Her er svaghederne: Det fortalte Apple ikke om ny iPad

8. marts 2012 kl. 10:0061
Apple lancerede onsdag den nye iPad, men der er et par vigtige detaljer, som Apple ikke fortalte.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Apples nye iPad er i flere medier allerede døbt 'fantastisk' - også af journalister, som ikke har haft den i hænderne endnu, men kun har set Apples produktpræsentation og de frigivne pressebilleder.

Apples præsentation koncentrerede sig meget om hardwareindmaden, og det er da også her, at det er værd at lægge mærke til et par detaljer, som Apple valgte ikke at uddybe.

LTE/4G kommer først til Danmark en gang i fremtiden

Det vigtigste, man skal bide mærke i, er, at én af de nye funktioner i den nye iPad indtil videre kun er annonceret til det amerikanske marked.

Den nye iPad vil være tilgængelig med 4G/LTE, men Apple har kun bekræftet, at det kommer til de to amerikanske mobilselskaber AT&T og Verizon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der findes ganske vist LTE på det danske marked, men det er ikke så udbygget som det amerikanske, hvor 4G mobiltelefoner er mere udbredte.

Når iPad med LTE foreløbig kun kommer på det amerikanske marked, kan det skyldes, at det kræver ekstra chips, som øger produktionsprisen. Derfor kan det være nødvendigt at få teleselskaberne til at spytte i kassen med tilskud, og det kræver dyre abonnementer og lange bindingsperioder.

Retina-skærmen er mest til bøger

Apple har uden tvivl hævet indsatsen på tablet-markedet med den nye skærm. En opløsning på 2.048 gange 1.536 pixel, som også er kendt som QXGA, klemt ned på en 9,7 tommer skærm er hidtil uset på markedet.

Men der er et par fodnoter. For det første vil de færreste kunne se forskel på video og fotos med iPad'en i armslængde fra kroppen. Det er da heller ikke tilfældigt, at Apple på iPad-produkthjemmesiden demonstrerer forskellen på den nye iPad og iPad 2 med tekst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Apples Retina-skærm skal nemlig udbedre den nuværende iPads svageste punkt: Den er ikke den bedste e-bogslæser. Det er et punkt, hvor mange anmeldelser har givet iPad 2 middelkarakter, fordi den ikke er så god som eksempelvis den nye generation af Amazons Kindle.

Med Retina-skærmen får Apple tekst, der står mere tydeligt, fordi der er flere pixels at tegne hvert enkelt bogstav med, hvis de skal have den samme relative størrelse på skærmen.

Den høje opløsning løser dog ikke et andet kritikpunkt ved iPad som e-bogslæser, nemlig at skærmens lysstyrke gør det anstrengende at læse på den i længere tid i forhold til de e-bogslæsere, der bruger e-ink.

Det kan også være svært at få fuldt udbytte af den høje opløsning, fordi Apple har valgt at fastholde 4:3 (1,33:1)skærmformatet. Det er et godt format til web, tekst og spil, men da tv-udsendelser i dag er i 16:9 (1,77:1), og film er i endnu bredere formater som 1,85:1 og 2,39:1.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at en film vil udnytte mindre end 60 procent af skærmarealet på en iPad. Med Retina er der selvfølgelig en forbedring i forhold til iPad 2, fordi det lille billede vil bestå af flere pixels, men en film vil stadig blot være et aflangt postkort på den nye iPad.

Er den nye hjerne i iPad en svækling?

Apple har designet en ny processor til den nye iPad, men Apples A5X skal sammenlignes med dens mest direkte konkurrent, Nvidias Tegra 3, som har været på markedet et godt stykke tid og er hjernen i de produkter, den nye iPad skal konkurrere mod.

På papiret er A5X mindre kraftig end Nvidias Tegra 3, hvis vi alene skal gå ud fra de sparsomme oplysninger, Apple gav i præsentationen af den nye iPad.

A5X indeholder ifølge Apple fire grafikkerner, men det er en vag beskrivelse. Hvis der er tale om shaders, som det normalt vil være, når vi taler grafikprocessorer, så er det otte færre end Nvidia - og Nvidia er på vej med en ny processor med mange flere shaders i år - altså før vi formentlig kommer til at se en fjerde version af iPad.

De to kerner til selve processoren er formentligt nok, selvom det er to færre end Tegra 3's 4+1 kerner. Apple er hjulpet godt på vej af, at iOS er forholdsvis let at trække, og den begrænsede multitasking gør det til en mindre vigtig faktor.

Men uanset hvordan Apples marketingafdeling sælger processoren, så ser A5X lidt splejset ud ved siden af sidste års Tegra 3.

Det hænger uløseligt sammen med, at Apple har valgt at designe sine ARM-processorer selv. Spørger man Apple, vil selskabet fremhæve, at det giver mulighed for at designe præcis den processor, man gerne vil, som kan være på forkant med udviklingen.

Virkeligheden er dog mere kynisk. Apples hemmelige opskrift er at have fuld kontrol over værdikæden. Ved at designe processorerne selv, er Apple ikke afhængig af en ekstern leverandør. Apple kan frit vælge, hvor processoren skal produceres og finde den producent, som lige nu kan levere den i de nødvendige mængder og til den rigtige pris. Det giver Apple frihed.

Men det betyder også, at Apple nok må se sig kraftigt overhalet, specielt når Nvidia er klar med næste generation.

61 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
63
2. december 2012 kl. 13:55

i daglig brug er der ingen forskel på dem - ja, hvis man er vandt til at bruge en iPad 2 kan man godt se at opløsningen på iPad3 er bedre, men det er ikke i nær samme grad af forbedring fra man gik fra iPhone 3GS til iPhone4 - hvor 3GS virkelig er dårlig uanset hvordan man vender og drejer den (skærmopløsning).

Performance: de ekstra kræfter som iPad3 har vs iPad2 bliver brugt til den højere opløsning... så man vinder ingenting.

64
2. december 2012 kl. 14:22

Hvorfor sammenligner du med en ipad 3, den kan jo ikke købes mere ?

60
2. december 2012 kl. 10:42

Er det total yt at købe en ipad 2 nu ?

62
2. december 2012 kl. 13:54

Ipad 2 har samme specs. som den helt nye ipad mini, så den er vel ligeså fremtidssikret.

Skal du bruge den til at læse eller surfe på er det nok værd at give 1000kr. mere for en 4'er, skærmen er altså noget bedre, og cpu'en er dobbelt så hurtig. Er det som børneunderholdning er en 2'er fin.

Underligt nogen stemmer dig ned fordi du stiller et spørgsmål.

61
2. december 2012 kl. 12:44

Nej, den sælger godt i øjeblikket, dog i en lidt mindre indpakning.

59
15. marts 2012 kl. 13:40

Jeg ser virkelig frem til at se den nye skærm på egen hånd. Og jeg syntes bestemt ikke den "nye iPad hjerne" er en svækling, tvært imod syntes jeg faktisk at den tidligere iPad2 va hurtig nok, så for mig er det blot super fedt at skærmen har fået en god opgradering.

Som sagt, så glæder jeg mig enormt til at få den i hånden! Hurtigst muligt : )

53
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 03/09/2012 - 12:08

Sidste nyt er, at man kan omdøbe det til 4G.....http://www.version2.dk/artikel/smart-trick-saadan-kan-den-nye-ipad-faa-4g-i-danmark-44214

Det er nok en modificeret sandhed, men det tilpasser dermed til de muligheder vi har i Danmark. Så det er som sådan ikke Apple der hænger fast i ankeret, det er mulighederne i Danmark.

HSPA er udbredt, men dækker ikke hele landet. Der er mange "sorte huller". Senere teknologier, er langt fra udbredt over hele landet.

Der er stadigvæk steder, hvor man kører nær-moden-hastighed, på trods af dedikeret opsætning, med retningsbestemt antenne, og at man faktisk kan se sendemasten.

54
9. marts 2012 kl. 12:14

Undskyld, argumenterer du for at HSPA er 4G?

57
10. marts 2012 kl. 07:49

HSPA+ er vel lige så meget/lidt 4G som LTE? Ingen af dem er ægte 4G, men ITU anerkender at betegnelsen benyttes for begge teknologier samt WiMAX.

3 har så ikke valgt at kalde deres hurtige net for 4G, hvorfor Apples danske side kan virke forvirrende, men betegnelsen benyttes i andre lande.

55
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 03/09/2012 - 12:53

@ Flemming.

Nej, jeg beskriver jo netop at det er en "sandhed med modifikationer".

4G, er ikke en mulighed der er udbredt i Danmark. Jeg har hørt at andre beskriver det som en mulighed, men det kan jeg ikke tilslutte mig. Jeg kan heller ikke tilslutte mig, at der ikke skulle være grundlag for at man kan køre f.eks. 70 eller 80 megabit. Det er jo noget vrøvl. Men den diskussion gider jeg ikke at gå ind i.

49
8. marts 2012 kl. 22:48

"The new iPad is available from the following carriers. Each carrier offers a range of data plan options. 3, Telenor, TDC, TeliaSonera"

Ja de skriver at den bliver tilbudt, men ikke at den virker med LTE. Jeg tror desværre at Apple er blevet "overbevist" af AT&T til at bruge 4G betegnelse for nyere 3G standarder (HSPA+ og DC-HSPA+). Måske er en løgn... eller bare marketing.

Jeg tror desværre at der vil gå længere tid før der kommer en EU model. Hvis den havde været på vej, var det blevet nævnt.

48
8. marts 2012 kl. 21:10

Bare for at undgå at det skal udvikle sig til en tradition ikke at angive kilder på sine udsagn herinde så er der hermed et link til kilden for ovenstående udsagn: http://epn.dk/teknologi2/trend/article2717329.ece

Jeg må indrømme, at jeg løftede et øjenbryn over Telias udtalelser, men jeg ville blive ret overrasket, hvis det ikke forholder sig sådan, at årsagen til, at lanceringsdatoen i Europa er skudt med en uge i forhold til USA er, at der er tale om et andet produktionsbatch, som bruger de relevante LTE-frekvenser for det europæiske marked.

45
8. marts 2012 kl. 18:17

"3s netværk og den nye iPad Den nye iPad understøtter som noget nyt både 21 Mbit/s og 32 Mbit/s på 3G-netværket. Og hos 3 har vi netop specialiseret os i et 3G-netværk med høj hastighed i hele landet. Så 3s netværk er det perfekte match til den nye iPad."

Så der kommer ikke 70 eller 80 megabit men 21 eller 32 mbit/s, men det er på vej.

Men helt præcist er det man skal bruge 80 Mbit/s til som 32 mbit/s ikke kan ?

At LTE ikke er udbygget i Danmark på samme teknologi som benyttes i USA er ikke en fejltagelse fra Apple... Hvis de ikke havde understøttet den der virker i USA/Kanada men virker i Danmark det havde været en fejl.

Men eftersom de nye 3G standarder som der faktisk er nye i den nye iPad fordobler den hastighed som iPad kan hente data med er der stadig massere af grund til at købe den nye iPad hvis man vil ha hurtigere netværk.

Det lidt større problem som 4G udbyderene har i Danmark er at der ikke er noget særligt indhold at købe i Danmark som faktisk behøver 4G. Udbudet er relativt minimalt sammenlignet med hvad de har i andre lande.

Så hvis man skulle ned priotere et land (mht 4G standard) så ville den kloge vælge et af de lande hvor man aligevel ikke kan downloade noget lovligt. Hvis nu DR (eller andre aktøre i Danmark) lagde deres original indhold op i 1080p HD så ville der være noget om det men før den dag oprinder, så er der ikke nogen real grund til at købe 4G bredbåndsnet i Danmark.

Hvis man spekulere på hvor meget båndbrede man faktisk har behov for at streame 1080p video så er der en fin tabel her.http://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC

44
8. marts 2012 kl. 17:37

Er det ikke ligegyldigt at sammenligne dem i rå specs. Det som det handler om er hvad de kan i et device, med OS osv. Det har vi set med Intel hardware, som kører Windows, Linux, OS X, Solaris osv. Der er markant forskel på hvorledes den samme platform performer med forskellige OS'er. Det samme gør sig gældende på ARM området. Vi har set hvordan de der 1 GHz ARM Cortex A8 tror jeg det var (Snap Dragon osv.) i nogle håndsæt ikke kunne hamle op med iPhone 3GS (Cortex A8 600 MHz). Tegra 3 har jo samme problem. Den ser vild ud i specs. men den anderledes platform der afvikles ovenpå den er sløv i forhold til den iOS. iPhone 4 har Cortex A8 Single core på 800 MHz, alligevel er den hurtigere end nogle af de 1 GHZ+ dual core Androids der findes. Selv iPhone 4S kører ved 800 MHz (dog er det en Cortex A9 dual core). Så mon ikke vi skal forvente at den nye iPad med A5X, vil løbe rimelig hurtigt? Og langt hurtigere end noget andet på markedet lige nu.

43
8. marts 2012 kl. 16:35

Er selv træt af at læse bøger på iPad 2 fordi den er for tung/uhandy til én hånd. Det ændrer et nyt display næppe ved.

I stedet for at skræve over så meget, at bukserne revner, så kunne Apple med fordel lave en e-bogslæser i Kindles pris- og fysisk vægtklasse.

Sådan en skulle vi fansboys såmænd nok kunne finde på at købe som supplement til sutten (sorry Pad'en ;-)

42
8. marts 2012 kl. 16:23

Den nye iPad vil være tilgængelig med 4G/LTE, men Apple har kun bekræftet, at det kommer til de to amerikanske mobilselskaber AT&T og Verizon.

Fra Apples danske hjemmeside under beskrivelsen af "4G" på den nye iPad:

The new iPad is available from the following carriers. Each carrier offers a range of data plan options. 3, Telenor, TDC, TeliaSonera

Der findes ganske vist LTE på det danske marked, men det er ikke så udbygget som det amerikanske, hvor 4G mobiltelefoner er mere udbredte.

Sidst jeg talte op, havde Telia LTE-dækning i alle byer i Danmark med 10.000 indbyggere eller flere - d.v.s. 100 byer. AT&T dækker 25 storbyer og lidt opland hist og her. Det er vist et åbent spørgsmål om LTE-dækningen er bedst i USA eller i Danmark. Måske din opfattelse kommer af, at en Ars Technica-artikel fejlagtigt hævdede, at USA var det eneste land med en LTE-udbygning af betydning for en måned siden:

http://arstechnica.com/apple/news/2012/01/apple-q1-results-show-why-the-iphone-doesnt-have-lteyet.ars

The US has one of the only significant LTE rollouts in the world. A few major cities in Canada, Sweden, and Saudi Arabia account for most of the rest of the global LTE network availability. Nearly all of Europe, Asia, South America, Africa, and Australia lack any LTE service outside of tiny test markets.

Virkeligheden er dog mere kynisk. Apples hemmelige opskrift er at have fuld kontrol over værdikæden. Ved at designe processorerne selv, er Apple ikke afhængig af en ekstern leverandør.

Kan det ikke i lige så høj grad skyldes et ønske fra Apples side om eksempelvis at optimere på strømforbrug frem for på performance?

41
8. marts 2012 kl. 16:03

Der er mange relevante kommentarer her i dag! De features der er kommet med den nye iPad er det eneste som konkurenterne har lige nu, så har Apple været med på vognen og sat baren lidt op. Det kan næsten ikke være andet end skuffende når de store lanceringer vi har haft fra apple de sidste år har været så revolutinerende. Der er langt en en iPad 3 eller en iPhone 5 lige nu. Til alle jer der elsker at hade Apple, køb i bare Samsung eller hvad der ellers er på market, konkurencen giver os alle bedre produkter, og lidt kortere leverings tid.

40
8. marts 2012 kl. 15:56

Version2 taler desuden usandt når de skriver at Apple kun har bekræftet LTE til amerikanske AT&T og Verizon. Apple bekræftede også LTE-udgaven til Rogers, Bell og Telus i Canada.

38
8. marts 2012 kl. 15:51

Husk at det er Samsung der producerer A4, A5 og A5X processerne. Så helt hjemmelavede er de ikke.

36
8. marts 2012 kl. 15:20

Jesper Sandal, vil du ikke nok stoppe med at skrive artikler og slynge løgne ud?

"LTE/4G kommer først til Danmark en gang i fremtiden" "Der findes ganske vist LTE på det danske marked, men det er ikke så udbygget som det amerikanske, hvor 4G mobiltelefoner er mere udbredte."

Okay, så det er lige pludselig Apples skyld at teleselskaberne i Danmark ikke kan tage sig sammen?!

"Retina-skærmen er mest til bøger"

Nej. Retina skærmen er til bøger, spil, web, 1080p film, billeder, etc. Kort sagt, alt hvad du bruger din iPad til. Med mindre man har et dårligt syn vil forskellen mellem ikke-retina iPad 2 og den nye iPad være kæmpe stor.

"Er den nye hjerne i iPad en svækling?"

Flere benchmarks viser, at Tegra 3 er en svækling i forhold til A5. Mon ikke A5X viser sig at være pænt hurtig?

Get your facts straight!

Jeg synes det er vildt, at et site som Version2 har så uvidende journalister ansat. Den var sgu ikke gået på Ars Technica.

33
8. marts 2012 kl. 14:38

ARM-kernerne i de to er begge Cortex A9, så med fire kerner er Tegra3 hurtigere på ren CPU kraft. Med mindre A5X kører med langt større clockfrekvens, men det tvivler jeg på.

Grafikprocessorerne er langt sværere at sammenligne, da antallet af kerner ikke siger så meget om regnekraften. Desuden kan grafikprocessorer være specialiserede til bestemte formål (som f.eks. filmafkodning eller 3D rendering), så en GPU kan sagtens være fire gange hurtigere end en anden til et formål men samtidig fire gange langsommere til et andet.

Udover uafhængighed af eksterne leverandører er en af Apples formål med at lave egen SoC, at de har eneret på denne og kan forhindre andre i at lave kloner af iPad eller piratkopiere iOS til billigt hardware -- begge dele noget som Apple har døjet med omkring MacOS.

29
8. marts 2012 kl. 13:59

Hvor er det dejligt at kunne stå udenfor og være ligeglad.

Og hvorfor nu det? Jo fordi, når Win8 og Win8 Phone kommer til OKT, så er der ingen virksomheder der kan se fordelen i Android og IPhone mere.

Så Win8 til virksomhedsbrug, og IPAD/Android til privaten.

28
8. marts 2012 kl. 13:50

http://venturebeat.com/2012/03/05/apples-ios-runs-html5-games-three-times-faster-than-android/

iPad2 på iOS 4: 198 Galaxcy Tab 10.1: 65

Hvor meget hurtigere er Tegra3 end den nvidia chip der er i Galacy taben og hvor meget hurtigere er iPad2 blevet med iOS 5...

men det er jo blevet kommenteret længere oppe...

desuden

http://www.theonion.com/articles/this-article-generating-thousands-of-dollars-in-ad,27564/

The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad, The new iPad.

You are welcome Version2...

"At noget er populært er ikke det samme som at det er bedst."

Se og her gik jeg og troede at android var bedst fordi det sælger flere telefoner end iOS...

Det er i og for sig sandt nok at fordi der er noget der er populært er det ikke det bedste... men når det både er det i den dyreste kategori og det overvældende mest populære valg så kan man uden at strække virkeligheden meget sige at det er "den model de fleste synes er bedst til prisen og som lever op til de flestes behov og ønsker".

Det er ikke bedst, men hvis jeg havde valget som foretningsperson mellen "objektivt bedst" og "dyrt, mest populært og i manges øjne det bedste" så er det ikke noget svært valg.

Desuden bliver det interesant at se hvordan asus tegra3 tablet kommer til at være mht ydelse når A700T modellen (den med 1080p opløsning) kommer... og hvilken batteritid den så har...

23
8. marts 2012 kl. 12:54

Havde forventet at Apple ville komme med et bud på hvordan tablet markedet ekspanderer, ikke bare en gang lige gyldigt hardware tam tam.

20
8. marts 2012 kl. 12:10

Vi vender og drejer ikke på vores 16:9 TV.

Det er værd at huske på, at iPad'ens brugerflade fungerer stort set lige godt, når man holder iPad'en lodret som vandret, og det må der ikke være en disproportionelt stor forskel på, således at de fleste apps pludseligt er kun decideret anvendelige i én retning. Det ville være tilfældet, hvis skærmen havde været 16:9.

Gør man en app kun anvendelig i én retning, tvinger man brugeren til at sidde og vende og dreje maskinen hele tiden.

Hvis man for eksempel vil skrive et brev i Pages, kan man få 10% bedre og større tastatur, når man vender maskinen vandret, men man får så heller ikke et problem med kun at kunne se 3 linjers tekst ad gangen, eller der ikke er plads til at flytte et billede via touch. Vender man maskinen lodret, får man et 10% ringere tastatur og 10% bedre overblik. Man skaber ikke en situation, hvor programmet pludseligt er umuligt at bruge.

Bruger man smartcoveret som støttefod, virker det også kun i vandret indstilling, og det ville give problemer med apps, hvor man bruger tastaturet, hvis skærmen var i 16:9. Så er man ude i at skulle lave et sammenklemt tastatur, som ingen gider at bruge, hvis man vil have mere overblik, eller sidde og slå tastaturet til og fra hele tiden, hvilket ville være irriterende.

Den eneste måde at løse det problem på, ville være at lave iPad'en over 30 cm lang i modsætning til de nuværende 24 cm, og så kommer maskinen op på 8-900 gram.

19
8. marts 2012 kl. 11:55

Lad nu markedet igen vise hvilken tablet computer der er bedst. Det er kunderne har den afgørende stemme! (ikke en ung geek, som du beskriver dig selv i din twitter profil). Markedets tale er meget tydelig.

27
8. marts 2012 kl. 13:32

Markedets tale er meget tydelig.

Det kan man kun give dig ret i:

http://danielmiessler.com/blog/iphone-and-android-marketshare-in-march-2011-nielsen

Godt nok er det for mobil, men mon ikke vi vil se tilsvarende tal for tavler inden længe? For et par år siden var iOS også langt foran Android på mobiler. Og jeg vil faktisk mene, at der er elementer i Android, der gør den til et endnu bedre valg på tavler.

Men lad os tales ved om det i Q1 2013.

24
8. marts 2012 kl. 12:59

Men New iPad er LANGT den bedste tablet på markedet. iPad 2 var den bedste før...

Se SlashGears test af Tegra 2 + Tegra 3 mod den gamle iPad: " the Prime (Tegra 3) outdoes the original Transformer (Tegra 2)by quite a bit, but the iPad 2 still leaves both of the Android tablets in the dust."http://www.slashgear.com/asus-transformer-prime-vs-ipad-2-benchmark-tests-01199285/

Yderligere er det ikke Apples fejl at danske teleleverandører ikke er hurtigere med LTE?

Anmelderen skriver "Det er da heller ikke tilfældigt, at Apple på iPad-produkthjemmesiden demonstrerer forskellen på den nye iPad og iPad 2 med tekst." men glemte at fortælle at samme side har tydelige eksempler på skærmens fordele med fotos. Enhver fotograf ved hvad 264 ppi er, og enhver vil kunne se forskel på 2 billeder med hhv 264 ppi (New iPad) og 149 ppi (ASUS EEE PAD - den eneste Tegra 3 tablet på markedet pt)

15
8. marts 2012 kl. 11:22

Men uanset hvordan Apples marketingafdeling sælger processoren, så ser A5X lidt splejset ud ved siden af sidste års Tegra 3.

Jeg er ikke helt sikker på hvad de mener med det. Ifølge præsentationen af den nye iPad så påstår Apple at deres A5x er 4 gange så hurtig som Nvidia Tegra 3, så jeg ved ikke helt hvorfra Version 2 har deres påstand.

16
8. marts 2012 kl. 11:25

Ifølge præsentationen af den nye iPad så påstår Apple at deres A5x er 4 gange så hurtig som Nvidia Tegra 3, så jeg ved ikke helt hvorfra Version 2 har deres påstand.

Nøgleordet er "påstår". Vi ved heller ikke, hvor Apple har deres påstand fra. Som nævnt i et svar ovenfor, så hævdede Nvidia ved lanceringen af Tegra 3, at den var 4 gange hurtigere end A5 - og så kan vi godt se, at i hvert fald én af de to (og formentligt dem begge) ikke kan have ret. :)

37
8. marts 2012 kl. 15:24

Nøgleordet er "påstår".

Det kan jeg godt følge dig i, men Version skriver

Men uanset hvordan Apples marketingafdeling sælger processoren, så ser A5X lidt splejset ud ved siden af sidste års Tegra 3.

, så de er heller ikke neutrale, de tager NVidia for gode varer og tror åben baret ikke på Apple, det er måske lige så meget det jeg synes er lidt mærkelig. De påstår noget som er lige så lidt underbygget.

32
8. marts 2012 kl. 14:29

Lies, Damn Lies and (Performance) statistics.

Jeg er helt sikker på at både Nvidia og Apple kan hver især finde en performance test der gør at deres produkt vinder. Det der i det lange løb tæller er generelle brugeroplevelse. De fleste tests jeg har læst, peger på iPad, men Transformer'en/Android ser da ud til at være på vej.

Ang. LTE har Apple ikke sagt nogen usandheder i præsentationen. De skriver:

  • LTE (AT&T eller verzion),
  • World 3G

De har ikke sagt at den virker med LTE udover de to operatører.

Jeg købte iPad Original i december '10, og det der irriterer mig næstmest er den lave opløsning i forhold til iPhone 4, er skærmopløsningen. Det ser bare ikke så godt ud som iPhone 4. Mest irriterende er dog den begrænsede hukommelse.

12
8. marts 2012 kl. 11:18

Det kan også være svært at få fuldt udbytte af den høje opløsning, fordi Apple har valgt at fastholde 4:3 (1,33:1)skærmformatet. Det er et godt format til web, tekst og spil, men da tv-udsendelser i dag er i 16:9 (1,77:1), og film er i endnu bredere formater som 1,85:1 og 2,39:1.</p>
<p>Det betyder, at en film vil udnytte mindre end 60 procent af skærmarealet på en iPad. Med Retina er der selvfølgelig en forbedring i forhold til iPad 2, fordi det lille billede vil bestå af flere pixels, men en film vil stadig blot være et aflangt postkort på den nye iPad.

Og hvis man er blåøjet tror man på at man med et 16:9 TV ikke skal se på sorte bjælker...

siden jeg købte mit 16:9 TV for 6 år siden, har kun 5-10% af de film jeg har set været 16:9 - resten er 21:9 eller varianter imellem 16:9 og 21:9... med MASSER AF sorte bjælker...

sagen er jo at der ikke findes nogen skærm som er perfekt til alting - og med hensyn til iPad'ens 4:3 så er størrelsen perfekt. 16:9 bliver alt for aflang når man vender den op... prøv endelig med din 16:9 monitor som efterhånden findes på de fleste PC'er/Bærbare ... det er forfærdeligt i portræt.

18
8. marts 2012 kl. 11:27

siden jeg købte mit 16:9 TV for 6 år siden, har kun 5-10% af de film jeg har set været 16:9 - resten er 21:9 eller varianter imellem 16:9 og 21:9... med MASSER AF sorte bjælker...

men er der ikke mere sort på en 4:3 skærm end på en 16:9, når film vises i letterbox? i øvrigt er alle (nye) tv-serier i 16:9, men dem ser du ikke?

9
8. marts 2012 kl. 10:59

A den ny iPad kommer i denne måned ikke til jul... Så hvis der er en chips fabrikant der kan færdigøre sin chips og en tablet fabrikant der kan integrere den samtidigt med at få skærmen i nærheden af iPad... Jup det er en fare der er relevant her... Bare vent 6 til 9 måneder så har Samsung noget på markedet der er lige så godt....

IPad2 slår tegra3 og A5X er ca dobbelt så hurtig som som A5 på grafik som er lidt vigtigt når man skal ha 3.1 megapixels...

Og hvordan er det at alt andet tekst er choped liver end ebooks når det kommer på et retsina display ?

Det er en påstand der a er uunderbygget og b er modbevist ved hvor meget bedre alting er på et retina display.

Og hvis der var nogen der faktisk havde hørt efter ville de vide at skærmen dels er mere lysstærk og har en større gamut... Men det er sikkert ikke vigtigt...

Men Apple pageview baiting er fint beskrevet her og hvis man slammer andre for at skrive uden af ha set dimsen så burde man nok se presentationen inden man selv skriver.... Specielt når alle der faktisk har set skærmen er enige om at den er fantastisk og ikke kan beskrives fyldstgørende med ord.http://m.techcrunch.com/2012/03/06/the-ipad-hd-is-wonderful/

56
10. marts 2012 kl. 01:06

Og hvis der var nogen der faktisk havde hørt efter ville de vide at skærmen dels er mere lysstærk og har en større gamut... Men det er sikkert ikke vigtigt...

Nu vil jeg mene argumentet var, at mange finder det anstrengende for øjnene at læse på en skærm af denne type, lige som mange finder det anstrengende at læse på en computer monitor. Det er i princippet samme type skærm.

31
8. marts 2012 kl. 14:22

Apple's hjemmelavede chips har historisk klaret sig rigtig godt ifht. konkurrenterne...

"Whether or not you like the company, Apple outfitted the iPad 2 with a pair of ARM Cortex A9s and a GPU significantly faster than anything else on the market."

http://www.anandtech.com/show/4225/the-ipad-2-review/4

Hvad angår grafikdelen, så kan Tegra3 ikke engang slå den gamle A5 i iPad - så hr. Sandal's påstande virker lidt mystiske.

"[Tegra3] Performance is still not quite up to par with the iPad 2, but if we look at GLBenchmark's Egypt test Tegra 3 doesn't do too bad. The gap grows in more texture bound tests but in a heavier shader environment Tegra 3 isn't too shabby."

http://www.anandtech.com/show/5163/asus-eee-pad-transformer-prime-nvidia-tegra-3-review/3

8
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tor, 03/08/2012 - 10:47

Det virker som om, at det begynder at slå igennem, at man fra overordnet side beskriver, at man vil rette fokus væk fra Europa, og kigge på Asien. Også i forbindelse med Apple, eller andre producenter af apparater til mobilt bredbånd. Ikke at man kan fortænke dem i det, sådan bliver det nok i fremtiden.

Tænk bare på, at man har haft 4G mange steder i Asien, i mange år. Den slags kan man jo ikke vente på, man kan ikke blive ved med at holde liv i en gammel teknologi, hvis man vil udvikle noget nyt. 2G er jo stadigvæk den eneste mulighed for mange i Danmark, det kan jo knapt holde en forbindelse oppe, så man kan være logget ind på en hjemmeside. Selv i Afrika, overvejer man sjældent tråd, men vælger trådløs net over mobil. Det bliver jo snart sådan, at man skal til Afrika, for at opleve rigtigt mobilt bredbånd.

7
8. marts 2012 kl. 10:46
  1. Jeg tror du har ret i at vi udenfor USA først vil se LTE support i næste års model. Men det har intet med ekstra chip eller subsidier at gøre, men at de nødvendige baseband chipset først lige er ved at være tilgængelige.

  2. Retina-skærm er mest til bøger? For det første er det et noget bastant postulat uden at du rent faktisk selv har haft produktet i hånden. For det andet, er skærmkvaliteten tydeligt ringere på min iPad i forhold til min iPhone 4S. Hvor pixels på iPad'en er klart synlige, er det stort set umuligt at skelne individuelle pixels på iPhone's Retina skærm. Jeg forventer samme kvalitetsforbedring på den nye iPad som det var tilfældet med overgangen fra iPhone 3GS til iPhone 4.

  3. En svækling er måske så meget sagt. Når man tager i betragtning, at de første benchmark af Tegra 3 kun viste en marginal forbedring til forhold til Apple's A5, så tror jeg ikke at du skal frygte at A5X skal blive løbet over ende af den næste Tegra. Det er rent gætværk, men jeg forventer at A5X har den samme ARM Cortex-A9 MPCore som i A5, måske med en højere max klokfrekvens og bushastighed til RAM hukommelsen (der for øvrigt er blevet fordoblet til 1GB). Mht. til GPU'en så er den som sagt blevet opgraderet fra 2 til 4 kerner, da den stor performance flaskhals må antages at være på grafiksiden. Men vi bliver nok meget klogere når AnandTech får fingerne i den nye iPad.

I øvrigt er iOS ikke "begrænset" mht. til multitasking. Som du nok ved deler iOS den samme Mach-baseret unix-variant som OS X, der har support for fuld multitasking, multi-threading og SMP. Det er alene 3.-parts applikationer der har anvender en begrænset applikationsmodel, hvor de alene må afvikles som baggrunds-task under specielle omstændigheder. Men det har ikke noget med OS'ets evne til multitasking at gøre.

14
8. marts 2012 kl. 11:22

@Jesper Zuschlag Hvad er forskellen til sidst, på at OS'et ikke kan multitaske og at OS'et godt kan man ikke lader udviklerne bruge det?

26
8. marts 2012 kl. 13:23

@Patrick Moog

Der er kæmpe forskel. For det første, er det som jeg skrev faktuelt forkert, at understøttelsen for multitasking i iOS er begrænset, så at påstå andet er ganske enkelt misvisende. At iOS's applikationsmodel for 3.-parts applikationer (dvs. et delsystem i OS'et) så anvender en anden mekanisme til parallelitet, er en ganske anden sag.

For det andet, er der masser af parallelle systemfunktioner i iOS som afvikles i baggrund og som 3.-parts applikationer benytter sig af. Om parallelitet foregår i applikations-scope eller system-scope gør vel ikke applikationen mindre parallel.

For det tredie, er det ikke ualmindeligt, at man har i et system har applikationsmiljøer med begrænsninger i form af f.eks. restriktioner for parallelitet. F.eks. betegner man jo ikke Window eller OS X som havende begrænset multitasking, bare fordi JavaScript i browseren er pålagt begrænsninger.

For det fjerde, er der ikke én bestemt applikationsmodel for parallelle system som er den "rigtig". Den traditionelle Unix-style proces/tråd-model er måske mest fordelagtig når vi taler om desktop/laptop systemer, mens iOS's service-orienteret model klart har sine fordele når vi tale om mobile system med begrænsede resourcer. At det så vil være rart hvis de nuværende 7 servicestyper blev udvidet med et par stykker mere, er en helt anden sag.

10
8. marts 2012 kl. 11:08

Hvem er det du skriver til?

4
8. marts 2012 kl. 10:32

Min hustru er super glad for den iPad 2 jeg gav hende. Så var jeg fri for den. Men vi er enige om, at der ikke kommer flere af dem i husholdningen.

Alene i dag er der omkring 75 RSS feeds fra diverse kilder, som jeg ikke behøvede at læse.

2
8. marts 2012 kl. 10:28

Det er rart at de ikke har lavet den med 16:9 skærm, for det ville da være træls at surfe og læse på.

5
8. marts 2012 kl. 10:34

Det er rart at de ikke har lavet den med 16:9 skærm, for det ville da være træls at surfe og læse på.

Helt rigtigt, og da jeg har et 4/3 kamera, vil det også være fint til mig. Men man kommer ikke uden om, som artiklen også nævner, at film og de fleste billeder er i 16:9. Og hvis jeg skulle læse længere tekster, ville jeg klart foretrække E-ink i stedet for en skinnende skærm.

Min pointe er, at iPad'en er fin til at surfe på, og læse kortere tekster. Men en 16:9 skærm er altså bedre til billeder og film, og er også OK til at surfe med.

Jeg synes iPad virker som om Apple sætter sig mellem flere stole: Vil man have en tablet til billeder og film, til at surfe på, eller til at læse tekster på? De nuværende iPads er OK til alle disse ting, men excellerer ikke til andet end til at surfe på nettet.

1
8. marts 2012 kl. 10:17

Det virker lidt som om Apple ikke rigtig kan finde ud af, hvem de vil konkurrere mod: Android eller Amazon.

Deres 4/3 skærm duer ikke rigtig til billeder og film, og deres glossy Amoled skærm duer ikke rigtig til bøger.

Jeg tror det ville være klogt, hvis de fokuserede på enten det ene eller det andet. Eller alternativt lavede en decideret e-bogslæser med E-ink ved siden af deres iPad.

3
8. marts 2012 kl. 10:30

Det er en IPS-skærm, ikke amoled. Hvorfor er 4/3 dårligt til billeder? Der er også web-browsing som en vigtig ting. Her er 16:9 jo nærmest ubrugeligt på den brede led.