Her er manden, Microsoft skal undvære

Efter 33 år i Microsoft er Steve Ballmer god for knap 85 milliarder kroner. Se hvordan, han som ansat nummer 30 arbejdede sig til tops i it-giganten.

Den nu 57-årige Steven Anthony Ballmer, som Steve Ballmers fulde navn lyder, har siden 2000 været direktør i Microsoft. Den titel beholder han, indtil han inden for de næste 12 måneder fratræder stillingen.

Læs også: Steve Ballmer forlader Microsoft

Han blev født i Motown-byen Detroit d. 24. marts 1956, som søn af en schweizisk immigrant og en amerikaner. I 1977 fik Steve Ballmer en bachelorgrad i matematik og økonomi fra Harvard University, hvor han bestod magna cum laude, altså som en af de bedste på årgangen. Efter bachelorgraden begyndte Steve Ballmer på en kandidatuddannelse på Stanford University. Efter hans første år på kandidatuddannelsen arbejdede han over sommeren for Microsoft. På daværende tidspunkt havde Microsoft blot 23 ansatte. Bill Gates overtalte herefter Steve Ballmer til at droppe ud af Stanford og blive en del af Microsoft. Her aftalte de en løn på 50.000 dollars og et ejerskab på syv procent af forretningen.

Steve Ballmers professionelle arbejdsliv skriger Microsoft. Han har været ansat siden han i 1980af Bill Gates blev ansat som den første business manager. Med ansættelsen af Steve Ballmer var Microsoft nu oppe på 30 ansatte. Gennem sine nu 33 år i firmaet, har Steve Ballmer ledet en lang række afdelinger, for eksempel udviklingen af .NET software-frameworket.

Det meste af Steve Ballmers tid hos Microsoft foregik i et tæt parløb med Bill Gates. Selvom Ballmer blev udnævnt til administrerende direktør i 2000, fortsatte Bill Gates som chef-softwarearkitekt samt bestyrelsesformand for Microsoft og havde dermed kontrollen over firmaet. I 2006 stoppede Bill Gates sit daglige arbejde hos Microsoft, men først i januar 2009 fik Steve Ballmer ’lov’ til at holde den traditionelle Microsoft-præsentation på CES-messen i Las Vegas.

I årene fra 2006 og frem, hvor han reelt blev hovedansvarlig for Microsofts produktlinjer, har Steve Ballmer styret firmaet igennem massive ændringer. Fra at være et softwarefirma, med næsten total markedsdominans på desktop-markedet, er Microsoft blevet nødt til at omstille sig markant i en tid hvor mobile enheder og skyen nu står øverst på dagsordenen. Hvor alt tidligere handlede om software og styresystemer, kalder Microsoft sig nu et ’devices and services’-firma.

Mens Microsoft langsomt men sikkert har fået mere cloud-integration i Windows og Office, samt fået udbredt Windows Azure, Skydrive og andre cloud-tjenester, halter det omvendt gevaldigt på mobilmarkedet.

Apple præsenterede iPhone i januar 2007, hvor Microsoft allerede havde Windows Mobile, der mest var brugt af forretningsfolk, men sjældent elsket. Den massive succes for iPhone og senere iPad’en, der kom til i 2010, tvang Microsoft til at skrotte Windows Mobile og begynde forfra med det, der blev til Windows Phone.

De første Windows Phone-telefoner i efteråret 2010 fik ikke meget udbredelse, så da Nokia - med en tidligere Microsoft-chef i spidsen - valgte at satse hele smartphone-butikken på Microsofts styresystem, så det lysere ud. Den fælles satsning, båret af rekordstore markedsføringsbudgetter, har dog foreløbigt kun bragt Microsofts mobile styresystem ud til 3,5 procent af verdens smartphoneejere.

Udviklingen i it-branchen generelt og hos Microsofts ærkekonkurrenter Apple og Google, der i højere grad ramte plet med fremtidens teknologier, har ført til kritik af Steve Ballmers ledelse af Microsoft. Han blev i en klumme i Forbes kaldt 'den værste topchef for et stort, børsnoteret amerikansk firma' i maj 2012, og blandt aktionærer og it-analytikere generelt har der også med jævne mellemrum lydt krav om, at der skete udskiftning i Microsoft-toppen.

Læs også: Avis: Steve Ballmer er den værste topchef i USA

Læs også: Indflydelsesrig Microsoft-investor forlanger Steve Ballmers afgang

Den manglende succes på det afgørende mobile marked var måske med til at få Steve Ballmer til at gå ind i et minefelt og selv vælge at producere hardware - og dermed træde verdens store hardwareproducenter over tæerne. De to tablets Surface RT og Surface Pro fra efteråret 2012 skulle med endnu en solid reklamekampagne gøre Windows 8 RT til en succes, men heller ikke her havde Microsoft meget held med sig. Senest er RT-tabletten, der kun kan køre mobile Windows-applikationer, blevet sat kraftigt ned, mens andre hardwareproducenter på stribe har droppet det særlige styresystem, som skulle være en trædesten mellem Windows Phone og den fulde Windows 8.

Ligesom Microsoft selv er Steve Ballmer ikke økonomisk udfordret. Han er ifølge Forbes verdens 51. rigeste person, med en anslået formue er på 15,2 milliarder dollars, svarende til næsten 85 milliarder kroner. På trods af hans store formue er han kendt for stadig at køre i en Ford, fordi hans far engang arbejdede for Ford.

Microsofts årlige indtægter er steget fra 25 milliarder dollars til 70 milliarder dollars, mens Ballmer var direktør, og nettoindkomsten steg med 215 procent til 23 milliarder dollars.

Privat er Steve Ballmer gift med Connie Snyder - sammen har de tre sønner. Steve Ballmer proklamerede engang, at han ville blive i Microsoft, indtil den yngste søn begyndte på universitetet, men da det tidligst sker i 2018, holdt han altså ikke det 'løfte'.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Simon Bjørnes

Det virker ikke?? Start menuen kommer ikke op når jeg trykker på Windows tasten.. Der kommer sådan et fuldskærms vindue hvor halvdelen ikke virker da jeg køre uden UAC.

Jeg sagde startmenu ikke startknap.

 • 10
 • 2
John Jensen

Hvorfor gik jeg ind og læste denne artikel? Det gjorde jeg fordi jeg vidste at der ville komme hjernedøde kommentarer fra den sædvanlige flok fæhoveder, der bare skal være på. "se mig jeg kan kritiserer MS"

Den er 100% sikker hver gang, og alligevel har de endnu ikke skiftet til Linux eller andre systemer, de sidder og skriver deres indlæg på en Windows PC.

Nogle vil så lyve og skrive tilbage "at det gør de ikke" Der er så nogle der virkelig har skiftet.

 • 2
 • 16
Jørgen Henningsen

Hvorfor gik jeg ind og læste denne artikel? Det gjorde jeg fordi jeg vidste at der ville komme hjernedøde kommentarer fra den sædvanlige flok fæhoveder, der bare skal være på. "se mig jeg kan kritiserer MS"

Den er 100% sikker hver gang, og alligevel har de endnu ikke skiftet til Linux eller andre systemer, de sidder og skriver deres indlæg på en Windows PC.

Vi er langt forbi de stadie hvor det er striden ml. Windows og Linux, som er afgørende. Tiden er har overhalet den diskussion indenom.... Jeg sidder på en iPad, andre sidder med en android enhed... Og ja... Der er stadig nogen som sidder med en gammeldaws med Windows.

 • 7
 • 2
Geo Jensen

Og jeg fik ret i min fordom, ret ærgerligt da fordomme er negative.

Windows er hjertet i Micorsofts succes. Ballmer "forlader" MS efter at han har fucket stort ses alt op, så kommer du med din nej hat på, med en forudsigelse om at nogle vil kommentere Windows negativt. o_O

At Ballmer "forlader" skuden er nok det bedste der pt. kan ske for fremtidige Windows versioner og dermed hele produkt porteføljen.

Hvordan MS vil redde Cloud strategien i forhold til overvågnings problematikken bliver en spændende føljeton.

 • 6
 • 0
John Jensen

Jeg skal lige sige at jeg da er delvis enig i at det er på tide han forlader MS.

Men det er bare sp evig forudsigeligt med de ligegyldige kommentarer som bare er gentagelser af noget der er skrevet utallige gange i også andre henseender. Derfor mit lille brokkeri :-)

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere