Her er Nokias nye Lumia 1020 med 41 megapixel kamera

Nokias nyeste smartphone har et kamera, som tager billeder i to opløsninger på samme tid. Den høje opløsning på 38 megapixel kan bruges til digital zoom og avanceret efterbehandling.

Nokia har, som mange nok havde forventet eller håbet, valgt at bruge den opsigtsvækkende kamerateknologi fra Nokia 808 i en ny smartphone, som henvender sig til et bredt publikum.

Den nye Nokia Lumia 1020 har et meget synligt kamera, som uden tvivl også vil være telefonens vigtigste salgsargument, for der er ingen tvivl om, at det er et mobilkamera, som er i en helt anden klasse, end det man finder i de fleste smartphones på markedet.

Billedsensoren er stor - 1/1,2" - og har en opløsning på 41 megapixel. I praksis vil man dog ikke tage billeder i så høj en opløsning. De 41 megapixel tjener derimod et andet formål.

Når man tager et foto med Lumia 1020, tager kameraet to billeder. Et billede med en opløsning på fem megapixel, og et andet billede med en opløsning på 31 megapixel.

Det første billede kan bruges til eksempelvis at dele på sociale netværk. Her er det på sin plads at pointere, at der endnu ikke er en app til Windows Phone fra Instagram, men Lumia 1020 vil få en særlig app fra Hipstamatic, som kan uploade billeder til Instagram-tjenesten.

Det andet billede er grunden til, at sensoren har så høj en opløsning, som den har. De 38 megapixel kombineret med en fysisk stor sensor gør det muligt at lave digital zoom i langt bedre kvalitet, fordi zoom blot vil være eksempelvis et fem megapixel udsnit af det store 38 megapixel billede. Med det originale foto i ekstremt høj opløsning, kan man altså zoome digitalt ind, efter man har taget billedet.

Der har været andre specialiserede fototelefoner på markedet, og Samsung er også på vej med en telefon, hvor selskabet har satset på mekanisk zoom, mens Nokia har satset på digitalt zoom.

Lumia 1020 er dog bemærkelsesværdigt let og kompakt i forhold til at være en telefon med så avanceret et kamera. Vægten er på 158 gram og tykkelsen er 10,4 millimeter.

Kameraet har desuden seks linser, optisk billedstabilisering ligesom i Nokia 920, og for kameraentusiaster er specifikationerne en blænde svarende til f/2.2 og en brændvidde på hvad der svarer til 26 millimeter. Blitzen er baseret på Xenon.

Der følger også en særlig kamera-app med til Lumia 1020 med flere muligheder for at indstille det specielle kamera, og Nokia har også frigivet et SDK, som app-udviklere kan bruge til at få adgang til kameraets hardware.

Lumia 1020 kører Windows Phone 8 på en Snapdragon 1,5 gigahertz dobbeltkerne-processor. Skærmen er på 4,5 tommer med en opløsning på 1.280 gange 768 pixel, og telefonen har indbygget 32 gigabyte lagerplads.

Se alle specifikationerne for Nokia Lumia 1020.

Lidt overraskende er, at Nokia har valgt at lancere telefonen eksklusivt i USA hos AT&T allerede den 26. juli. Ifølge Nokia vil telefonen dog også komme til Kina og visse europæiske lande i løbet af de næste tre måneder.

Prisen for en Lumia 1020 uden abonnement er ikke offentliggjort, men hos AT&T vil den koste det samme som en 32 gigabyte iPhone 5 på samme abonnement.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Henrik Rasmussen

Lad mig citere forfatteren desangående fra kommentarerne:

"Men 41 Mp i en mobiltelefon er en ide af samme skuffe som stylingen af en Cadillac Eldorado: Det gør absolut ikke bilen bedre, men det imponerer folk der ikke ved bedre."

og

"Jeg har en alvorlig aversion, grænsende til allergi, imod inkompetence, uanset hvem eller hvad der udviser den, eller betaler for den."

Selv ikke Tarantino kan beskrive en idiot bedre.

 • 7
 • 3
#8 Claus Stovgaard

Afhængig af hvordan de har skruet sensoren sammen kan der faktisk være gode ideer i det. Jeg tænker bl.a. på Pixel binning på pixel brønd niveau. (Med omtanke kan det forberede SNR en hel del for høj iso billeder). Hjælp til bayer interpolationen. Selvfølgelig digital zoom som de selv nævner. Afhængig af hvordan data kan læses ud af sensoren, kan det også hjælpe til bedre autofokus, og forbedringer til ikke at få rystet billeder.

Det kan selvfølgelig ikke erstatte et kamera med APS-C størrelse sensor, da den selvfølgelig kan opfange flere fotoner, og har bedre linser.

Vil dog tro den godt kan konkurrerer med mange små kompakt kamera.

Så glæder mig til at se nogen praktiske billeder fra den, før jeg vil dømme den.

 • 1
 • 0
#13 Georg Strøm Blogger

Nu har jeg læst Nokias whitepaper, men har stadig ikke fået svar på nogle grundlæggende spørgsmål.

Hvor let er det at komme ind og lave de manuelle indstillinger? Det er min erfaring, at det ofte er nødvendigt at stille på belysningen eller ISO-tallet for at få et godt billede.

Hvor højt et ISO-tal kan 1020 gå op til? Nokias paper tyder på 3200, men de viser et display med tallet 4000. Det vil være rart at få en officiel værdi, eventuelt den største hvor de mener at kvaliteten er tilfredsstillende.

Er det muligt at stille blænden? Det lyder som et tåbeligt spørgsmål, men diagrammet på side 16 i deres white-paper er ukorrekt, hvis det er muligt at ændre blænden og dermed få en større skarphedsdybde.

Hvor god er kameraet til at undertrykke støj? Det er i høj grad et softwareproblem, og der hvor jeg oftest oplever at et lille kompaktkamera ikke slår til. Jeg savner en forstørrelse af et billede taget under dårlige lysforhold, gerne et udsnit af et billede taget med maksimal digital zoom.

Er det muligt at stille kompressionen af JPEG, og er der andre mulige billedstørrelser end 5 og 31 Megapixel? Det ene er faktisk for stort, og det andet for lille, og hvis du skal tage billeder på rejser er det en fordel at kunne variere kompressionen.

Hvor langsom er autofokus? Nokia advarer faktisk selv om at den er langsom, og de skriver ikke noget om at det er muligt at trykke halvt ned og præfokusere, og derved slippe for forsinkelsen.

Hvor meget fortegning er der i linsen? Jeg savner et billede af en bygning, som viser hvor lige de lige linjer rent faktisk er på billedet.

Hvad er præcist zoom-området? Det er en af de afgørende parametre ved valget af kamera. Jeg har ikke kunne se om den opgivne brændvidde er omregnet til den tilsvarende i et gammeldags filmkamera eller den reelle brændvidde.

For mig ser det ud til at 1020 er et bedre alternativ til et kamera end andre mobiltelefoner, men at designerne ikke har været bevidst om hvad der egentlig er de afgørende parametre ved valg af et kamera.

 • 5
 • 0
#14 Bo Zachariasen

Der har været andre specialiserede fototelefoner på markedet, og Samsung er også på vej med en telefon, hvor selskabet har satset på mekanisk zoom, mens Nokia har satset på digitalt zoom.

Denne er på markedet: http://www.pricerunner.dk/pi/1-2902050/Mobiltelefoner/Samsung-Galaxy-S4-... som dog har mindre CPU og display sammenlignet med S4.

 • 0
 • 0
#15 Finn Christensen

Schyyyyy .... det er ikke pænt at vifte PHKs disciple om næsen med fakta.

Microsoft og fakta ? Tror du også at jorden er flad Jesper ?

PHK nævner: "Enhver der har smagt C-41 fremkalder på fingerspidsen kan fortælle dig at det er inderligt ligegyldigt hvad din film eller sensor kan, hvis din linse er noget bras."

Jeg er ikke specielt en Plagelse-fan, men kendet det der C-41 som Poul-Henning nævner, samt også de omtalte linser (objektiver), så ja da - PHK og lille mig ved noget, som du heller ikke ved noget om.

Din manglende tilstedeværelse her er alarmerende Jesper... http://www.version2.dk/artikel/ny-afsloering-microsoft-hjalp-nsa-med-adg...

 • 1
 • 3
#16 Finn Christensen

For mig ser det ud til at 1020 er et bedre alternativ til et kamera...

Jeg kan kun se en kluntet smartdims, der primært skæmmes af, at man absolut vil mase alt for meget ind i en mobil snakkemaskine.

Mennesker bildes også ind, at DAB og MP3 er musikkens High End HiFi; det eneste børn kan stave til.

Mennesker bildes også ind, at JPG er det eneste fremragende til billeder, da billeder næsten ikke fylder noget etc.

Din spørgsmål fortæller, at du har brug for et rigtig værktøj til foto, ikke en smartdims Hr. Strøm :)

 • 0
 • 5
#18 Helge Svendsen

som dog har mindre CPU og display sammenlignet med S4.

Desværre ja, Samsung har ellers fundet ud af, hvad der skal til:

Man skal ikke putte et kamera i en smartphone, man skal putte en smartphone i et kompakt kamera.

Men som du skriver, er både display og CPU bedaget i modellen allerede.

EDIT: Fandt lige denne side http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s4_zoom-5447.php

 • 0
 • 0
#19 Venligst Slet Min Bruger

For mig ser det ud til at 1020 er et bedre alternativ til et kamera end andre mobiltelefoner, men at designerne ikke har været bevidst om hvad der egentlig er de afgørende parametre ved valg af et kamera.

Det lyder for mig som om du har rimelig godt styr på tingene. Ejer du ikke et DSLR?

Lumia 1020 vil aldrig være et alternativ til et DSLR, og det bliver næppe heller markedsført sådan. Til gengæld vil det være et fint alternativ til et point-and-shoot kamera.

Der er lidt om deres kamera-app her: http://www.engadget.com/2013/07/11/nokia-pro-camera-app-lumia-1020/

Hvorvidt Lumia 1020 tager fremragende billeder eller ej, må vi vente og se. Hvis kvaliteten er på højde med eller bedre end Pureview 808, så ser det godt ud for Nokia.

 • 1
 • 1
#20 Georg Strøm Blogger

Du har ret, jeg har brug for et rigtigt kamera. Omvendt har Nokia sørget for en række af de funktioner som er nyttige til at tage gode billeder. De er faktisk kommet et godt stykke af vejen hen imod et kombineret mobiltelefon og kamera, som fungerer godt som kamera. Derfor er det ærgeligt, at de ikke har gjort det bedre, når de måske har haft mulighederne.

 • 0
 • 0
#21 Georg Strøm Blogger

Jeg har selv valgt at bruge et Canon G12. I modsætning til et DSLR, er det så lille at jeg kan have det med mig uden at tænke særligt over det, og det har de indstillinger der normalt er nødvendige for at øge kvaliteten. Til gengæld må jeg leve med at det ikke kan give de samme billeder under dårlige lysforhold som et DSLR. Optikken i 1020 er nok dårligere end i G12, men funktionsmæssigt er det langt bedre end blot point and shoot. Hvis Nokia valgte at lave hardwareknapper til ISO, belysning og modes, så kunne de have en vinder til fotografer der skulle bruge en backup til deres DSLR eller systemkamera.

 • 0
 • 0
#22 Jesper Lund Stocholm Blogger

Microsoft og fakta ? Tror du også at jorden er flad Jesper ?

Du må lige hjælpe mig her - hvor kommer Microsoft ind i billedet? Jeg svarede på Thomas kommentar - er han blevet ansat hos Microsoft? Eller det site han linkede til - dpreviews.com - er dette site ejet af Microsoft?

Din manglende tilstedeværelse her er alarmerende Jesper... http://www.version2.dk/artikel/ny-afsloering-microsoft-hjalp-nsa-med-adg...

Hmmm ... hvad kunne man forestille sig man lavede i uge 28, der gjorde at man ikke havde særligt meget tid til at følge med og det man kunne følge med i blev gjort med et glas rødvin i den ene hånd på terassen? Som du selv kan se, er det ikke ligefrem fordi jeg har overbelastet V2s kommentar-server i indeværende uge.

Er der andre artikler du mener jeg burde kommentere?

(jeg skal nok være en sød dreng og skrive noget i den anden tråd, siden du spørger så ... øehm ... "pænt")

 • 4
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere