Her er den største udfordring for Microsofts Surface tablet

20. juni 2012 kl. 08:0829
Analyse: Microsoft får især én stor udfordring for Surface-tabletten. Prisen skal være helt rigtig, og ser man på Ultrabook-markedet, kan det blive svært.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft har sat alt på ét bræt, eller i hvert fald to tablets, med annonceringen af Microsoft Surface-serien. Microsoft løber en uhørt stor risiko og kan langtfra være sikker på, at satsningen giver pote.

Lad os begynde med konceptet. Der er to udgaver af Microsoft Surface, men forskellen på de to er ikke bare som en iPad med eller uden 3G. Den er heller ikke som på en Samsung Galaxy Tab og en Asus Transformer Pad.

Det er to helt forskellige apparater, som ikke kan det samme og ikke henvender sig til de samme.

Den ene model bruger formentligt en ARM-processor og kommer med Windows 8 RT. Den er på mange måder den mest interessante, men det vender vi tilbage til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den anden model vil formentligt bruge en Intel-processor, og indmaden vil nok ligne det, man kan finde i en Ultrabook. Den kommer med den fulde Windows 8 Professional.

Det er altså ikke bare et spørgsmål om at vælge den store eller den lille Surface. Du skal vælge mellem to forskellige systemer, og det svarer reelt til, for at blive i det uundgåelige Apple-univers, at skulle vælge mellem en iPad og en Macbook Air.

ARM-modellen

Surface med Windows 8 RT er dén af de to, som bedst kan sammenlignes med iPad og Android-tablets. Derfor er vi heller ikke i tvivl om, hvad succeskriterierne er.

Prisen, prisen, prisen. Det glippede hele det første år for Android-konkurrenterne, som knap formåede at kunne matche Apple på prisen. Det var ikke godt nok. Hvis Microsoft ikke kan matche prisen, så er en ARM-tablet en død sild allerede fra lanceringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsoft skal også formå at sælge sin tablet på noget andet end konkurrenterne, som helt sikkert vil slå på, at der er færre apps til Windows 8 RT. Microsoft har Office 15, som vil være det bedste bud på en killer-app, og derudover skal Microsoft få Smartglass klar til platformen, så spillene er sikret. Ellers bliver det en markedsføringskamp op ad bakke.

Hardwaren skal være i orden. Der findes i dag flere Android-baserede tablets på markedet, men samspillet mellem hardware og software kan ikke matche Apples iPad. Det skyldes formentligt problemer med tablet-versionen af Android, og der har Microsoft formentligt en fordel ved at have udviklet Windows 8 RT specifikt til netop denne type enhed.

Intel-modellen

Comdex 2001. Bill Gates fremviser en pc uden tastatur og med en særlig udgave af Windows XP.

Der er mange lighedspunkter med den første Windows-tablet fra 2001 og den store Surface-model. Og det er ikke til Microsofts fordel. Windows Tablet blev kun et nicheprodukt, og der er en risiko for, at den samme skæbne vil tilfalde efterkommeren.

Prisen vil nemlig helt sikkert blive mere i samme lag som en god bærbar pc snarere end en typisk tablet. Inklusive moms skal vi nok regne med at betale mellem 7.500 og 9.000 kroner for Surface med Windows 8 Professional.

Det er alt for meget for en tablet. Punktum. Det er der ingen, der vil betale. For en lækker bærbar, ja, men ikke hvis den markedsføres som en tablet.

Til gengæld får man en komplet Windows-pc, når man altså tilslutter et tastatur og en mus. Det betyder Excel og Photoshop ad libitum. Det burde tiltale erhvervskunderne. Men det kræver, at Microsoft kan sælge ideen om en lidt tung tablet, som også er en pc.

Microsoft kan her vinde point på bedre tilslutningsmuligheder end en iPad uden adaptere, og på, at det fra it-afdelingens synspunkt blot er endnu en Windows-pc.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selvom Microsoft får it-afdelingen over på sin side, så kan den stadig blive et nicheprodukt, for brugerne har i dag kig på en iPad, som er tiltalende for en forbruger, fordi den er god til at forbruge indhold. Microsofts Surface er mere skabt til at producere indhold og risikerer at mangle appellen fra fritidslivet.

Hvad med Microsofts gamle venner?

Microsoft har før produceret hardware, men aldrig noget i stil med Surface, som reelt går direkte ud og konkurrerer med Samsung, HP, Sony, Asus, Acer, Lenovo, Dell, ja, hele banden af Microsofts trofaste partnere.

Eller, næsten trofaste. For de flirter jo også med Android og andre styresystemer. Og ingen af dem har rigtigt formået at levere varen på tablet-fronten og slet ikke med Windows XP og Windows 7.

Surface er helt sikkert en direkte besked til hardwareproducenterne om, at hvis de ikke kan finde ud af at gøre det rigtigt, så gør Microsoft det selv.

Der er i princippet intet, der forhindrer Microsoft i at gøre som Apple: Snup et referencedesign fra ARM eller Intel. Find nogle komponentproducenter, som kan give en god pris på en stor ordre og gerne har noget, de andre ikke har købt endnu. Styk det sammen i den mindste mulige indpakning og bestil 10 millioner eksemplarer hos Foxconn med option på 25 millioner flere.

Men Microsoft har en gammel monopoldom hængende over hovedet. Ganske vist har Microsoft nok en god sag lige netop på ARM-markedet, fordi Apple er den største spiller, men ved at inkludere Office 15, sådan som det angiveligt er planen, vil sure hardwarepartnere have nok ammunition til at kunne åbne monopolsagerne igen.

Selvom Microsoft på overfladen slap helskindet fra monopolsagerne i 1990'erne, tog de alligevel pusten fra Microsoft, som netop ikke har kunnet gøre som eksempelvis Google og udnytte momentum fra ét marked til at overtage et andet, sådan som Google gjorde det fra søgning på web til e-mail og til mobiltelefoner.

Det bedste udfald for Microsoft kan være at få sparket til hardwareproducenterne, så de som minimum leverer det samme som Microsoft, og hvis markedskræfterne vil det, også overgår Microsofts bud på en Windows-tablet. Hvis det lykkes, så kan Microsoft have brugt Surface til at fyre op under dét marked, men hvis det slår fejl, så skal Microsoft træde i karakter som hardwareproducent. Og det er ikke sikkert, Microsoft får lov til det i det lange løb.

29 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
35
20. juni 2012 kl. 22:36

I følge kilder, er Microsofts normale storkunder (HP, Acer, Asus, Dell...osv) blevet meget sent eller slet ikke orienteret om Surface. Så de er både taget på sengen eller taget ved enden (for at holde en sober tone). Det bliver spændende reaktionen på at man pludselig ændrer status fra at være kunde til at være konkurrent; specielt når der næste gang skal forhandles licensaftaler mellem software og hardwareproducenter.

33
20. juni 2012 kl. 20:20

Det er vel ikke det endelig produkt, men en prototype? Det glemmer MS måske bare at fortælle. Et færdig produkt bør vel ikke crashe til første fremvisning og have en pris, præcise specs og forventet leveringsdato?https://www.youtube.com/watch?v=jozTK-MqEXQSe crash ved 13:40 og frem.

28
20. juni 2012 kl. 13:41

at de ikke har det faktiske produkt klar endnu...

eg. engadgets "hands on" artikkel var faktisk "hands off" og ud over deres ret fine window 8 metro UI så var deres demonstration af deres rigtig gode ide med touch coveret kun med bogstaverne ASDF og HJKL der skal lidt mere til før det bliver et keyboard... og touchcoveret har desuden det mindre problem at det skal produceres lokaliseret...

"Unfortunately, we didn’t get to see a working demo of the keyboards. As in, we weren’t permitted to type..."

https://www.engadget.com/2012/06/18/hands-on-with-microsoft-surface-for-windows-rt/

og når en producent ikke vil komme ind på en batteritid ved deres store produkt lancering af en mobil dims så er det fordi der ligger en råden hund begravet der. "no comment" på batteritid er det samme som "it sucks... badly" formeltligt specielt på intel modellen...

Men all said and done... så er det et frisky pust fra Microsoft og jeg håber de kan blive en real konkurent til alle andre så alle produkterne kan blive bedre.

Totalt offtopic men cba at lægge den ind under LLVM posten der var for lidt tid siden.

I andre nyheder som ikke dækkes på version2 så har Apple lige lagt alle talks fra WWDC op på developer siten (som man ikke skal ha en dev licens for at se) og blandt de småting som de taler lidt om er LLVM 4.0 og de optimering de har lavet der (bla. med intels AVX 264 bit SSE videreudvikling) og det nye C++ 2011 lib de har skrevet fra bunden af. https://developer.apple.com/videos/wwdc/2012/

27
20. juni 2012 kl. 13:19

hvis blot jeg kan få den uden OS.

Nåeh nej...

31
20. juni 2012 kl. 14:37

og hvorfor skulle ms lave en tablet (ja, det tillader jeg mig at kalde den) uden deres OS pre-installeret - hvorfor skulle apple eller google?

19
20. juni 2012 kl. 12:35

Du kan ikke køre windowsprogrammer på den billige ARM-baserede windowstavle. Så skal du af med omkring 8000 kr for den intelbaserede strømsluger.

Jeg vil lige sige på forhånd at jeg er totalt Android-biased, fordi Android er det eneste bud på et mainstream styresystem med fælles ejerskab.

Nyudviklingen er godt nok styret næsten kun af Google, men ifølge vedtægterne kan alle tage det og gøre med det hvad de vil, uden at spørge Google om lov, bare de ikke kalder det Android - og piller man ikke for meget vil den 1/2 mio programmer der er til Android statig fungere fint (det har f.eks. Amazon gjort, uden at få retssager på halsen - forestil jer lige de havde brugt ios :-)

18
20. juni 2012 kl. 12:19

Surface er helt sikkert en direkte besked til hardwareproducenterne om, at hvis de ikke kan finde ud af at gøre det rigtigt, så gør Microsoft det selv.

Jeg er nu ikke helt sikker på at det er hardware delen som er årsagen til manglende succes. Den bedste og smarteste HW nytte ikke noget når SW ikke rammer målet, så ovenstående er en noget fordrejet argumentation. Eller rettere sagt: "Det er altid de andre som er årsagen, vi her helt uskyldige".

16
20. juni 2012 kl. 12:06

RT-modellen af Surface skal nok sammenlignes med Asus Transformer serien. Prisen for en Asus Transformer Pad med tastatur ligger omkring 4200 inkl. moms, så hvis ikke Surface RT kommer ned deromkring, så får den det svært.

x86 versionen skal nok nærmere sammenlignes med Ultrabooks, som ligger omkring 8000 inkl. moms. Men det er lidt tidligt at sige, om Ultrabooks i det hele taget får den succes, som Intel håber, så det kan sagtens være, at prisen på Surface skal længere ned for at blive en succes.

5
20. juni 2012 kl. 10:14

Specielt den store med rigtig windows synes jeg er spændende. Grunden til at jeg ikke har en tablet, er netop at jeg har brug for flere programmer og muligheder end iOS eller Android (ARM) kan give mig. Prisen er selvfølgelig afgørende (og batteriet), men jeg foretrækker da en tablet med tastatur i forhold til en ultrabook, så for min skyld må de gerne koste det samme.

Det skal vel nævnes at det første jeg ville gøre var at smide en Linux distro på maskinen i stedet for Windows.

1
20. juni 2012 kl. 09:47

Intel udgaven er reelt blot en ultrabook med løst tastatur, og støtteben for at kompensere for den dårlige balance. Argumenterne for at skifte fra en traditionelt udformet ultrabook er tynde, selv om designet da hører til i den pænere ende.

ARM udgaven får det nok svært på sofabordet, hvor iPad har en stor styrke til at forbruge indhold. Her er et løst tastatur grusomt i vejen, og det er ellers den største positive differentiator i forhold til tablets som ikke prøver at være andet end håndholdte.

6
20. juni 2012 kl. 10:15

ARM udgaven får det nok svært på sofabordet, hvor iPad har en stor styrke til at forbruge indhold. Her er et løst tastatur grusomt i vejen, og det er ellers den største positive differentiator i forhold til tablets som ikke prøver at være andet end håndholdte.

Det løse tastatur er jo ikke påkrævet for at bruge Surface. Microsoft har måske været lidt for begejstrede for deres tastaturteknologi, når de kun har frigivet officielle pressefotos, hvor tastaturet er sat på.

Det betyder, at de fleste nu tænker på Surface som en tablet med et tastatur og ikke på den som en ren tablet. Lidt dumt, for Windows 8 kan godt fungere som rent tablet-system.

7
20. juni 2012 kl. 10:19

.. og en meget lille skærm og kort batterilevetid.

Du er jo ved at udvikle dig til en rendyrket troll med dine blogindlæg og kommentarer der er tydeligt anti-ms biased. Du kan ikke lide Microsoft, fint nok. Men altså, giv nu lige tasterne lidt i stedet for at flyve på dem, hver gang Microsoft lancerer noget nyt.

8
20. juni 2012 kl. 10:19

Lagde du mærke til at Microsoft slet ikke ville ud med hvad skærmopløsningen er ?

Lagde du mærke til at de heller ikke sagde ret meget om batterilevetiden ?

Hvis der havde været noget som helst fantastisk ved en af delene, tror du så ikke det var blevet blæst stort op ?

Min inside kontakter siger at skærmen er ved at blive skiftet ud som respons på Apples "Retina" display laptop...

11
20. juni 2012 kl. 11:21

Full HD dækker mig bekendt over 1980x1020.

Ja, det bliver spændende at se hvad det dækker over for Microsoft.

Direkte adspurgt ville de tydeligvis ikke bekræfte det tal til nogen af de åbenbart mange journalister der spurgte og som sagt siger insidere at der skal nyt display i inden man kan købe dem.

Det gjorde jeg skam. Jeg vil gætte på, at de ikke er færdige med at optimere drivere, Windows 8 og flere andre ting endnu.

Ja held og lykke med den fest.

Så længe CPU'en hedder X86 kan de optimere herfra og til dommedag uden nogen sinde at komme på højde med en ARM cpu på det punkt, alt den stund at ARM'en kun har halvt så mange transistorer der brænder effekt af.

Hvis Microsoft havde brugt en ny og dobbelt så plads/vægt effektiv batteri-teknologi havde de nok nævnt det...

22
20. juni 2012 kl. 12:50

Men du har jo selv udtalt, at det er en Ultrabook? Kan du bestemme dig om du vil bedømme den som tablet eller som Ultrabook?

Spørgsmålet er om Microsoft kan bestemme sig. Og de har de gjort. De markedsfører det klokkeklart som en tablet. Så selvfølgelig bedømmer jeg det som en tablet, men det skal da ikke hindre mig i at observere parallellerne til en ommøbleret ultrabook. Og dermed fx også den svage batterilevetid, set i tablet-perspektiv.

Pt. virker det mest af alt som du shopper lidt rundt, alt efter hvordan det passer dit verdenssyn.

Pot. Kettle. Black.

25
20. juni 2012 kl. 13:01

Men det er da topfesent. Først er du efter dem, fordi det er en dårlig kopi af en Ultrabook, og dernæst er du efter dem, fordi batteritiden (måske/måske ikke, vi ved det ikke!) ikke lever op til en ARM-tablet.

Jeg var ikke efter dem for at lave en ommøbleret utltrabook, men for at lave en klodset tablet med støtteben. Når de selv, meget insisterende, kalder det for en tablet, så ville det da være useriøst ikke at vurdere den i det perspektiv.

Det giver ikke rigtig mening.

Pot. Kettle. Black.

29
20. juni 2012 kl. 13:42

Jeg var ikke efter dem for at lave en ommøbleret utltrabook, men for at lave en klodset tablet med støtteben.

Når nu stort set alle iPad'ejere køber et cover, der kan foldes bagom og bruges som støtteben, så synes jeg ikke, at det er nogen dårlig ide at indbygge støtteben i en tablet fra starten. Man kunne i stedet lave noget, der trækkes ud af tastaturet og fungerer som støtteben, men ved at indbygge det i skærmdelen, kan man bruge støttebenet, selv når tastaturet ikke er sat på.

Alt i alt synes jeg ikke, at der er tydelige designfejl, men de kan selvfølgelig vise sig, når man ser maskinerne tæt på eller bruger dem. Designet er til gengæld ikke specielt originalt. Ideen med aftageligt tastatur er kendt fra Asus Transformer serien, men er endnu ældre.

30
20. juni 2012 kl. 14:06

Alt i alt synes jeg ikke, at der er tydelige designfejl, men de kan selvfølgelig vise sig, når man ser maskinerne tæt på eller bruger dem.

Enig. Indenfor rammen af konceptet med at lade et letvægts tastatur dublere som cover er det pænt lavet. Men jeg vil kalde konceptet for klodset, set i forhold til situationer hvor jeg forestiller mig at skulle skrive nok til at have brug for et rigtigt tastatur. Her tænker jeg ikke mest på hvordan det egentlig er at skrive på (selv om jeg ikke er helt tryg her), men på praktisk håndtering.

En use-case ville være at sidde i bus/tog/fly, og skrive en rapport. Med en normal laptops lave tyngdepunkt, fungerer det rimeligt. Men med en Surface Pro ser det stærkt ud til at jeg ville være nødt til direkte at holde fast i den, for at den ikke skulle tabe balancen.

Mere generelt lægger fokus på tastatur op til indholdsproduktion, men her er det så at den sætter sig mellem to stole, ved at kombinere ulemperne fra laptop og tablet.

26
20. juni 2012 kl. 13:06

Fedt at I gider bruge så meget krudt på at diskutere batteritiden som ingen af jer kender.

21
20. juni 2012 kl. 12:48

Men du har jo selv udtalt, at det er en Ultrabook? Kan du bestemme dig om du vil bedømme den som tablet eller som Ultrabook?

Men det er sådan set netop pointen Thomas:

Microsoft har lavet en notebook hvor du kan tage tastaturet af, men de insisterer på at kalde det en "tablet".

Det er at skyde sig selv unødvendigt i foden, for når de kalder den en "tablet" bliver den sammenlignet med andre tablet'er, ikke mindst iPad.

Hvis de istedet havde kaldt den hvad den er, en subnote med touch-skærm ville den blive sammenlignet den med andre notebooks og ville måske se lidt bedre ud i sammenligning fordi folk ville have nogle andre (og mere realistiske ?) forventninger.

36
21. juni 2012 kl. 02:07

Microsoft har lavet en notebook hvor du kan tage tastaturet af, men de insisterer på at kalde det en "tablet".</p>
<p>Det er at skyde sig selv unødvendigt i foden, for når de kalder den en "tablet" bliver den sammenlignet med andre tablet'er, ikke mindst iPad.

Nu havde MS jo sådan set fundet på Tablet PC'en inden iPad'en. De kunne fås i 2 typer. Slaten som kan sidestilles med dagens Tablets (uden tastatur) og Convertibles som kan sidestilles med en notebook (med tastatur)

Så MS kan vel kalde den hvad de til. Jeg er bare glad for, at der endeligt kommer nogle (håber jeg) tablets med digitizer og pen, så kan jeg vende tilbage til, at tage notater på min tablet igen (Min tablet PC er desværre afgået ved døden)

4
20. juni 2012 kl. 10:13

Jeg gaar ud fra at det er en reference til at Intel chips som regel har vaesentlig daarligere batteritid end ARM.

Jeg vil ogsaa mene at det at de ikke har opgivet en batteritid er et daarligt tegn.