Her er nyhederne i Mac OS X 10.9 Mavericks

Faneblade i filhåndteringen og bedre understøttelse af flere skærme er blandt forbedringerne i den kommende version af Apples desktop-styresystem.

Apples konference WWDC mandag aften i San Francisco bød ikke på en lavpris-iPhone eller en ny iPad, men fokuserede i høj grad på software. Således blev også den næste version af desktop-styresystemet OS X vist frem under navnet 10.9 Mavericks.

Her får Mac-brugerne en stribe forbedringer, lovede Apple, for eksempel en opgradering af filhåndteringsværktøjet Finder. Faneblade skal gøre det mere overskueligt at have mange mapper åbne, mens mærkater (’tags’) giver en ny mulighed for at søge efter filer. Så kan man for eksempel mærke alle filer, der bliver brugt til et projekt, og hurtigt finde dem alle på kryds og tværs, også i Apples sky, iCloud.

Bruger du flere skærme, vil den nye version også give dig flere muligheder. For eksempel kan man med en Apple TV-boks nemt få lov at bruge tv’et som en skærm nummer 2. Du kan nu selv styre, hvilken skærm der skal være ’hovedskærmen’, og alle vinduer kan nu køre i fuldskærms-tilstand på alle tilsluttede skærme, hvilket åbenbart har været et problem tidligere.

Apple Maps, der fik en hård start med mange obskure fejl i kortene, er nu blevet integreret med OS X Mavericks, så man for eksempel kan planlægge en tur på desktoppen og så sende den til sin iPhone.

Og er man træt af at huske mange forskellige passwords og taste dem ind på sin iPhone og iPad, kan man nu bruge iCloud Keychain, der gemmer alle passwords sikkert i skyen, så de kan bruges af alle tilsluttede enheder.

Browseren Safari har også fået en overhaling og er ifølge Apple blevet meget hurtigere. Den bruger væsentligt mindre strøm end Googles Chrome, fortæller Apples chef for OS X, Craig Federighi, ifølge The Verge. En forbedret værktøjslinje til bogmærker er det også blevet til.

Under motorhjelmen har Apple arbejdet med strømbesparende tricks, for eksempel at CPU'en i forhold til tidligere kan holde en masse ganske korte pauser, fordi underliggende systemopgaver er blevet samlet i bundter. Et vindue, som er helt skjult af andre vinduer, og som ikke er i gang med en opgave, går nu automatisk i dvale, hvilket også sparer strøm.

I alt er der sket 200 forbedringer af OS X med den nye version. På Apples webside kan du læse om de synlige forbedringer af OS X, om de mere skjulte, avancerede funktioner og Apples tekniske gennemgang af styresystemet (pdf).

OS X 10.9 Mavericks - der i øvrigt markerer et farvel til kattenavne - bliver lanceret til efteråret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Mølgaard

Måske endnu mere vigtigt for de folk der læser dette er at man i Mavericks begynder et skifte fra AFP til SMB2, eller rettere Apples egen implementering af SMB2.

det er godt nyt for supportere som til daglig døjer med Mac's i deres windows miljøer, Mavericks skulle default bruge SMB2 til kommunikation med andre OS X 10.9, windows 7 eller Windows 8 PC'er, og falde tilbage til AFP automatisk når der skal tales med OS X 10.8.X eller lavere samt Time Machine.

 • 4
 • 0
#3 Jesper Mølgaard

Jeg kører 10.9 Developer Preview og jeg er PT. kun stødt på ét program der ikke virker og det er driveren til min logitech mus, dvs. den virker sikkert fint, men installeren tjekker OS version så man bremses inden man kommer så langt.

udover den ene ting, som ikke betyder alverden og som selvfølgelig bliver løst i en opdatering fra logitech senere, virker alle mine 3. parts apps, også de lidt mindre gængse open source værktøjer og lign. ser ud til at køre fint.

 • 4
 • 0
#4 Anonym

@Lars jeg forstår udemærket hvad du mener, og jeg lover også mig selv hver gang der kommet en ny version af de OS jeg sidder med: Vent nu lige til første update. Jeg har endnu til gode at opleve at overholde det .-)

 • 3
 • 0
#5 Jesper Mølgaard

og dét har bestemt også sin ret, vi har lagt ryg til meget gennem tiden.

Men de problemer vi havde tidligere var i høj grad skiftet til 64bit apps og derefter skiftet til en ren 64 bit kernel. og før det var skiftet fra PPC til intel

begge disse er implementeret, og man burde derfor kunne antage at man i skiftet fra 10.8.x til 10.9.x ikke vil have samme slags problemer, der vil naturligvis være enkelte apps som skal opdateres, men ikke noget nært så slemt som med PPC -> intel eller 32->64bit

 • 1
 • 0
#10 Gert Agerholm

Skulle jeg gætte, så skyldes det mere kompabilitet med Windows-verdenen. Man kan selvfølgelig så diskutere om det gør en protokol "bedre".

Helt enig. Selvfølgelig skal SMB være implementeret, hvilket det også er. Men det behøver ikke af den årsag at være default.

Jeg tror at det primært er gjort for at være mere "bruger venlig". Hvis man på nuværende tidspunkt skriver IP adressen på en server går OSx ud fra at det er AFP. Hvis man vil connecte til SMB skal man manuelt angive SMB://IPadresse. Det er nok større sandsynlighed for at menig bruger vil connecte til en Windows maskine som til en MAC eller NAS, derfor bliver SMB sat til default. Det er så meget forståeligt at de ikke anvender SMB til TimeMachine, det er jo et rent Apple fenomen.

Jeg vil foreslå at de i 10.10 implementerer "auto protokol", dvs. først forsøger med AFP. Hvis det mislykkedes med SMB og til sidst NFS. OSx understøtter jo alle 3 out of the box. :-)

 • 2
 • 1
#11 Lars Juul
 • 0
 • 0
#13 Jesper Mølgaard

citat: "Rather than maintaining both AFP and SMBX in parallel, Apple is now consolidating its future efforts in its own implementation of Microsoft's SMB2 protocol. Macs running OS X 10.9 Mavericks will use SMB2 as their default file sharing protocol when connecting to each other or to PCs running Windows Vista, 7 or 8."

kilde: http://appleinsider.com/articles/13/06/11/apple-shifts-from-afp-file-sha...

 • 0
 • 0
#14 Gert Agerholm

"Rather than maintaining both AFP and SMBX in parallel, Apple is now consolidating its future efforts in its own implementation of Microsoft's SMB2 protocol.

En hurtig (ikke grundig) undersøgelse siger mig at flere NAS servere kun understøtter SMB 1.0. De bygger næsten altid på Linux og der med Samba. SMB 3.0 kommer først i kommende Samba 4.0 og lader vente på sig. Det er her jeg selv har oplevet at AFP er mere effektiv, så jeg håber ikke at man ofrer "den lille mand" for at blive mere "Windows kompatibel". Privat markedet har næppe en stor PC kørende med en dyr Windows server installation, en NAS er både billigere, hurtigere og bruger meget mindre strøm.

 • 0
 • 0
#15 Kasper Lund

En endnu hurtigere wiki: "Version 4.0 was released on December 11, 2012.[19] It is a major rewrite that enables Samba to be an Active Directory domain controller, participating fully in a Windows Active Directory Domain. After nearly seven years of development, the first technical preview (4.0.0TP1) was released in January 2006.[20]"

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere