Her er rapporterne om mobil-NemID - er du enig?

NemID skal kunne bruges på mobile enheder, men hvordan det skal ske er ikke besluttet endnu. Her kan du se vurderingen af otte forskellige muligheder.

Da NemID blev lanceret i juli 2010, var Apple lige begyndt at sprøjte iPads ud på markedet i USA og rykkede ved hele opfattelsen af, hvad en computer er for noget.

På samme tid var smartphones ved at brede sig fra nørd-kredse til større dele af befolkningen. Men login med NemID kræver en Java-applet, og dermed er det kun de traditionelle desktop-computere, som kan bruges.

Nu skal der laves om på det, lød det fra Digitaliseringsstyrelsen, så danskerne også kan bruge NemID til offentlige tjenester via mobilen og tabletten. Men projektet - som i første omgang blev lovet klar inden slutningen af 2012 - er gået i tænkeboks og er blevet forsinket.

Læs også: NemID til mobilen bliver udskudt: Sværere end forventet

En analyse af 13 forskellige løsninger, hvoraf fem hurtigt blev forkastet, viste nemlig, at det blev væsentligt dyrere end forventet. Budgettet på otte millioner kroner ville ikke række langt.

Læs også: 8 millioner kroner til NemID på mobilen var ikke nok

Derfor fik Digitaliseringsstyrelsen lavet endnu en analyse, hvor sikkerhedskravene blev sænket. Her blev fem løsninger vurderet.

Version2 har tidligere skrevet om, hvilke løsninger der klarede sig bedst i sammenligningen. En lokal applikation, hvis sikkerheden skal være på det nuværende niveau, og en webbaseret løsning, hvis kravene til sikkerheden bliver sænket.

Læs også: Her er statens bedste bud på mobil NemID-løsning

Herunder kan du læse begge rapporter og baggrunden for, hvorfor netop disse løsninger blev udpeget som de bedst egnede.

[scribd id=91819831 key=key-1xs7qdhihmqk6ang67o]

[scribd id=91819855 key=key-13r3do1dbnu4z831adit]

Er du enig i vurderingen? Er der tekniske løsninger, som ikke bliver behandlet i rapporterne, som du mener er bedre?

Skriv i debatten herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anonym

Nu kan man ikke læse rapprterne på en mobil løsning. Men i forhold til Digitaliseringsstyrelsen, så er det betænkeligt, at de åbenlyst formidler fortrolig viden videre til 3 part, på de løsninger de bliver tilbudt. Derfor er det tilsvarende vanskeligt, seriøst at forholde sig til de løsninger Digitaliseringsstyrelsen finder interessante.

Digitaliseringsstyrelsen har jo allerede valgt hvilke aktører de vil benytte, så det er formålsløst at bidrage med viden i den sammenhæng. Det man bidrager med, bliver kun benyttet til den videre udvikling af den private virksomhed DanID, imens man fra Digitaliseringsstyrelsens side, henholder sig til terrorloven, for at holde andre ude af business.

  • 3
  • 1
#2 Kenn Nielsen
  • 2
  • 1
#3 Henrik Stig Jørgensen

Den oplagte løsning til mobile enheder er selvfølgelig PKI kombineret med OTP. SSL Cert-Auth er svjv. understøttet i alle mobile browsere. Løsningen kan endda bibringe en endnu højere sikkerhed end den eksisterende NemID løsning.

Hvorfor er dette ikke engang blevet undersøgt?

  • 12
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere