Her er den: Ny Macbook Air med SSD-disk bliver endnu tyndere

Syv timers batteritid, SSD i stedet for harddisk og en pris på 9.999 kroner for 13-tommermodellen skal gøre en ny Macbook Air til et hit. En ny lillebror på 11 tommer vil koste 7.799 kroner.

Før var den meget tynd, og nu er den tyndere.

Som rygterne forudsagde, har Apple givet Macbook Air-linjen en overhaling, som både betyder lavere priser og en ny 11,6-tommer model, der blot vejer et kilo.

Apples designere har fået klemt de bærbare computere ned i kasser, der næsten kun er en streg i luften - tykkelsen går fra 3 til 17 millimeter - og som får et mere kantet udseende, på linje med iPhone 4.

Inden i sidder lavvoltversionen af Intels Core 2 Duo-processor, mellem to og fire gigabyte ram, og en flash-disk på op til 256 gigabyte i stedet for en traditionel harddisk. Sammen med et batteri, der fylder det meste af den diminutive computer, giver det op til syv timers batteritid på den store model og fem timer på den lille.

Den gamle Macbook Air havde kun én USB-port, mens de nye modeller får to, og så er der som noget nyt plads til at stikke et SD-kort ind - dog kun på 13-tommer-modellen. Som sædvanligt med Apples bærbare computere må man nøjes med et Mini Displayport-skærmstik og så købe adaptere til VGA eller HDMI.

Skærmen er i 16:9-forholdet, og opløsningen bliver højere end man traditionelt ser, lød det fra Apple. På de 11,6-tommer er der 1.366x768 pixels, mens 13,3-skærmen rummer 1.440x900.

Ved præsentationen onsdag aften forklarede Apple-chefen Steve Jobs, at man under udviklingen af de nye Macbook Air var meget inspirerede af iPad'en. Apple havde lært meget om at producere så kompakte enheder, og derfor kunne prisen også sænkes.

Det betyder en dansk startpris på 7.799 kroner for den lille Macbook Air, mens den store koster 9.999 kroner med 128 gigabyte lagerplads og 12.299 kroner for den dobbelte mængde.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Mikael Kristensen

Som sædvanligt med Apples bærbare computere må man nøjes med firmaets eget Displayport-skærmstik og så købe adaptere til VGA eller HDMI.

Nu er displayport altså en VESA standard og understøttes på laptops fra mange forskellige fabrikanter.

Macbook Air bruger Mini Displayport, som ganske rigtigt kun bruges på laptops fra Apple, HP og Toshiba.

 • 0
 • 0
#4 Jesper Sørensen

Det var nu ikke forkert det du startede med at skrive.

Der findes 2 slags DisplayPort normal og mini.

Normal er den alle de andre producenter bruger, da det er en licensfri port modsat fx HDMI

Apple går som oftest egne veje, de bruger en DisplayPort Mini, som er en Apple opfindelse.

DisplayPort Mini er dog blevet optaget af VESA som en del af DisplayPort standarden, Apple har generøst givet andre firmaer lov til at bruge standarden uden at skulle betale Apple for det.

Om den tilladelse gælder for evigt er der vist lidt tvivl om....

 • 0
 • 0
#6 Dennis Schafroth

Den Flash som Steve elsker. Ikke Adobes ;-)

Det er kun indmaden de bruger. Jeg er ikke sikker på hvilket interface, men det er ikke et standard SATA interface.

Adobe Flash mangler "sjovt" nok i den Snow Leopard installation der kommer med. Kan dog installeres uden problemer bagefter.

 • 0
 • 0
#7 carsten guldhammer

jeg syntes personligt at det er en dårlig ide med at computterne bliver så tynde

det har både jeg og min bror som har KONKRET haft mac bærbare mærket problemerne med

harddisken i min mac book sidder så tæt på de andre varme afgivende dele at den tager mærktbart skade af det, det har vi oplevet ved at vi begge opgraderede harddisken i vore mac book's den disk som blev tl overs var så ustabil at den reelt ikke kunne bruges til en skid...

så helere lade computeren være de 2 - 3 cm mener jeg, så man også kan køle det rdenligt

 • 0
 • 0
#9 Søren Helsted

Når man tænker på alle de gammeldags windows PCer der gudhjælpemig kun har et VGA stik må Apples mini Display port siges at være genial. Det er et alt-i-et stik så man kan få VGA, DVI, HDMI, endda composite video hvis man har de lyster. Og så koster adaptorerne til de forskellige standarder next-to-nothing på eBay. Kom nu ind i kampen!

 • 0
 • 0
#10 Kim Schulz

hvorfor så meget reklame for netop denne bærbar? I nævner da ikke når Lenovo, Toshiba eller andre kommer med nye modeller på markedet. Kunne vi måske snart slippe for de usaglige og ukritiske Apple fremstød her på siden og evt. komme tilbage til noget relevant journalistik?

 • 0
 • 0
#12 Jens Trinskjær
 • 0
 • 0
#13 Kim Schulz

Meget fint, men alle de artikler du henviser til er her på siden fordi de har lavet noget unikt og nyskabende. Apple's nye Air er ingen af delene. Der er lavet tynde små bærbare før og den benyttede teknologi er som i mange andre bærbare.

 • 0
 • 0
#14 Jens Trinskjær

Er det ikke irrelevant, om der er tale om ny teknologi? Dit første udsagn var, at Lenovo, Toshiba eller andre ikke får omtale her på sitet, når de kommer med nye modeller. Mine links viser, at de får masser af omtale. Det tog mig et minuts googling at finde de links, så der er sikkert mange flere eksempler. Nu snakker du pludselig om at være unik eller nyskabende. Jeg kan ikke se, hvad det har med den oprindelige diskussion at gøre. Om den nye Macbook Air er nyskabende og unik, er en helt anden diskussion. I øvrigt er jeg sikker på, at mange vil være uenige med dig i, at

Apple's nye Air er ingen af delene

 • 0
 • 0
#15 Jesper Lund

Ved Air'en kalder de det Flash. Ved de andre kalder de det SSD.

Og ment som en advarsel til at man ikke bare indsætter sin større 1.8" eller 2.5" SSD.

SSD og Flash er det samme: flash memory chips (typisk MLC eller SLC NAND flash) og en controller. Men de kommer i forskellige form factors: PATA 40pin og 44pin, SATA, Compact Flash, SD(HC) kort, PCIe, Mini PCIe, 1.8" HDD ZIF, etc etc. Samt naturligvis proprietære form factors hvis Apple har opfundet det her.

Og det er bare ærgerligt at have skuffen fuld af CF kort hvis man skulle bruge et SDHC kort..

 • 0
 • 0
#16 Morten Winther

Meget fint, men alle de artikler du henviser til er her på siden fordi de har lavet noget unikt og nyskabende. Apple's nye Air er ingen af delene.

Apple laver aldrig noget unikt og nyskabende. Det er vel derfor de kun kunne fremvise deres hidtil bedste kvartalsregnskab eller hva'?

We are blown away to report over $20 billion in revenue and over $4 billion in after-tax earnings — both all-time records for Apple.

Apple said it sold 3.89 million Macs during the quarter, a 27-percent unit increase over the year-ago quarter

Apple her her endnu engang lavet et computer hvor de selv har kontrol over alle komponenter. De har designet et board med CPU, GPU, ram og ssd. Deres komponent omkostninger er lave, da de fx er verdens største aftager af flash ram.

Forbrugere efterspørger deres produkter selv om Apples udsalgspriser er høje. Hvorfor mon det? Det er vel fordi de kan lide det de laver.

 • 0
 • 0
#17 Tomas Kjersgaard

Hvis i vil se, hvordan Apple har indbygget flash hukommelse i MacBook Air kan i se disse billeder: http://www.apple.com/macbookair/design.html

Der er ikke tale om en SSD i nogen standard formfaktor. Flashen ser dog ud til at kunne udskiftes.

Man kan vel kalde det for "flash på en pind"?

Man må lide for skønheden som bekendt. Ikke mindst fordi der kun er kort tid til, at den nye Sandy Bridge CPU kommer ud. Masseproduktionen er startet. Desværre bruger MacBook Air den gamle Core2. Dvs. den snart er 2 generationer bagud...

 • 0
 • 0
#18 Gert Agerholm

Er SSD og Flash nu også det samme? Kigger man på HW så ja, men en SSD disk sidder på SATA bussen og behandles af HW og SW som en harddisk. Jeg kunne forestille mig at man kan optimere HW og driver så det IKKE skal ud over SATA bussen ved at gøre som Apple har gjort. Jeg ved det ikke, men det burde kunne give en bedre performance.

 • 0
 • 0
#19 Jesper Lund

Hvis i vil se, hvordan Apple har indbygget flash hukommelse i MacBook Air kan i se disse billeder: http://www.apple.com/macbookair/des...

Der er ikke tale om en SSD i nogen standard formfaktor. Flashen ser dog ud til at kunne udskiftes.

Interessant.. for mig ser det nu ud som om at flash chips er loddet på motherboardet?

Det er rigtigt at 2.5" HDD form factor fylder meget (og mere end nødvendigt), men der er også mindre standard form factors som mini PCIe og 1.8" HDD ZIF (som bruges i SSD udgaven af den oprindelige Acer Aspire One netbook).

 • 0
 • 0
#21 Dennis Krøger

.Jeg ved det ikke, men det burde kunne give en bedre performance.

Jep. Der bliver taget nogle krumspring for at få flash til at fungere godt med filsystemer der er beregnet til mekaniske harddiske, og dermed går en del af fordelene ved flash tabt.

Spørgsmålet er om Apple overhovedet udnytter at de ikke behøver emulere en harddisk. Hvis det er et standard HDD filsystem der bare bruger en anden bus en SATA, er det hele næsten ligemeget.

 • 0
 • 0
#23 Christian Ahrenkiel

Tidligere startede vi på 1.6 Ghz, nu starter vi med 1.4 Ghz. Sikken udvikling!

Macbook Air er et lille skridt foran normal hardware arkitektur. Nu er er det definitivt slut med mekanikken i elektronikken. Når man fjerner en komponent sparer man både plads og udgifterne forbundet med den og fjerner samtidig også en fejlkilde. Det er jo godt for kunderne og Apples indtjening.

Jeg synes det er smart. Og interessant fordi udviklingen går "baglæns".

Macbook air, var i sin tid spydspids for en rationelt simplere konstruktion i alu. Nu er SSD så blevet standard, og SATA er fjernet fra motherboardet. Når vi engang kommer til intel's sandybridge (sommer 2011) og USB 3, samt en mere "lean" mac os Lion, vil der nok ikke være meget tilbage at klage over.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere