Her er stævningen, der skal sætte en stopper for dansk telelogning

26. april 2018 kl. 11:575
Her er stævningen, der skal sætte en stopper for dansk telelogning
Illustration: ChiccoDodiFC/Bigstock.
Donationer til kampen mod ulovlig telelogning er stukket af, fortæller foreningens initiativtager.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det danske justitsministerium kan se frem til at blive stævnet for at opretholde den danske telelogning.

Foreningen mod Ulovlig Logning har indsamlet over 200.000 kroner til et søgsmål mod staten. Og nu er foreningen klar med den stævning, som skal tvinge det danske justitsministerium til at anerkende, at den nuværende telelogning er ulovlig.

Målet er at runde 250.000 kroner, før stævningen bliver afleveret, fortæller menneskeretsjurist og initiativtager bag foreningen Rasmus Malver.

Rasmus Malver startede indsamlingen i januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det koster 125.000 at få lavet stævningen. Dem har vi betalt. Vi vil gerne op på have de næste 125.000 klar, når vi afleverer stævningen,« fortæller Rasmus Malver, der satser på at aflevere stævningen i næste uge.

Med 125.000 vil foreningen have midlerne til første skridt i sagen. Hvor mange penge søgsmålet i sidste ende vil kræve, er umulig at forudsige.

»Vi ved ikke, hvor mange penge vi skal bruge, fordi Kammeradvokaten har ubegrænsede midler. Så de kan blive ved med at overbebyrde vores advokat, indtil vi ikke har flere midler. Og det er dét, vi prøver at gøre os klar på.«

Stukket af

Malver er optimistisk med hensyn til at indsamle de nødvendige midler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er stukket helt af med Mobilepay. Jeg er især glad for, at der kommer rigtig mange små beløb – 10 kroner og 20 kroner – fra gymnasieelever og folkeskoleelever, som kan se, at det er et problem, men ikke har råd til at give mere. Det føler jeg er en kæmpe opbakning.«

De første 100.000 kom ind på 12 timer. Siden har flere hundrede doneret til sagen, der søndag også fik et rygstød af journalist og tv-vært Anders Lund Madsen.

Remote video URL

Håber på afgørelse i år

Når stævningen er afleveret, ligger bolden hos Kammeradvokaten, der skal komme med et såkaldt svarskrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er der, Kammeradvokaten vil afsløre, hvad deres taktik vil blive,« forklarer Rasmus Malver.

»Det mest oplagte er, at de vil sige, at vi ikke har retlig interesse. Det har vi selvfølgelig. Men så kan de få en kendelse på det, som de kan kære til Højesteret. Og det kan tage flere måneder.«

Rasmus Malver håber på, at sagen får et resultat i år. Men det afhænger altså af, hvad Kammeradvokaten gør. Skulle tiden blive trukket så meget, at logningsreglerne bliver revideret, inden der falder en afgørelse, rykker det dog ikke ved søgsmålet.

»Tricket er, at vi sagsøger dem for at få konstateret, at de handler ulovligt. Med et anerkendelsessøgsmål beder vi retten tvinge ministeriet til at anerkende, at det, de har gjort, er ulovligt,« siger Rasmus Malver.

En sådan afgørelse kan efterfølgende bruges til at kræve kompensation fra staten, og over for telebranchen bruges til at kræve, at data bliver slettet.

Ikke kun et spørgsmål om privatliv

Tæppet forsvandt under den danske telelogning, da EU-Domstolen i slutningen af 2016 kaldte udifferentieret masseovervågning i strid med EU-charteret for grundlæggende rettigheder.

Dommen fik juridiske eksperter på stribe til at kalde den danske telelogning ulovlig og opfordre til, at loven skulle ophæves med det samme. Men i dag – snart halvandet år efter dommen – fortsætter logningen af danskernes teleforbrug altså uændret.

»Når vi har den ulovlige logning, så har vi lister over, hvem der var i synagogen, hvem der var til fredagsbøn, og hvem der gik i priden. Det er derfor, det er ulovligt at indsamle data, og ikke et spørgsmål om, hvad du bruger det til,« understreger Rasmus Malver og fortsætter:

»Men det er ikke kun et spørgsmål om privatliv. Vi er nødt til at have domstolen til at gå ind og sige: ‘her går grænsen’. På seneste samråd sagde Søren Pape Poulsen, at det her handler om politisk uenighed. Men den udøvende magt skal følge loven, og det kan man ikke være uenig i.«

Læs stævningen nedenfor eller hent PDF'en her.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. april 2018 kl. 08:26

Du kan i betonsocialiststaten Danmark ikke vinde over Systemet med systemets midler. Bare spørg eksempelvis Glistrup og H.P. Scharla Nielsen.

4
29. april 2018 kl. 10:22

Efter al sandsynlighed vil sagen enten blive afvist af retten eller henvist til EU-domstolen, hvor der i givet fald vil gå mange år.

I begge tilfælde er nettoresultatet, at den meget nødvendige tilpasning af danske telelogningsregler bliver yderligere udskudt i flere år.

EU-dommen er ikke soleklar. Se f.eks. den svenske lovforberedende rapport:

http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2017/10/sou-201775/

Selv om du ikke helt fanger finesserne, kan du sikkert se, at EU-dommens rækkevidde ikke er helt klar.

Og prøv så at tage et rimelighedstjek på sagen.

Er det f.eks. rimeligt, at SMS- modtagere ikke længere må gemmes i telelogning i 1 år, når det alene er politiet, der har adgang til data for individuelle personer efter retskendelse?

Er det rimeligt, når IT-tjenester gemmer spor af din kommunikation til evig tid uden at politiet er sikret en adgang og uden garantier for, at det ikke misbruges ( tænk f.eks. på Facebook-sagen).?

Telelogning skal revideres. Især i Danmark er der hårdt behov for indskrænkning og tilpasning af reglerne. Og EU-dommen indeholder flere elementer, der opmuntrer hertil.

Men at hævde, at al telelogning skal forbydes, er både juridisk og ud fra en samlet vurdering af borgernes retssikkerhed for tele- og IT-tjenester det rene nonsens.

3
26. april 2018 kl. 23:36

Det er så bizart at leve i en verden hvor ministre tilsidesætter lovgivning, at man skulle tro at vi måtte henvise til love fra fremtiden. Godt fanget!

2
26. april 2018 kl. 20:45

Man kan da håbe at den futuristiske Grundlov fra 2953 har bedre beskyttelse mod overvågning fra staten end den nuværende ;)

1
26. april 2018 kl. 17:45

På side 5 står der:

.... jf. også lov nr. 169 af 5. juni 2953 (grundloven) § 14 stk. 1, 4. pkt.

Der menes vist af 5. juni 1953.