Her er statens gode råd mod identitetstyveri

22. august 2013 kl. 09:537
Her er statens gode råd mod identitetstyveri
Illustration: Region Hovedstaden.
Hvad gør man, hvis ens CPR-nummer bliver misbrugt til at låne penge? Ny vejledning skal hjælpe ofre for identitetstyveri.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Rudekuverterne vælter ind med nye regninger på aftaler, som du aldrig selv har indgået. Det har i stedet en svindler, som har fået adgang til dine personlige oplysninger og som nu misbruger din identitet.

Havner du i den situation, er der nu en vejledning at læne sig op ad fra statens side. I efteråret 2012 fik Digitaliseringsstyrelsen nemlig til opgave at 'effektivisere den offentlige kommunikation om identitetstyveri', hvilket nu udmønter sig i en stribe vejledninger på Borger.dk.

Der er for eksempel råd om, hvordan man forholder sig, hvis skaden er sket. Her lyder meldingen, at man skal kontakte politiet og ens kommune, hvor man kan få en anmærkning om misbrug tilknyttet sit CPR-nummer. Alle kreditorer, som man ikke selv har indgået aftale med, skal også kontaktes. Hvis de fastholder aftalen, skal de vise, hvordan de har sikret din identitet. Der kan også blive brug for en advokat, hvis det ikke går glat med at få ophævet aftalerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Borgerne kan også få råd om, hvordan man sikrer sig mod misbrug. Rådene er nok almindelig sund fornuft for alle Version2-læsere og går blandt andet på, at man bør kryptere sit trådløse netværk og ikke lægge for mange personlige oplysninger ud på nettet, for eksempel i form af et CV med CPR-nummer.

Der har de senere år været et stigende antal identitetstyverier, ligesom der i it-kredse har været meget fokus på, hvordan CPR-numre ikke bør benyttes som et 'password' i nogen sammenhæng. For eksempel har den it-studerende Søren Louv-Jansen udstillet toppolitikeres CPR-numre, hvilket kostede ham en politianmeldelse og en potentiel bødestraf.

Arbejdet med at udarbejde vejledningerne er sket i et interessentforum med blandt andet repræsentanter fra Justitsministeriet, Datatilsynet, Erhvervsstyrelsen, Indenrigs- og Økonomiministeriet, Rigspolitiet, Danmarks Tekniske Universitet, Forbrugerrådet, Det Kriminalpræventive Råd, Finansrådet, Nets og Experian.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
26. januar 2014 kl. 12:13

Har lige registreret mit "Livstestamente" i den ukrypterede email, de sender som bekræftgelse, fremgår mig fulde navn og CPR nummer i klartekst.

Kære Tak for din tilmelding i Livstestamenteregistret. Din betaling på 50 DKK er gennemført den 26-01-2014 og sendt videre til Rigshospitalet. Dit ordrenummer er: 201408261108203738 Dit transaktionsnummer er: 826008354...

Det må siges at være unødvendigt at benytte mit CPR-nummer som del af et ordrenummer.

7
26. januar 2014 kl. 22:16

Herefter er der ikke noget til hinder for at det sendes i en ukrypteret mail.

I det her tilfælde må det være udtryk for komplet idioti hos de folk der har lavet systemet. Der er ingen som helst grund til at et CPR nummer skal være en del af et transaktionsnummer.

Vi kan diskutere om CPR nummeret skal være hemmeligt (og det mener jeg at det skal være sålænge CPR nummeret, modsat CVR nummeret, indeholder personlige oplysninger om alder og køn), men inkludering af CPR nummeret i et transaktionsnummer skaber en kobling mellem flere transaktioner, som skader sikkerhed og privacy.

5
26. januar 2014 kl. 20:01

Anmeldelse til datatilsynet er sket. Gad ikke gå omvejen af at henvende mig til sundhed.dk/borger.dk først.

1
22. august 2013 kl. 13:54

Det kongelige bibliotek mener ikke det er muligt at bruge andet end sit CPR nummer til at logge ind med.

"Tak for dit mail. For at kunne få ret til hjemlån bliver vi desværre nødt til at have dit cpr-nummer. [...] Med venlig hilsen [...]"

...var det svar jeg fik efter en henvendelse vedr. samme.