Top 5: Her er den bedste Android-browser

Version2 har prøvet de fem mest populære browsere til Android på Asus Transformer Pad TF3000T. Er det Opera eller Chrome, der er bedst? Vinderen vil måske overraske dig.

Browseren er uden tvivl den vigtigste applikation på en tablet et godt stykke foran både e-mailklienter og sociale medier. Derfor er det også afgørende, at man har en browser, som fungerer godt på de fleste hjemmesider.

Version2 har derfor afprøvet de fem mest populære browsere til Android på en Asus Transformer Pad TF300T, som er Asus' bud på en Android-tablet i økonomiklassen.

Transformer Pad TF300T kommer med Android 4.0, også kendt som 'Ice Cream Sandwich', som er en klar forbedring i forhold til Android 3.0 på tablets. Processoren er en Tegra 3 med fire kerner fra Nvidia, og Asus har udstyret tabletten med én gigabyte arbejdshukommelse.

Der burde derfor være rigeligt med muskler til at klare almindelig webbrowsing, men overordnet stod det ret hurtigt klart for os, at oplevelsen er i bedste fald svingende og i værste fald direkte ubrugelig.

Vi afprøvede de fem browsere på de fem største danske internetmedier og så blandt andet på, om siderne blev sat korrekt op, om det var muligt at zoome på et Krak-kort, og om man kunne afspille video hos Ekstra Bladet.

Generelt lider alle browserne af, at webstederne opfatter dem som mobilbrowsere og derfor serverer mobilversionen af hjemmesiden for dem. Det betyder, at man manuelt skal skifte til at få vist desktopversionen.

Det er irriterende, og det virker ikke som om, det er muligt at gemme valget af desktopversionen permanent for browserne.

De fem websteder, vi testede, var krak.dk, dr.dk, dmi.dk, ekstrabladet.dk og tv2.dk.

De fem browsere var Androids egen browser samt Chrome, Dolphin, Firefox Beta og Opera Mini. Der er givet point for 1) evnen til at vise video, 2) scrolle jævnt, 3) vise siden korrekt, 4) hurtigere indlæsning af sider end gennemsnittet, og endelig er der 5) givet minuspoint, hvis browseren crashede.

5. Opera Mini

Opera giver den mest skrabede oplevelse og fik færrest point i Version2's test. Browseren fungerer lidt anderledes end de andre ved ikke at hente hjemmesiden helt som den normalt ville se ud, men slutresultatet ser i mange tilfælde godt ud. Især så dmi.dk rigtig fint ud i Opera Mini.

Til gengæld fungerede kortet ikke på Krak, og vi kunne heller ikke se video på nogen sider. Der er heller ingen let måde at skifte fra mobilversioner af websteder til desktopversioner.

4. Firefox Beta

Det lykkedes Firefox Beta at crashe, da vi forsøgte at zoome ind på et Krak-kort. Browseren er ellers udmærket i hastighed til indlæsning og acceptabel til indlæsning af siderne, men eksempelvis video kørte meget ujævnt i dårlig kvalitet.

Samtidig er brugerfladen til skift mellem faneblade i browseren ikke særlig brugervenlig, fordi man selv skal folde en sidemenu ud og tilbage igen, når man åbner nye faneblade eller skifter mellem dem.

3. Dolphin

Scrolling og indlæsning af sider går lidt trægt i Dolphin, men til gengæld kørte video på flere sider glat og uden problemer.

Men Dolphin irriterede også med besynderlige popups og et ønske om at registrere os som det allerførste, selvom vi havde downloadet det fra Google Play. Programmet udviste altså en adfærd, som normalt forbindes med software af tvivlsom kvalitet.

2. Chrome

Googles egen browser findes også til Ice Cream Sandwich, og dens største styrke er, at hastigheden er fulgt med en del steder. Chrome klarede eksempelvis zoom-testen på krak.dk bedst.

Chrome formåede dog også at få hele tabletten til at crashe og genstarte på ekstrabladet.dk, som Chrome tydeligvis havde problemer med. Scrolling var træg og siden oplevedes generelt som langsom.

1. Android-browser

Den indbyggede browser var samlet set den, der gav færrest problemer. Dermed ikke sagt, at oplevelsen er perfekt. Den har især problemer med at scrolle jævnt på hjemmesider, og zoom på Krak-kortet var også trægt.

Men da forskellen på Androids indbyggede browser og de øvrige i feltet er så marginal, så vinder browseren alligevel, fordi der ikke er grund til på nuværende tidspunkt at bruge lagerplads på en anden browser, medmindre man har et specifikt behov.

Samlet set var oplevelsen af de fem browsere dog skuffende, og det kan tyde på, at der stadig skal arbejdes på Android-platformen snarere end unikke problemer for hver enkelt browser.

Det er muligt, at det bliver bedre med Android 4.1, men det forudsætter, at ejerne af eksempelvis Asus Tranformer-tablets bliver tilbudt en opgradering til den nye version.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Nicolas Østergaard

Nu skriver I at alle browserne led af problemet med useragent.

Ved Opera Mobile kan jeg ihvertfald permanent, sætte browserens useragent til en desktop inde i indstillingerne.

(Også en lille undren herfra, hvorfor I ikke testede den.)

 • 7
 • 0
#2 Bjarne Rasmussen

Jeg er enig i at på TF300 køre Android browseren bedre i forhold til Chrome. Men jeg bruger stadig Chrome på grund af den smarte synkroniserings funktionalitet den tilbyder.

Jeg har også en Galaxy Nexus telefon og her synes jeg at det er Chrome som køre bedst af de to browsere - så resultatet er nødvendigvis ikke entydigt det samme for alle Android enheder.

 • 2
 • 0
#5 Morten Lund

Fedt at version2 ikke rigtigt har kigget på det seneste tech, men anyway så kan jeg rapportere at standard browseren i Android 4.1.1 er blevet betydeligt bedre end i 4.0.. har er erfaring fra min Galaxy Nexus der køre 4.1.1 via google.

 • 2
 • 0
#7 Peter Andersen

Enig med de andre. Det virker da højst besynderligt at teste med Opera Mini, browseren jeg benyttede på min gamle Sony Ericsson telefon.

Benytter Opera Mobile på min 965 kr dyre Samsung telefon med Android 2.3 - og jeg kan både zoome på krak, se video på eb (hvis jeg da vil) OG fortælle browseren at den skal identificere sig som en "normal" browser.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opera.browser

Så, i har simpelthen valgt den forkerte Opera udgave. Om igen.

Edit: Læs om forskellen: http://www.opera.com/mobile/specs/

 • 7
 • 0
#8 Jesper Stein Sandal

Jeg har også testet med Opera Mobile, men den scorede ikke højere end de andre browsere. Ingen video og ekstrabladet.dk frøs.

Det overordnede indtryk fra testen var, at ingen af browserne var specielt gode, og det nytter ikke, at der bliver lovet bod og bedring i Android 4.1, når der pt. ikke er nogen 4.1-baserede tablets på det danske marked.

Mvh. Jesper Stein Sandal

 • 3
 • 5
#10 Rene Olskjær Nielsen

Hvor er det dog ærgeligt at i ikke også tester maxthon browseren, jeg bruger den dagligt både på min PC, min Asus transformer prime, samt på min android smartphone. Jeg har efterhånden fuldstændig glemt at de andre browsere eksisterer...

 • 0
 • 0
#11 Jesper Stein Sandal

Til gengæld giver det ikke meget mening, at baserer en test på én enhed, hvis testen skal kunne afspejle noget som helst fornuftigt.

Sådan en test af brugeroplevelsen bliver altid et punktnedslag. Men siger det ikke også en del om problemerne på Android-platformen, hvis vi er nødt til at teste på et bredt spektrum af enheder?

I dette tilfælde valgte vi, at det skulle være på en tablet frem for en telefon. Det gjorde vi helt konkret, fordi vi havde haft problematiske browseroplevelser på diverse Android-tablets.

Det er på papiret svært at se, hvorfor TF300T skulle have særlige problemer med at afvikle en browser, og under alle omstændigheder giver det god mening at teste på en billigere model. Det argument har vi eksempelvis også brugt i forbindelse med test af Windows 8, hvor vi har lånt en noget gennemsnitlig kontorbærbar af HP, selvom vi lige så godt kunne have testet på en Ultrabook med Core i7.

Vi har også kun valgt at lave en bestået/ikke bestået test kombineret med en subjektiv vurdering af brugeroplevelsen. Vi har ikke målt load-tider med stopur og gentaget forsøgene nok gange til at opnå statistisk sikkerhed.

Konklusionen er fortsat, at Android-tablets har et problem i forhold til at levere en tilfredsstillende browseroplevelse. Det mistænker vi dog mere Android-styresystemet for at være skyld i end de enkelte browsere, da alle browserne havde problemer.

 • 4
 • 5
#12 Jesper Poulsen

Er det Dolphin eller Dolphin HD I har testet?

Dolphin HD har mulighed for at sætte User Agent. Den kan oven i købet sættes til en custom værdi, så den kan identificere sig som IE, FF, Epiphany eller hvad man nu har lyst til.

 • 0
 • 0
#13 Kim Østergaard Christiansen

Er absolut den værste hjemmeside at åbne på min mobilbrowser. Men det synd og fup. Prøv at sætte eksempelvis Firefox til at være en "iPad", med Phony plugin. Du får en speciel skræddersyet hjemmeside til iPad.

Jeg har lavet en 4.1 video med stock browser på eb.dk

http://www.youtube.com/watch?v=AQUZ7fAd1bs&feature=player_detailpage#t=299s

Køre ganske fint med Android 4.1

 • 3
 • 0
#16 Jan Rouvillain

Det fungerer fint med Opera Mobile. Det er min erfaring efter en tur på Ekstrabladets hjemmeside, en kort visit på GoTV2 for at se en video linket til fra EB, her efter over på version 2. Jeg har gjort det med min Samsung tablet 10.2, Gt-5100, med Android 4.0.3. Jeg har lidt bøvl med kortet og turprofilen på Endomondo. Dernæst undrer jeg mig over den manglende Swype til tabletten, der skal købes som 3. part i Google play.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere