Her er rapporterne om mobil-NemID - er du enig?

1. maj 2012 kl. 08:043
NemID skal kunne bruges på mobile enheder, men hvordan det skal ske er ikke besluttet endnu. Her kan du se vurderingen af otte forskellige muligheder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da NemID blev lanceret i juli 2010, var Apple lige begyndt at sprøjte iPads ud på markedet i USA og rykkede ved hele opfattelsen af, hvad en computer er for noget.

På samme tid var smartphones ved at brede sig fra nørd-kredse til større dele af befolkningen. Men login med NemID kræver en Java-applet, og dermed er det kun de traditionelle desktop-computere, som kan bruges.

Nu skal der laves om på det, lød det fra Digitaliseringsstyrelsen, så danskerne også kan bruge NemID til offentlige tjenester via mobilen og tabletten. Men projektet - som i første omgang blev lovet klar inden slutningen af 2012 - er gået i tænkeboks og er blevet forsinket.

En analyse af 13 forskellige løsninger, hvoraf fem hurtigt blev forkastet, viste nemlig, at det blev væsentligt dyrere end forventet. Budgettet på otte millioner kroner ville ikke række langt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor fik Digitaliseringsstyrelsen lavet endnu en analyse, hvor sikkerhedskravene blev sænket. Her blev fem løsninger vurderet.

Version2 har tidligere skrevet om, hvilke løsninger der klarede sig bedst i sammenligningen. En lokal applikation, hvis sikkerheden skal være på det nuværende niveau, og en webbaseret løsning, hvis kravene til sikkerheden bliver sænket.

Herunder kan du læse begge rapporter og baggrunden for, hvorfor netop disse løsninger blev udpeget som de bedst egnede.

Remote video URL
Remote video URL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er du enig i vurderingen? Er der tekniske løsninger, som ikke bliver behandlet i rapporterne, som du mener er bedre?

Skriv i debatten herunder.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
1. maj 2012 kl. 09:56

Den oplagte løsning til mobile enheder er selvfølgelig PKI kombineret med OTP. SSL Cert-Auth er svjv. understøttet i alle mobile browsere. Løsningen kan endda bibringe en endnu højere sikkerhed end den eksisterende NemID løsning.

Hvorfor er dette ikke engang blevet undersøgt?

1
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tir, 05/01/2012 - 08:26

Nu kan man ikke læse rapprterne på en mobil løsning. Men i forhold til Digitaliseringsstyrelsen, så er det betænkeligt, at de åbenlyst formidler fortrolig viden videre til 3 part, på de løsninger de bliver tilbudt. Derfor er det tilsvarende vanskeligt, seriøst at forholde sig til de løsninger Digitaliseringsstyrelsen finder interessante.

Digitaliseringsstyrelsen har jo allerede valgt hvilke aktører de vil benytte, så det er formålsløst at bidrage med viden i den sammenhæng. Det man bidrager med, bliver kun benyttet til den videre udvikling af den private virksomhed DanID, imens man fra Digitaliseringsstyrelsens side, henholder sig til terrorloven, for at holde andre ude af business.

2
1. maj 2012 kl. 08:38

Digitaliseringsstyrelsen har jo allerede valgt hvilke aktører de vil benytte, så det er formålsløst at bidrage med viden i den sammenhæng. Det man bidrager med, bliver kun benyttet til den videre udvikling af den private virksomhed DanID, imens man fra Digitaliseringsstyrelsens side, henholder sig til terrorloven, for at holde andre ude af business.

Enig

Ingen grund til at legitimere dette overgreb, ved at stille op som statist i deres farce. - Selvom det er financieret af vore egne penge.

Lidt som at undlade at møde op til en valghandling i en diktaturstat, hvor er kun er een kandidat.

K