø og Skat nomineret for Digitalisering af forskudsskatten.

Virtuel socialpædagogik

Projektet Virtuel Bostøtte - Socialpædagogisk støtte via net og mobil vandt Velfærdsprisen. Bag projektet står en række midtjyske kommuner og Landsforeningen SIND, der fokuserer på sindslidelser. Projektet er et tværkommunalt samarbejde med SIND, hvor man i to år har afprøvet virtuelle redskaber til bostøttearbejdet. Kommunerne tæller Biborg, Randers, Favrskov, Aarhus og Herning Kommuner.

Bostøtte gives til sindslidende, der bor i deres eget hjem, men har behov for socialpædagogisk støtte. Støtten tilbydes ofte i form af fysiske besøg i borgernes hjem, men projektet har vist, at det for mange borgere er en fordel af kombinere fysiske besøg med samtaler via webcam og smartphones.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er et vigtig område og det er meget opløftende at se den 3. sektor – her SIND – er med til sammen med den offentlige sektor at skabe fremtidens digitalisering. Samarbejde med 3. sektor er noget, som bør have mere vægt i en kommende digitaliseringsstrategi. Dermed kan vi udfordre it, så det gør som vi vil have det og ikke omvendt,« siger Stefan Hermann, rektor for Professionshøjskolen Metropol og medlem af dommerkomiteen, i pressemeddelelsen.

Projekterne Online vejledning på det specialiserede socialområde af Horsens Kommune og Øget Rådgivning til Udsatte Borgere af Københavns Kommune var også nomineret til Velfærdsprisen.

Autismevenlige robotter

I år er en nyindsiftet pris med i Digitaliseringsprisen: Dommernes specialpris. Den blev vundet af Greve Kommune for et robotforløb til skoleelever med autisme.

Projektet sikrer understøttelse af unge med autisme. Det sker blandt andet ved at motivere de unge til at lære. Du kan se et eksempel på en af robotterne i dette nyhedsindslag fra DR Nyheder, hvor en 15-årig elev med autisme-diagnosen Aspergers syndrom fortæller hvordan robotten har inspireret ham til at lære at programmere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden Greve Kommunes robotprojekt var også Aalborg Kommunes projekt Generationer Mødes og Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal Kommuners projekt Mobil interaktiv genoptræning med ICURA nomineret til Dommernes specialpris.

Du kan læse mere om prisen på Digitaliseringsprisen.dk.

Digitaliseringsprisen er blevet uddelt siden 2004. Konferencen Offentlig digitalisering 2015 - på vej mod d-land afholdes i disse dage i Musikhuset i Aarhus. DANSK IT står bag konferencen som Version2 er mediepartner på.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger