Her er næste generations Raspberry Pi: Seks gange kraftigere med dobbelt hukommelse

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Nu er sløret løftet for Raspberry Pi 2. Den er seks gange kraftigere og har dobbelt så meget hukommelse som forgængeren, men koster det samme.

Mikrocomputeren Raspberry Pi har nu nået anden generation. Linux-enheden er både kraftigere og har mere hukommelse end forgængerne, skriver Gigaom.

Raspberry Pi 2 Model B er navnet på den nye model, der har mindst seks gange bedre ydeevne end den hidtil kraftigste Pi-model, Raspberry Pi Model B+. Den nye Pi 2 har en Broadcom BCM2836 system-on-chip-enhed, der både har processor, grafikprocessor, digital signalbehandling og SDRAM. Processoren er en 900 megahertz firekernet ARMv7 Cortex-A7, mens grafikprocessoren er Broadcom VideoCore IV på 250 megahertz. Hukommelsen er på 1 gigabyte, der deles med grafikprocessoren.

»Det er nu en brugbar PC. Det har hele tiden været sådan, at du kunne bruge en Raspberry Pi 1 som en computer, men du var nødt til at sige, at 'det er en god PC, der kun har kostet mig et par hundrede kroner'. Nu har vi fjernet den hage, at man var nødt til at være lidt tilgivende. Nu er den simpelthen god,« siger Raspberry Pi-formanden Eben Upton til The Register.

Mikroprocessoren har ifølge Eben Upton været under udvikling i et par år. Den har dog meget til fælles med den hidtidige processor, bortset fra, at den nu har fire kerner frem for to, og er i stand til at udnytte den øgede hukommelse. Prisen på enheden er fortsat den samme - 35 dollars, svarende til omkring 230 kroner.

Raspberry Pi-fonden forventer i år at produktionen vil bestå af omkring 80 procent Pi 2 B og 20 procent Pi B+.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (42)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Christian Nobel

.. er en model B. B+ og 2'eren har alle komponenter siddende indenfor printkortets areal.

Hvad kan man forvente - "journalisten" skal også endnu engang omregne fra dollars til kroner, selv om regnestykket et inderligt ligegyldigt, al den stund RPi'en produceres i England.

Men hvis ellers RS ikke sætter prisen op (de "glemte" at sætte prisen ned på A+), så vil prisen være 190 kr plus moms.

 • 2
 • 6
#6 Deleted User

Redaktøren fik smidt et ældre billede på i farten - det er nu rettet. Tak for din kommentar. En anden gang må du gerne sende en mail direkte til journalisten, så vi kan få rettet fejlen med det samme. Det kan du gøre ved at trykke på skribentens navn.

Mvh Christian, Version2

 • 7
 • 0
#8 Christian Nobel

For de folk, som ellers elsker og støtter op om Raspberry Pi er næppe oven ud begejstrede.

Det er da helt ok, sålænge at det ikke har nogen blokerende/hæmmende virkning på andet.

Men i øvrigt interessant, for det tyder på at MS vil gå mere helhjertet ind på ARM stien.

Jeg kan dog godt blive bekymret over en ting, for godt nok vil den nye RPi godt kunne trække en W10, men når først der så er er kommet AV osv. på, så tror jeg at fornøjelsen er til at overskue - og så kan jeg frygte ødelagte SD kort på stribe når der er blevet swappet lystigt (ikke at det nødvendigvis behøver at være anderledes på andre OS, men måske er bevidstheden større).

 • 7
 • 2
#9 Allan Ellegaard

Jeg tror ikke de har noget imod MS støtter dem og slet ikke hvis det er med penge direkte til udvikling. Det er da kun fedt hvis deres enhed kan køre flere OS og da MS har ændre lidt på deres stadegi er det da kun en fordel for alle.

 • 6
 • 1
#10 Christian P. Broe Petersen

Jeg tror ikke de har noget imod MS støtter dem og slet ikke hvis det er med penge direkte til udvikling. Det er da kun fedt hvis deres enhed kan køre flere OS og da MS har ændre lidt på deres stadegi er det da kun en fordel for alle.

Det har jeg heller ikke, men omvendt ser jeg ikke helt hvorfor OS communitier skulle hjælpe MS, hvilket er derfor jeg tænker, at der måske (eller nærmere forhåbentlig) er spyttet i kassen, som så kan gå til uddannelse og udviklingsprojekter inden for Raspberry.

 • 6
 • 1
#11 Bjarke I. Pedersen

Jeg kan dog godt blive bekymret over en ting, for godt nok vil den nye RPi godt kunne trække en W10, men når først der så er er kommet AV osv. på, så tror jeg at fornøjelsen er til at overskue - og så kan jeg frygte ødelagte SD kort på stribe når der er blevet swappet lystigt (ikke at det nødvendigvis behøver at være anderledes på andre OS, men måske er bevidstheden større).

Det er ikke desktop udgaven som kommer dertil, men en Windows 10 IoT version, som vist mest af alt minder om deres Windows Embedded version.

Så tror ikke man skal satse på at bruge den til desktop brug, men mere til forskellige små projekter. (Vel egentlig også det rPI oprindeligt var tiltænkt, da de udkom) :-)

 • 8
 • 0
#12 Peter Hansen

Hvad kan man forvente - "journalisten" skal også endnu engang omregne fra dollars til kroner, selv om regnestykket et inderligt ligegyldigt, al den stund RPi'en produceres i England.

Nej Raspberry Pi har aldrig været produceret i England, men dog tæt på. De har derimod været produceret i både Kina, Taiwan og Wales. Første batch blev produceret i Kina og Taiwan: http://www.tax-news.com/news/Raspberry_Pi_Balks_At_UK_Tax_Regime____5349... I Wales bliver de produceret af Sony UK Technology Centre i Pencoed i Sydwales, cirka midt imellem Wales to største byer Cardiff og Swansea. Sony UK Technology Centre producerer blandt andet også professionelle videokameraer.

Raspberry Pi Foundation står ikke selv for producere Rapberry Pi, men har i stedet solgt produktionslicenser til følgende tre distributører: Newark element14 (Premier Farnell), RS Components og Egoman. Disse produktionspartnere står således selv for hver deres produktion og bestemmer, hvor de får dem produceret. Derfor er alle Raspberry Pi ikke produceret hos samme producent. Nogle bliver produceret i Wales og Egomans bliver stadig produceret i Kina så vidt jeg ved. Tidligere fik både Farnell og RS Components også produceret i Kina eller Taiwan, men de har begge valgt at flytte hele deres produktioner til Sony UK Technology Centre i Wales, som de fremgår af nedenstående to artikler.

Premier Farnell brings 100 percent of Raspberry Pi production to the UK Mar 15, 2023 http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2255137/premier-farnell-brings-...

More Raspberry Pis to be made in UK as RS Components moves to Sony Wales plant Mar 19, 2013 http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2255541/rs-components-brings-ra...

https://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

The original Raspberry Pi and Raspberry Pi 2 are manufactured in several board configurations through licensed manufacturing agreements with Newark element14 (Premier Farnell), RS Components and Egoman. These companies sell the Raspberry Pi online.[7] Egoman produces a version for distribution solely in China and Taiwan, which can be distinguished from other Pis by their red coloring and lack of FCC/CE marks. The hardware is the same across all manufacturers.

Her er en video der viser Sonys produktion at Raspbery Pi i Pencoed, Wales: How they make Raspberry Pi in the UK - Electronics Weekly visits Pencoed. http://youtu.be/Tza6Hl8wSJ0

 • 4
 • 0
#13 Peter Hansen

.. er en model B. B+ og 2'eren har alle komponenter siddende indenfor printkortets areal.

Billedet i artiklen er af Raspberry Pi 2 Model B V1.1, som det fremgår af silketrykket, men billedet er muligvis blevet udskiftet siden din kommentar?

Her kan man se samme billede i høj opløsning: http://www.raspberrypi.org/raspberry-pi-2-on-sale/ Klik på billedet i artiklen for fuld opløsning eller brug dette direkte link til billedet: http://www.raspberrypi.org/wp-content/uploads/2015/01/Pi2ModB1GB_-comp.jpeg

 • 0
 • 0
#14 Christian Nobel

Nej Raspberry Pi har aldrig været produceret i England, men dog tæt på. De har derimod været produceret i både Kina, Taiwan og Wales.

OK, bevares, jeg skulle have skrevet UK, og dermed inden for EU.

Under alle omstændigheder, så er prisen i $ ikke ret interessant set med vores briller, da varens pris i EU ikke følger den amerikanske dollar.

Men det var sådan set bare et surt opstød over det sædvanlige dollar-kroner ævl der nogen gange føres til torvs her på V2.

 • 0
 • 3
#16 Christian Nobel

RS Components: kr 227,19 excl moms + fragt

Den er kommet på i løbet af dagen.

Og som jeg frygtede, så benytter RS chancen for at sætte prisen op, på samme måde som de ikke satte prisen ned da A+ kom.

I det spil kan det så godt irritere mig at RPi melder ud at prisen vil være den samme som den eksisterende B+, eller at A+ er 20% billigere end den originale A, når det, når det kommer til stykket ikke er tilfældet - det virker en lille smule uærligt.

Jeg har sådan set ikke noget problem i 2'eren er dyrere, men så skal man bare ikke påstå noget andet.

 • 5
 • 1
#17 Peter Hansen

Prisen på enheden er fortsat den samme - 35 dollars, svarende til omkring 230 kroner.

Prisen er ikke den samme for de to modeller i Danmark, hverken hos RS Components eller Farnell, som er de eneste to producenter og officielle distributører uden for Kina og Taiwan.

Raspberry Pi 2B er næsten 20 % dyrere end Raspberry Pi B+ hos RS Components:

Priser hos RS Components Raspberry Pi B+: 190.00 kr. ekskl. moms http://dk.rs-online.com/web/p/processor-microcontroller-development-kits... Raspberry Pi 2B: 227,19 kr. ekskl. moms http://dk.rs-online.com/web/p/processor-microcontroller-development-kits...

Difference i procent: 100 * (227,19 - 190,00) / 190,00 = 19,6 %

Og det er ikke fordi B+ netop er sat ned fra 227,19 kr. Jeg noterede prisen på B+ hos RS for nogle måneder siden og da var den 194,24 kr. ekskl. moms.

Priser hos Farnell Raspberry Pi B+: 200,65 kr. ekskl. moms http://dk.farnell.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId... Raspberry Pi 2B: 231,90 kr. ekskl. moms http://dk.farnell.com/raspberry-pi/raspberrypi-2-modb-1gb/sbc-raspberry-...

Difference i procent: 100 * (231,90 - 200,65) / 200,65 = 15,6 %

Prisen er heller ikke den samme for B+ og 2B hos Newark USA (Farnells Amerikasnke afdeling). B+ 30 USD 2B 35 USD

 • 1
 • 0
#18 Christian Nobel

Prisen er ikke den samme for de to modeller i Danmark, hverken hos RS Components eller Farnell, som er de eneste to producenter og officielle distributører uden for Kina og Taiwan.

Og så er det jeg ikke kan få ind i mit hoved at RPi slår sig op på den påstand, ligesom den med at A+ skulle være 20% billigere jo heller ikke holdt en meter.

Imo ødelægger de deres egen troværdighed ved at komme med den slags usande udsagn.

 • 4
 • 1
#19 Bent Jensen

En anden gang må du gerne sende en mail direkte til journalisten, så vi kan få rettet fejlen med det samme.

Det kan du vel også hvis du læser det i tråden, du følger vel en lille smule med i kommentaren til din egen artikel, og fejl samt diverse mangler bliver hurtigt og normal kommentere som de første dele af tråden

Også kan vi andre se hvor i har "dummet" jer, så bliv endelig ved med at skrive i tråden :-)

 • 1
 • 12
#20 Christian Nobel

Prisen er heller ikke den samme for B+ og 2B hos Newark USA (Farnells Amerikasnke afdeling).

Og så fatter amerikanere i deres egen lille osteklokke jo heller ikke hvordan verden hænger sammen, se dette pragtfulde udsagn fra RPi's forum:

"For some (unknown???)reason the price of the B+ has dropped rapidly in the last weeks."

Typisk en amerikaner hvor det ikke lige er feset ind på lystavlen at dollarkursen er ræset op den seneste tid.

Og lige præcis med dollaren som en yoyo, og et produkt der er produceret i EU, så skal man fokusere på hvad produktet koster her, prisen i dollars er ret ligegyldig.

 • 6
 • 1
#21 Mads Bendixen

Raspberry Pi prissættes i dollars, fordi alle komponenter indkøbes med dollars. Det har de forklaret i starten af projektet.

Dollarkursen er idag 658,1800 ifølge valutakurser.dk, så 35 USD bliver til 230,36 DKK. RS har således ikke sat prisen op, dollarkursen er blot steget voldsomt.

Priserne hos uk.rs-online.com er: 2 Model B: £22.85 B+: £22.75 A+: £15.50 Hvis man benytter valutakurser.dks beregner, så er alle priser under hhv. $35 og $25.

 • 7
 • 0
#26 Christian Nobel

Jeg har bitched lidt omkring det med priserne på RPi's forum, især ud fra at jeg synes det er utroværdigt at de melder ud at prisen er den samme, hvilket den jo lige præcis ikke er i en stor del af verden.

Det medfører en masse omkring komponenter afregnes i dollars og bla, bla, bla, men det mener jeg er nonsens, al den stund den produceres i UK, og de fleste andre elektronikproducenter i UK godt kan finde ud af at forholde sig til EU og ikke US - og eksempelvis Olimex har heller ikke nogen problemer med at afregne i Euro.

Anyways, så kan man ikke tåle kritiske kommentarer fra RPi's side, hvorfor nogen af mine indlæg er blevet censoreret væk - tankevækkende, når man samtidig patetisk fortæller hvordan man gerne vil forsyne alle de stakkels børn med billige computere.

 • 2
 • 2
#27 Kenn Nielsen

Anyways, så kan man ikke tåle kritiske kommentarer fra RPi's side, hvorfor nogen af mine indlæg er blevet censoreret væk - tankevækkende, når man samtidig patetisk fortæller hvordan man gerne vil forsyne alle de stakkels børn med billige computere.

Lidt sørgeligt, men noget kunne tyde på at de gerne, .. ææhh opprioriterer positive nyheder.

I forbindelse med 2B søgte jeg på "raspberry pi network performance" Google gav nogle hits på raspberrypi.org's fora f.eks:Raspberry Pi • View topic - Poor network performance

Men alle links ser ud til at give en side der næsten matcher denne: http://www.raspberrypi.org/raspberry-pi-2-on-sale/

K

 • 1
 • 0
#29 Christian Nobel

De har disabled forummet, indtil interessen vender tilbage til normalt niveau. Som der står i dit link: "You are viewing this website in maintenance mode due to high traffic - the full site will be back shortly."

Nej det er ikke disablet, men det får kvalme en gang i mellem, og så går det i maintenance mode.

Man kan så prøve lidt efter - åbenbart har deres Wordpress site problemer med mange brugere.

Men under alle omstændigheder, så er jeg blevet blacklistet, fordi jeg anfægter deres måde at sælge budskabet på, hvilket er lidt sørgeligt.

Det eneste jeg egentlig er ude på er at de skruer lidt ned for sensationsretorikken og er ærlige, i stedet for hårdnakket at påstå at prisen er den samme (har undersøgt forskellige steder, og i Australien, Tyskland, Norge er der samme mønster som her), når det ikke er tilfældet.

Især mener jeg det er uheldigt, for alle mikrofonholderne over hele kloden kommer så ud med et udsagn der kun gælder i US$ land - og hvis man har problemer med at være ærlige omkring det faktum, er der så også andre lig i lasten?

 • 1
 • 2
#30 Mads Bendixen

Især mener jeg det er uheldigt, for alle mikrofonholderne over hele kloden kommer så ud med et udsagn der kun gælder i US$ land - og hvis man har problemer med at være ærlige omkring det faktum, er der så også andre lig i lasten?

Det er ikke min oplevelse, at prisen er dyrere end $35 i lokal valuta hos RS. Prisen på dk.rs-online.com er lige nu kr 227,19, det passer med dollarkursen. Jeg har også tjekket NO, DE og AU - det stemmer også med dollarkursen.

At B+ er prissat til 190 kr. stemmer meget godt overens med at dollarkursen var omkring 550 i juli 2014. Man kan så undre sig over hvorfor den ikke er blevet sat op i takt med dollarkursen.

Men prisen hos forhandlere som komplett, proshop m.fl... - de skal åbenbart tjene en hel del penge på den.

 • 1
 • 1
#31 Kenn Nielsen

De har disabled forummet, indtil interessen vender tilbage til normalt niveau. Som der står i dit link: "You are viewing this website in maintenance mode due to high traffic - the full site will be back shortly."

Tjoo, men forummet er så tilsyneladende det eneste der er disabled.

Måske et quick'n'dirty-fix , og måske jeg bare har været uheldig at søge på network performance, - som åbenbart er PI_v.1's "udfordring".

I det lys virkede det - på mig - som om man havde søgt at besværliggøre tilgangen til kritiske tråde.

K

 • 0
 • 1
#32 Christian Nobel

Det er ikke min oplevelse, at prisen er dyrere end $35 i lokal valuta hos RS. Prisen på dk.rs-online.com er lige nu kr 227,19, det passer med dollarkursen. Jeg har også tjekket NO, DE og AU - det stemmer også med dollarkursen.

At B+ er prissat til 190 kr. stemmer meget godt overens med at dollarkursen var omkring 550 i juli 2014. Man kan så undre sig over hvorfor den ikke er blevet sat op i takt med dollarkursen.

Der er stadig noget rod i det - eksempelvis blev A+ introduceret med store fanfarer om at den var 5$ billigere end den oprindelige A, men alligevel er prisen præcis den samme.

I det hele taget mener jeg det er noget nonsens at et UK firma på den måde bruger den amerikanske dollar som begrundelse for mærkelige udsagn - andre producenter i EU har ingen problemer med at holde en fast pris i hele EU (selv om de sourcer i Østen), og så må amerikanerne nu engang købe til den pris der nu er gældende, hvilket så nogen gange kan være til deres fordel.

Og EU burde pleje sin egen identitet noget mere, i stedet for at den amerikanske hale logrer med EU hunden - jeg vil i hvert begynde at overveje om Olimex måske er et bedre valg på sigt.

 • 0
 • 2
#33 Peter Hansen

Især mener jeg det er uheldigt, for alle mikrofonholderne over hele kloden kommer så ud med et udsagn der kun gælder i US$ land - og hvis man har problemer med at være ærlige omkring det faktum, er der så også andre lig i lasten?

Det gælder heller ikke i US$ land. Som jeg allerede har skrevet længere oppe, så er prisen for B+ og 2B heller ikke den samme i US, hos deres officielle distributør/producent Newark (Farnells amerikanske afdeling) B+ koster 30 USD: http://www.newark.com/raspberry-pi/raspberry-modb-512m/raspberry-pi-mode... 2B koster 35 USD: http://www.newark.com/raspberry-pi/raspberrypi-2-modb-1gb/sbc-raspberry-...

Difference i procent: 100 * (35 - 30) / 30 = 16,7 %

Så prisstigningen i USA fra Model B+ til Model 2B er ca. den samme som den er i Danmark.

 • 0
 • 0
#35 Christian Nobel

Og prøv at kikke på maratondiskussionen på RPi's side, hvor James Hughes hårdnakket påstår at jeg lyver når jeg siger dem imod - og at prisen ikke er sat op, men at B+ priserne er sat ned.

Men uagtet hvordan man end vender og drejer den, så er model2 prisen hos RS altså højere end selv den højeste pris en B har kostet (den maksimale pris jeg har givet var 204,33 i 2013), hvilket James Hughes åbenbart mener er løgn.

Jeg må indrømme at jeg ikke orker diskutere mere med dem, men den aggressive benægten som udvises af RPi's repræsentanter giver et hak i tilliden, og det får mig til at genoverveje om jeg så har tillid til dem som så, eller om jeg hellere skal sadle om og bruge Olimex i stedet - også af hensyn til at være sikker på fremtidig leverancer.

Med til historien hører også hele den aggressive adfærd over for Odroid, som på ingen måde var en trussel mod Raspberry Pi - tværtom kunne det være en fordel for begge parter, da platformen ville blive endnu mere udbredt, og der dermed ville være endnu flere som lavede gratis software som RPi kunne have glæde af.

Om det så er Broadcom der i virkeligheden stikker deres grimme ansigt frem kan jeg ikke helt gennemskue, men kønt er det ikke.

 • 1
 • 4
#36 Mads Bendixen

Men uagtet hvordan man end vender og drejer den, så er model2 prisen hos RS altså højere end selv den højeste pris en B har kostet (den maksimale pris jeg har givet var 204,33 i 2013), hvilket James Hughes åbenbart mener er løgn.

Ja i danske kroner, så er prisen højere og det er helt naturligt. Kursen på både USD og GBP er steget voldsomt det sidste halve år. USD er gået fra 550 til 650 og GBP fra 930 til knap 990 i forhold til den danske krone.

Jeg siger ikke, at der ikke kan være forskellige priser fra land til land. Men det er stadig mit indtryk at den danske pris (hos RS) følger de $35 for B/B+.

Og jeg vil gerne læse den tråd, når deres forum engang er oppe igen.

 • 0
 • 1
#37 Christian Nobel

Ja i danske kroner, så er prisen højere og det er helt naturligt. Kursen på både USD og GBP er steget voldsomt det sidste halve år. USD er gået fra 550 til 650 og GBP fra 930 til knap 990 i forhold til den danske krone.

Jeg siger ikke, at der ikke kan være forskellige priser fra land til land. Men det er stadig mit indtryk at den danske pris (hos RS) følger de $35 for B/B+.

Det jeg primært anfægter er at RPi benægter at prisen for model 2 er højere end prisen for B+ plus, selv i US som Peter skriver ovenfor.

Faktum er, at næsten uagtet hvor vi vender blikket hen, så er prisen højere på en model2 end en B+ - hvilket jeg isoleret set ikke har noget problem med, da det også er et bedre produkt.

Men jeg har et problem med at RPi kommer ud med en global udmelding, hvor samtlige computeraviser i hele verden efterfølgende fremfører salgstalen om at model2 kommer til at koste det samme som B+, når det vitterlig ikke er tilfældet.

Så mit største problem er i virkeligheden mere at jeg mener at RPi fremstår utroværdige, når de hårdnakket ikke vil acceptere den virkelighed rigtig mange af deres kunder oplever.

Og vi skal altså ikke være naive, og bare tro at RPi er et altruistisk foretagende som laver en computer for de kære børns blå øjnes skyld - Olimex laver f.eks. deres A10 som i mange henseender er B+ overlegen, og som de kan sælge for 30 Euro (altså ca. 223 kr excl moms og fragt) i langt mindre serier end RPi, men stadig tjene penge på dem.

 • 3
 • 1
#38 Peter Andersen

Det er da mere end almindeligt spændende at der åbnes for at køre windows på den. Det vil åbne markant mere op for at .net udviklere hurtigt kan implementere IoT dimser på en udbredt og let-tilgængelig platform.

Indtil nu er der primært kun NetDuino der let kan bruges til IoT/prototyping - og denne er forholdsvis begræset i .Net Micro framework'et.

At der findes fundamentalister der mener det er helligbrøde at tilbyde windows på en "åben" platform - tjaa.. Jeg bifalder at man åbner for flere teknologier i et let-tilgængeligt format. :)

 • 2
 • 1
#39 Knud Jensen

Synes det er lidt svært at finde ud af om GPU'en har fået en opgradering eller ej. På deres blog og i deres video siger de at det er den samme GPU som tidligere. Men eftersom den er indbygget i samme SoC som CPU'en skulle man da mene at den også har fået et løft?

 • 0
 • 0
#40 Kristian Klausen

Det er den samme GPU.

Nonetheless, there comes a point when there’s no substitute for more memory and CPU performance. Our challenge was to figure out how to get this without throwing away our investment in the platform or spoiling all those projects and tutorials which rely on the precise details of the Raspberry Pi hardware. Fortunately for us, Broadcom were willing to step up with a new SoC, BCM2836. This retains all the features of BCM2835, but replaces the single 700MHz ARM11 with a 900MHz quad-core ARM Cortex-A7 complex: everything else remains the same, so there is no painful transition or reduction in stability.

http://www.raspberrypi.org/raspberry-pi-2-on-sale/

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere