Her er sommerens roamingpriser: Prisen på data halveres

17. juni 2014 kl. 11:1813
Her er sommerens roamingpriser: Prisen på data halveres
Illustration: Javier Pierini / Digital Vision / Getty Images.
Prisen for dataroaming i EU bliver mere end halveret fra 1. juli. Også tale og SMS bliver billigere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fra 1. juli bliver det endnu billigere at roame i Europa. Det viser helt nye tal fra Europakommissionen, der fra juli sænker grænsen for, hvor meget teleselskaberne må kræve, når du bruger telefonen uden for Danmark.

Prisen for en megabyte data må fra 1. juli 2014 maksimalt koste slutbrugerne €0,20 plus moms, altså cirka 1,90 kroner. Prisen må afregnes pr. påbegyndt kilobyte. Indtil nu har en megabyte data maksimalt måttet koste €0,45 plus moms, så der er altså tale om mere end en halvering af prisen.

Prisen for at foretage et opkald bliver maksimalt €0,19 plus moms i minuttet, svarende til cirka 1,77 kroner. Prisforskellen er dog mindre end for data, hvor udgående opkald indtil nu har måttet koste op mod €0,24 plus moms i minuttet.

Ligeledes bliver det billigere at modtage opkald i udlandet, hvor prisen fremover maksimalt må lyde på €0,05 plus moms i minuttet. En prisforskel på blot to eurocent i forhold til nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SMS-beskeder bliver også marginalt billigere med en prisforskel på to eurocent, og fremover skal du maksimalt betale €0,06 plus moms pr. SMS, svarende til 56 øre.

Teleselskaberne skal også advare kunderne, når de har brugt 80 procent af den data, de maksimalt kan bruge i forhold til deres abonnement.

Så meget koster det i praksis

Streamer du eksempelvis Netflix i lav kvalitet, bruger du op til 0,3 gigabyte i timen. En film på halvanden time vil altså svare til 0,45 gigabyte data eller ca. 460 megabyte. Med en pris på op mod 1,77 kroner pr. megabyte kan du altså risikere at betale op mod 800 kroner for at streame en film i udlandet.

Lytter du til en times musikstreaming ved 320 kilobit i sekundet, bruger du omkring 144 megabyte data i timen, svarende til 255 kroner i timen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dataforbruget ved afspilning af Youtube-videoer ligger omkring 2,3 megabyte i minuttet, svarende til op mod 4 kroner i minuttet.

Flere danske teleselskaber har i forvejen 'roam like home'-koncepter, hvor du kan tale og SMS'e i andre lande uden yderligere omkostninger, mens teleselskabet 3 også lader nogle abonnementer bruge data i visse lande uden yderligere omkostninger.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
19. juni 2014 kl. 10:36

Jeg havde et sjovt oplevelse for et år siden i Schweiz: jeg ankom i lufthavnen, og min TDC fon kom med en SMS som essentielt sagde, du er i Europa, og vi har takster som i alle andre lande i det nære Europa. Men min 3 fon kom med en velkomst SMS som sagde noget som (lidt skærpet i tonen af mig for bedre forståelse), hahaa, kære kunde, nu har du forvildet dig ude af EU, og vi kan opkræve hvad vi vil - og det gør vi så!

Så pas på med lande som man tror er EU, men som ikke er det.

13
18. juni 2014 kl. 10:53

Jeg bor og arbejder i Norge og har megen kontakt til familie og venner i DK. Mig bekendt findes kun eet selskab i Danmark, som tilbyder fri tale og sms i hele Norden (dvs. incl. Norge, som ikke er i EU), og det er Telia. de andre selskaber kan tilbyde "Rejseklar tale" med en 6kr afgift pr. Opkald modtaget som afsendt, derefter 0kr/min at modtage og ca75øre/min at ringe op. da jeg skiftede fra TDC til Telia, faldt min telefonregning med 7-800kr pr.måned! (til 299/md). Data i udlandet er udelukket pga. roaming priserne, så min telefon er blokeret for internet i udland. For 4år siden, da jeg lige var flyttet herop, var min danske telefonregning 3-4000kr pr.md. Men så fik jeg meget hurtigt installeret VOIP på min Smartphone (Skype/Viber), men det var på den norske telefon. Heroppe tilbyder flere selskaber nu fri zone i Norden. I starten kun erhvervsabonnementer, men nu også til private. Her halter de danske selskaber bagud (på nær Telia). jeg synes det er rigtig godt, at EU går ind og tvinger roamingpriserne ned. Nu mangler vi bare det sidste skridt, samme pris i hele EU for både data og tale.

12
18. juni 2014 kl. 09:19

Man bør måske ikke brokke sig over noget godt, men der er desværre stadig lang vej igen. Infrastruktur er det absolut vigtigste for udviklingen af vores samfund, men desværre ikke en ting der bliver taget særlig seriøst. Hvis de virkelig er seriøse med deres EU projekt, så kunne de jo passende starte med at sørge for ordentlig netværks-infrastruktur (min. 20/2 Mbit) i alle EU lande, til samme pris som i ens hjemland.

11
18. juni 2014 kl. 08:56

I beregningerne til sidst, bruges minutprisen for tale, isteddet for dataprisen.

I øvrigt svarer 0,20 Euro plus moms til 1,86 kroner, og ikke 1,90 kroner (med nuværende kurs, hvor de de 0,19 Euro plus moms rigtigt nok svarer til 1,77 kroner som angivet).

9
17. juni 2014 kl. 21:27

"Prisen må afregnes pr. påbegyndt kilobyte."

I bedste fald, så betyder det at mindste enheden for afregning er 1KB og den koster så €0,20 / 1024.

Jeg mener at der tidligere i nogle tilfælde har været afregning pr. 100KB.

Er der nogen, der kan byde ind med viden?

10
17. juni 2014 kl. 21:40

Jeg mener at der tidligere i nogle tilfælde har været afregning pr. 100KB.

Det er korrekt. Typisk har der tidligere været afregning per påbegyndt KB i Danmark og per påbegyndt 100 KB i udlandet. Jeg har prøvet at køre op gennem Sverige hvor min kones mobil stadig havde dataroaming tændt. For hver mast vi kørte forbi udvekslede den et par KB og det blev hver gang takseret til et styks påbegyndt 100 KB. Så det kostede 2 kr hver gang vi kørte forbi en mobilmast. Det kan hurtigt løbe op når man skal køre 1000 km.

8
17. juni 2014 kl. 19:49

Juhu så er prisen kun 76 gange hvad jeg betaler i Danmark. Jeg tror jeg venter halvandet år med at slå dataroaming til.

6
17. juni 2014 kl. 13:42

Er egenlig meget glad for 3

Jeg syntes dog deres SMS priser er helt i hegnet. Eks. en SMS til Sverige koster 4kr (om det så er til en svensk 3 kunde eller ej) hvordan kan det passe med at det maks må koste 56 øre (+2% da vi ikke har Juli endnu) så vidt jeg ved er både Danmark, og Sverige i EU ?

På 3s net i Sverige er prisen den samme som på 3s net i Danmark. Eksempel: Det koster 4,00 kr inkl. moms at sende en SMS til et svensk nummer fra Danmark. Det gør det også når du er i Sverige, også selvom det er et svensk 3nummer.

5
17. juni 2014 kl. 13:40

Så kan Anker Boye med ro tage på ferie, og streame ca. 416 timers Netflix for det beløb han normalt plejer at bruge på data, når han er i udlandet.

7
17. juni 2014 kl. 16:54

Så kan Anker Boye med ro tage på ferie, og streame ca. 416 timers Netflix for det beløb han normalt plejer at bruge på data, når han er i udlandet.

Det kan vi nok ikke nej. For det første bliver Tyrkiet ikke medlem af EU lige med det samme og for det andet, så kan man stadig have problemer iPhones med dårlig dækning kombineret med fejl i måden en tyrkist selskab regner trafik ud på.

Jeg kunne godt tænkte mig at flere telefon selskaber lavede en flat-rate roaming aftale. Så kan jeg fx bruge Google Maps i Tysklang og Frankring. Men jeg har ikke meget lyst til det, hvis jeg skal betale per påbegyndt MB.

1
17. juni 2014 kl. 13:06

I skriver i artiklen "Flere danske teleselskaber har i forvejen ”roam like home”-koncepter, hvor du kan bruge din dataforbindelse i andre lande uden yderligere omkostninger."

  • Det er ikke lykkedes mig at finde andre end 3 der tilbyder en sådan service, hvilke andre teleselskaber hentyder i til?
4
17. juni 2014 kl. 13:39

Hej Jacob,

Tak for din kommentar. Det er en fejl - der skulle have stået, at ”roam like home”-konceptet i flere selskaber gælder for tele og SMS, men at 3 også tilbyder data i visse tilfælde - som du ganske rigtigt påpeger.

Det er nu rettet.

Mvh Christian, Version2