Her er den første Google Android-telefon

Den første telefon med det åbne smartphone-styresystem Google Android, G1 fra taiwanske HTC, er klar til de amerikanske kunder. Google-stifter Sergey Brin brillerede ved at kaste rundt med den ved præsentationen.

For første gang i mobilhistorien var operativsystemet den mest hypede del, da en ny telefon blev vist frem for pressen i New York tirsdag aften. Googles nye mobilstyresystem Android blev lanceret i en HTC-telefon, der har fået navnet G1 og ikke Dream, som rygterne indtil nu havde berettet.

Telefonen rammer det amerikanske marked den 22. oktober til en pris på 179 dollars med to års bindingsperiode, mens europæere ikke skal forvente at kunne købe telefonen før engang i det nye år, skriver Wall Street Journal. Undtagelsen er briterne, der kan få fingrene i en G1 til november.

Telefonen mangler intet i hardware ? der er blandt andet blevet plads til et kompas, en trackball og et fuldt tastatur ? men perspektiverne for Android-platformen gjorde lanceringen til noget særligt.

Hvor en iPhone som udgangspunkt er låst, vil Android være åben for alskens software, som man kender det fra almindelige computere. Derfor markerer Android et »episk paradigmeskifte«, hvor vi kan have fuldt kapable computere i hænderne, pakket ind som en mobiltelefon, skriver Crunchgear.com.

Google-stifterne ankom til pressemødet på rulleskøjter, og Sergey Brin demonstrerede, hvordan Android var bygget til, at alle kunne udvikle deres egne applikationer. Han havde for eksempel selv skrevet nogle linjers kode, som ud fra telefonens accelerometer kunne beregne, hvornår telefonen ville ramme gulvet, hvis han smed den op i luften, skriver Techcrunch.

Det tyske teleselskab T-mobile har foreløbig eneret på at sælge G1-telefonen, men hvor teleselskabet tidligere har været afgørende for, hvad en telefon kunne bruges til, vil Android kunne vende op og ned på mobilselskabernes forretningsmodeller, mener Wall Street Journal.

Tjenester som for eksempel musikdownload har ofte været bundet op på, hvad teleselskabet udbyder, mens Googles Android-telefoner vil kunne bruge alle internettets tilbud. Som udgangspunkt vil G1-telefonen sælges med direkte adgang til Amazon.com's musikbutik, der er billigere end Apples iTunes og ikke låser musikken med kopibeskyttelse.

Android er udviklet af Google og Open Handset Alliance, en sammenslutning af store it- og mobiltelefonfirmaer, der arbejder for at åbne standarder for mobile enheder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Esben Damgaard

Nu proklamerer man Google som vildt nyskabende, men FIC var allerede i gang med udviklingen af Openmoko i offentlighedens skær. Android er ikke så åben igen. Det du kan som udvikler, er at lave java programmer der benytter Googles biblioteker.

Men med det sagt, så glæder jeg mig over de åbne standarder. Det er det vi har brug for i mobil-verdenen, der alt for længe har været styret af proprietære formater.

 • 0
 • 0
#2 Peter Mogensen

... men der er da helt klart nogle hardware features som Openmoko savner. Og tydeligvis også noget stabilitet. Åbenheden i Openmoko er klart bedre end Android, men det undrer mig lidt at der stadig er problemer med power-management på Neo FreeRunner. Man skulle tro at det var 1. prioritet for Openmoko.

 • 0
 • 0
#3 Nicholas Colding

Jeg er lidt skuffet over den lancerede mobil, som åbenlyst er designet til det amerikanske marked, med sit blackberry tastatur (tror jeg det hedder).

Softwaren ser fin ud, men konstant synk. med gmail og kalender. Hvad det vil koste i datatrafiks afgifter, står dog hen i det uvisse.

Men... den kan ikke afspille film og den grafiske brugerflade ser slet ikke så intuitiv ud som Apples. Hardwaren er dog den største skuffelse, i mine øjne. Jeg kommer til at tænke på min gamle Nokia n93, der med sit murstens design og sine 180 gram, må være mobil verdens svar på fede-Dorit. Jeg havde forventet high-end design. Hvilken skuffelse!

VH Nicholas

 • 0
 • 0
#4 Peter Mogensen

Vægt af mursten...

Nogen ting kan bare ikke løses med alm. telefonhardware. Neo FreeRunner har f.eks. 640x480 display. Hvis skærmen var blot en smule mindre ville det være umuligt at udnytte uden at det også blev umuligt at bruge. Hvis du skal have et ordentligt tastetur på en håndholdt enhed er der også grænser for hvor lille den kan være uden at det bliver umuligt at bruge.

Hvis man ønsker stort skærmareal i høj opløsning og et brugbart tastetur, så er der simpelthen grænser for hvor lille din gadget kan blive. - med mindre den har projekteret display og tastetur.

 • 0
 • 0
#6 Esben Damgaard

Om ting er pæne eller grimme er jo op til hver person at bedømme. Jeg synes ikke den er så grim igen. Ville dog nok ikke kigge to gange efter den i forhold til andre meget pænere mobiler.

 • 0
 • 0
#7 Henrik Christiansen

kan overhovedet ikke indse hvad de har tænkt på da de valgte at lave den med et "blackberry" tastetur i stedet for noget intuitivt som et touch tastetur lige som Apple.. for vil det ikke være endnu mere frustrerende at bruge sårn et tastetur, i stedet for et touch med en autocorrect funktion.. ahh well.. godt at se at telefonen er forholdsvis åben i forhold til Apples iphone...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere