Her er Microsofts ti største fiaskoer

Windows ME og den hjælpsomme papirklips Clippy tager første- og andenpladsen i en vurdering af de ti største kiks fra Microsoft.

Microsoft sidder i dag uhyre solidt på tronen inden for styresystemer, kontorpakker og mange andre it-områder, målt i markedsandel. Men undervejs har der været nogle gevaldige bommerter fra Redmond-koncernen, og dem har to journalister fra det britiske it-medie V3 samlet på en top ti-liste.

De måtte igennem en hel del diskussioner om, hvorvidt det ene kiks var værre end det andet, og endte til sidst med denne liste, med Windows ME som det dårligste Microsoft-produkt nogensinde:

 1. Windows ME
 2. Clippy
 3. Vista Capable
 4. Windows Vista
 5. ActiveX
 6. Bob
 7. Zune
 8. Windows 95
 9. Internet Explorer 5
 10. MS-DOS 4.0

ActiveX bliver beskrevet som en god idé, med en højst uønsket bivirkning.

»Muligheden for at integrere tredjeparts-applikationer med browseren var en ganske god idé, men desværre åbnede det også for en Pandoras æske af sikkerhedsproblemer. Som en pille mod overvægt, som gør dig orange og gror en tredje arm ud af din brystkasse,« konstaterer liste-skriverne.

Problemerne med Vista bliver delt op i to, fordi løfterne op til lanceringen var en af de helt store grunde til den brede utilfredshed med styresystemet. Computere med 512 megabyte RAM fik et 'Klar til Vista'-klistermærke, selvom det ville svare til at trække en blokvogn med en 2CV.

Skandalen er blevet foldet ud over flere år, på grund af et søgsmål mod Microsoft, som viste, at også Microsoft-ansatte var imod de vildledende marketing-metoder.

Den glade - og for mange grænseløst irriterende - papirklips Clippy kommer højt op på listen, fordi Microsoft tilsyneladende nægtede at lære af fiaskoen med en tilsvarende animeret hjælpefunktion nogle år tidligere: Bob.

Og så er der 'vinderen', Windows ME, som bliver udråbt til at være lige så stabilt som en Hollywood-starlet med et stofmisbrug. Styresystemet skulle aldrig have forladt Microsofts område, men sendt i graven af en Microsoft-chef, lyder vurderingen.

Oracle-chef Larry Ellison eller Apples Steve Jobs ville for eksempel aldrig lade et produkt, der var så ramt af fejl, finde vej til butikshylderne, lyder dommen over Windows ME, der blev erstattet Windows XP og hurtigt glemt af de fleste.

Se hele listen via fanebladet 'eksterne links' herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (32)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Søren Olesen

Det er meget sjovt med tech top-ti lister. De er altid lavet udfra brugerens synspunkt: Clippy var træls og Zune var ikke brugervenlig.

Det kunne - for afvekslingens skyld - være morsomt at lave en liste over top ti fiaskoer set fra en virksomheds synsvinkel.

Here goes: Microsofts største fiaskoer - set fra Redmond

 1. Netbooks. Linux var i starten det eneste valg til netbooks og MS var nødt til at dumpe prisen på XP.

 2. Microsoft købte Apple-aktier i 1997 og reddede Apple fra bankerot.

Kom selv med flere bud.

 • 0
 • 0
#7 Henrik Jensen

Jeg tror rent financielt er "Longhorn" sandsynligvis det dyreste project, nogen sinde, der ingenting er kommet ud af...

På trods af at Vista "Longhorn v2" ikke har været nogen succes, så tror jeg nu nok financielt at de har tjent pengene hjem på det og mere til.

Du har jo blandt andet selv været med til at financiere det jf. dit Lenovo køb ;-)

 • 0
 • 0
#10 Per Sikker Hansen

Jeg har svært ved at se hvad Windows 95 laver på den liste. Windows 95, 98 og især 98SE er nok de mest stabile og pålidelige operativsystemer jeg i mit liv har kørt med, kun overgået af diverse iterationer af Debian Stable.

 • 0
 • 0
#11 Peter Mogensen

Jeg er enig i at det er mærkeligt at Win95 er på listen. Udbredelsesmæssigt var det da en stor succes.

Men jeg forstår ikke rigtig din begrundelse om "de mest stabile og pålidelige operativsystemer".

Vi kan jo starte med denne bug: http://support.microsoft.com/kb/q216641/

Og, nå ja, så var der jo også lige denne: http://video.google.com/videoplay?docid=-7370998653497771170#

 • 0
 • 0
#13 Martin Kofoed

Kom selv med flere bud.

 • Søgemarkedet. Google AdWords. Milliarder af USD uden om vores cigaræsker.

 • Android. Hvorfor skal Google altid ødelægge festen? (eller: hvorfor lavede vi ikke et ordentligt mobil-OS fra starten?)

 • EU. Nævenyttige politikere som ikke er lige så nemme at spinne/købe som den amerikanske udgave. Det her punkt er lidt en dark horse, for EU kunne sagtens gå endnu længere, for at opnå gennemsigtighed. Så måske ser MS det ikke som så stort et nederlag alligevel.

 • Open Office. GÅ NU BARE VÆK!

 • Nintendo Wii. Come on! Lavteknologi med høj spilbarhed?! Skulle DET nu være, hvad familierne har behov for??

 • http://lyngby-taarbaek.lokalavisen.dk/article/20091102/LAESERBREVE/91102...

 • 0
 • 0
#14 Lars Clausen

Må da også siges at være et flop. Ikke mindst pga. at man skulle spille smart og lave en masse underhåndsfunktioner, der fungerer udenom brugerens opmærksomhed. I Microsofts egen ASP bog står der fx. et kapitel om hvordan man læser og skriver cookies uden at brugeren får et 'godkend' vindue. kapitlet slutter med ordene: "Funktionen kan også læse og skrive alle andre typer filer, men af sikkerhedsmæssige grunde vil vi ikke beskrive dette nærmere." Ha ha det er nok heller ikke nødvendigt, mon ikke hackerne godt kan finde ud af det....

Mht. Windows Vista synes jeg personligt at den skulle helt op på 1. pladsen, og stå sammen med Microsofts dybt irriterende udgave af automatisk software opdatering. Windows update. Windows update åbner for at Microsoft kan sende halvfærdig software på markedet, fyldt med fejl og sikkerhedshuller. Derefter kan man gå og rydde op hen af vejen, og opdatere med windows update. Hvor mange har ikke stået på en konference og skulle vise en power point for en forsamlig, hvor skærmen pludselig viser: Windows er blevet opdateret, og skal genstartes, genstarter automatisk og 5 minutter. Slår man auto update fra kommer der hvert 30 sek. en stor rød blinkende advarsel, så reelt kan man ikke slå auto update fra. Skulle der være en download fejl i en af opdateringerne, hvilket efter min erfaring sker ca. for hver 30 opdateringer, så vil windows update ikke kunne installere den fejlbehæftede opdatering. Og den kan heller ikke selv hente en ny og fungerende opdatering. Alligevel prøver Widows i baggrunden at installere efterfølgende opdateringer, som måske er afhængige af den opdatering der ikke blev installeret. Resultatet er at Windows Vista næsten uundgåeligt før eller siden vil opdatere sig selv i jorden, og man skal installere hele styresystemet forfra. Med mindre man slår auto update fra og stik imod advarsler og anbefalinger står for at installere de mange mange opdateringer til Vista manuelt.

Så min stemme til Vista på 1. pladsen :-)

 • 0
 • 0
#15 Søren Olesen

Google AdWords

Ja, den var god. Ikke alene forsvinder pengene fra Microsoft. Pengene bruges til at finansiere andre konkurrende ting som Android, Firefox mv.

http://lyngby-taarbaek.lokalavisen....

Den er jeg til gengæld ikke helt enig i. Fiaskoen ligger tidligere i forløbet nemlig, da Microsoft ikke tilbød at blive ved med at sælge Office til 20 kr./licens, men hævede prisen til 500 kr./licens (http://www.version2.dk/artikel/12354-microsoft-kommunes-openoffice-gevin...). Havde de ikke gjort det, var der ikke opstået alt det andet "påstyr".

 • 0
 • 0
#16 Lars Clausen

Morsom læsning, de har god humor derovre, og uden tvivl en rigtig god pointe!

Microsoft bashere... :D

Jeg ikke er Microsoft basher, jeg er kunde. Og ellers meget tilfreds med 10-12 Windows XP computere, der bare kører derudaf. Mht. Vista vil jeg bare gerne have det til at virke..... :-)

 • 0
 • 0
#18 Per Michael Jensen

Windows Update slår Clippy til enhver tid!

Når man lukker Windows fordi man skal hjem, kommer Clippy ikke og siger "du må ikke slukke computeren nu".

Jeg har mener til gengæld at WinME var den bedste i 9x serien.

Brugerfladen i Win95 var så anderledes, at M$ erklærede at de aldrig ville lave en ny Windows med et så anderledes brugerinterface, det kunne brugerne ikke klare. Det er nok Win95 den er på listen.

Det mest irriterende ved Windows (any windows) er at den altid har gang i et-eller-andet så man skal vente på den bliver klar.

 • 0
 • 0
#22 P P

"Oracle-chef Larry Ellison eller Apples Steve Jobs ville for eksempel aldrig lade et produkt, der var så ramt af fejl, finde vej til butikshylderne..."

yet another wanker arikel fra version2;

Skulle vi ikke tage og lave bare en halv kritisk artikel om bare en minix-rip-of (aka Linux) distribution.

 • 0
 • 0
#26 Jesper Poulsen

"Jeg har mener til gengæld at WinME var den bedste i 9x serien."

Windows 2000 er bedre til spil end Windows ME er. Det siger vist det hele.

Hvis du kigger på System Requirements for mange ældre spil, så er 95, 98, 98SE, 2000 og XP med på listen. ME? Hvad er ME?

 • 0
 • 0
#29 Nicholas Colding

En af mine kollegaer opgraderede sin 512 MB XP maskine, til 2 GB ram og ved første boot, fik han oplyst at MS XP var en piratversion!

I har da vist alle glemt MS Mobile, som ser mere og mere latterlig ud for hver ny Androit og iPhone der kommer i butikkerne. Den software burde være trukket tilbage senest i 2007.

Hvad med den tåbelige lille hund, der dukker op i XP, hver gang der skal søges efter filer og dokumenter? Den tager flere sekunder om at animerer sin ankomst og ligeså lang tid at deaktiverer. Noget man ikke har lyst til at vente på, i en travl hverdag!

Og så tilgiver jeg aldrig MS for at tage livet af DR Dos! ved skandaløst at tyvstjæle bla. defrag og memmaker funktionerne.

VH Nicholas

 • 0
 • 0
#30 Nicholas Colding

En af mine kollegaer opgraderede sin 512 MB XP maskine, til 2 GB ram og ved første boot, fik han oplyst at MS XP var en piratversion!

I har da vist alle glemt MS Mobile, som ser mere og mere latterlig ud for hver ny Androit og iPhone der kommer i butikkerne. Den software burde være trukket tilbage senest i 2007.

Hvad med den tåbelige lille hund, der dukker op i XP, hver gang der skal søges efter filer og dokumenter? Den tager flere sekunder om at animerer sin ankomst og ligeså lang tid at deaktiverer. Noget man ikke har lyst til at vente på, i en travl hverdag!

Og så tilgiver jeg aldrig MS for at tage livet af DR Dos! ved skandaløst at tyvstjæle bla. defrag og memmaker funktionerne.

VH Nicholas

 • 0
 • 0
#32 Torben Mogensen Blogger

Ja, og det er endnu mere irriterende, at Windows lukker ned uden bekræftigelse fra brugeren, hvis den vil opgradere. Hvis man f.eks. starter en lang beregning og kommer tilbage en time senere for at se resultatet, så kan man nemt risikere, at maskinen er genstartet i mellemtiden.

Hvis man kører en applikation i fuldskærmsmode, kan man nemt risikere ikke at se meddelelsen om, at Windows bliver genstartet, og så sker det pludseligt, inden man får gemt det, man arbejder med.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere