Her er fejlen bag kæmpe DIBS-nedbrud

4. juli 2012 kl. 06:2914
Efter flere døgns nedbrud er DIBS nu tilbage i normal drift. Men sveden er endnu ikke tørret endegyldigt af panden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Godt to døgn efter de første fejlmeldinger er det nu lykkedes teknikerne hos DIBS at lokalisere den fejl, der har gjort store dele af virksomhedens betalingsgateway utilgængelig.

»Det ser ud, som om vi har fået hul igennem. Vi er ved at stabilisere de sidste ting nu,« siger teknisk direktør i DIBS Jacob Raavig til Version2.

Han er nu også klar til at komme med den første forklaring på, hvad der forårsagede nedbruddet:

»Det er altid svært at pinpointe præcist, men vi har indkredset fejlen til at være nogle databaseproblemer i kombination med en fejl på vores load balancing-software,« siger Jacob Raavig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DIBS har derfor fået fløjet en ekspert ind fra Sybase for at kigge på databasen og er også i dialog med leverandøren af load balancing-software.

På hjemmesiden melder DIBS om normal drift siden tirsdag klokken 14. Der er dog stadig en pukkel af ventende transaktioner, som kan gøre systemerne langsommere end normalt.

Og der er stadig et godt stykke vej til at afblæse hele beredskabet.

»Det sidste, vi gør, er at læne os tilbage. Jeg vil først sige, at jeg er lettet, når vi er helt inde på grundårsagen,« siger Jacob Raavig til Version2.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
5. juli 2012 kl. 14:53

came expecting explanation of breakdown, left disappoint.

(minus 1000 internetpoint til version2 for clickbaiting. I går fra 'troværdig' til 'trolling news aggregator.' Tillykke!)

11
4. juli 2012 kl. 23:58

Latterlig debat - Dankort betalinger skal gå gennem NETS, som udgør 72% af alle betalinger i DK... (se dette link: http://www.nationalbanken.dk/C1256BE2005737D3/side/Betalinger_ved_handel_paa_internettet/$file/KVO1_2012_betalinger%20ved%20handel.pdf og i øvrigt ejer den Danske Nationalbank en større del af NETS sammen med SEB bank og større danske banker, som også ejer en større andel af aktier i DIBS....

Ked af, at jeg ikke fik sat "" ved DIBS/Nets monopolet...

Måske er det den ene eller den anden udbyder, som har fejlen, jeg er ligeglad, da vi betaler for en tjeneste, som ikke fungerer ordentlig og er en hindring for DK handel og eksport...

Lad os få en statistik på, hvad nets/dibs+andre nedbrud koster samfundet og lad os så få en debat på fakta...

Betalingsudbyderne slipper sgu for nemt med dummefejl i dag og det koster os alle...Monopol eller ej...

14
6. juli 2012 kl. 11:46

Måske er det den ene eller den anden udbyder, som har fejlen, jeg er ligeglad, da vi betaler for en tjeneste, som ikke fungerer ordentlig og er en hindring for DK handel og eksport...

Det er ikke Nets' skyld at DIBS ikke virker. Jeg ved ikke om du er svagtopfattende?

Alternative betalingsudbydere der understøtter Dankort har ingen problemer med at gennemføre Dankort-betalinger. Hvorfor? Fordi det ikke er Nets der er nede.

Aaaarrggh.

13
5. juli 2012 kl. 23:59

Hej

Hvis du vil tages seriøst skal du starte m. ikke at slå nets og dibs sammen til een størrelse.

vh Thomas Jensen

9
4. juli 2012 kl. 12:53

Jeg er ret sikker på at DIBS har så lidt med NETS at gøre som muligt (og omvendt). Man kan måske tale om to monopoler ? :-)

10
4. juli 2012 kl. 14:43

Det er temmelig misvisende at snakke om et DIBS/Nets monopol.

  1. DIBS og Nets har ikke de samme ejere.

  2. Lige netop på PSP området for internet betalinger er der adskillige konkurrerende aktører på markedet, bl.a. NetAxept (der er den løsning vi sælger i Nets), samt mange andre. At tale om monopollignende tilstande på dette område er uinformeret.

Det er sandt at PSP'er i Danmark, der vil modtage Dankort uundgåeligt vil gøre brug af Nets' infrastruktur (her har vi monopol), men vi har ikke været nede...siden sidst :)

//Christian (ansat i Nets)

7
4. juli 2012 kl. 12:29

Gad vide hvilken "Expert" der har hovedansvaret for dette.... Det ser ud til at der mangler en sådan.... Venligst. Forhændværende super user/expert på 74 år fra 1938

5
4. juli 2012 kl. 10:53

Problemerne er ikke løst endnu, da det nu ikke har været muligt at logge på DIBS siden nedbruddet og godkende betalinger - DIBS, det er bare ikke godt nok!

Nu venter vi altså på at kunne godkende betalinger og overført penge til vores konto fra fredag - DIBS fortæller i dag telefonisk, at det virker igen mellem 09.00 - 13.00 - Måske...

Vi har heldigvis et alternativ i PayPal, som vores betalingssystem automatisk foreslår brugerne, når monopolet DIBS/NETS er nede. Det lærte vi for 2 1/2 år siden og har virket perfekt siden...

8
4. juli 2012 kl. 12:33

... monopolet DIBS/NETS er nede

Monopolet? Der er adskillige billigere og bedre alternativer til DIBS - de dækker langt de fleste cases man kommer ud for. Så at man hænger på problemerne med DIBS nu er i langt de fleste tilfælde ens egen skyld - der er rig mulighed for at vælge andet end DIBS.

6
4. juli 2012 kl. 12:03

overså du teksten; "Der er dog stadig en pukkel af ventende transaktioner, som kan gøre systemerne langsommere end normalt."....

2
4. juli 2012 kl. 09:35

"nogle databaseproblemer i kombination med en fejl på vores load balancing-software"

Ja, så blev vi så meget klogere!

Overskriften var "Her er fejlen bag kæmpe DIBS-nedbrud"

Er journalisterne freelancere fra BT og EB?

3
4. juli 2012 kl. 09:57

Når kilden til historien ikke kan komme fejlen nærmere end det beskrevne, så kan Version2 desværre heller ikke. Under alle omstændigheder er "nogle databaseproblemer i kombination med en fejl på vores load balancing-software" en del mere konkret end "vi er i gang med fejlsøgningen."

Om det så berettiger til "Her er fejlen"-overskriften, kan vi godt diskutere. Jeg lover i hvert fald at følge op, når Sybase-eksperten er færdig med at husere.

Mvh Morten, Version2.

4
4. juli 2012 kl. 10:42

Helt ok. Du har ret. Overskriften "Her er.." var bare som en rød klud.

Tak for svaret :)

1
4. juli 2012 kl. 08:43

"Det er altid svært at pinpointe præcist, men vi har indkredset fejlen til at være nogle databaseproblemer i kombination med en fejl på vores load balancing-software,« siger Jacob Raavig." kan vel ikke berettige den anvendte overskrift ???????