Her er de ti teknologier, it-chefer skal holde øje med i 2012

Tavlecomputere og andre mobile enheder er de vigtigste teknologiske skift det kommende år, vurderer Gartner, som samtidigt har rykket cloud computing ned i bunden af top 10-listen.

I 2011 var det mulighederne i skyen, som ifølge Gartner skulle stå øverst på it-chefernes dagsorden. Men da analysefirmaet for nyligt offentliggjorde top 10-listen for 2012, var skyen røget helt ned på en tiendeplads. Det skriver Techrepublic.com.

I stedet er det brugernes råben på tavlecomputere og smartphones, der er den største udfordring lige nu for it-folket. Når brugsmønstret skifter fra den klassiske computer til at blive spredt ud på forskellige slags enheder - nogle mener ligefrem, de kan undvære en bærbar computer og kun bruge en iPad i stedet - kræver det, at softwaren og it-afdelingen kan håndtere det skift.

Tavlecomputere har derfor indtaget førstepladsen, mens brugergrænseflader til mobile enheder er på andenpladsen på Gartners liste.

Længere nede finder man mere nørdede emner som analyse af data og håndteringen af enorme datamængder, kendt under overskriften ’big data’. Der er adgang til flere og flere datastrømme fra en virksomheds indre, og både værktøjer til behandlingen af disse data, og adgang til analyser i real time fra mobilen bliver forbedret hele tiden. Men hardwaremæssigt stiller det store krav at jonglere med gigantiske informationsstrømme, skriver Gartner.

Andre vigtige teknologiskift i serverrummet nu er at gemme databaserne i RAM-hukommelse, så tempoet bliver et helt andet, end hvis data skal hentes fra diske, og overgangen til nye serverprocessorer, der bruger langt mindre strøm end normalt. De nye, meget strømbesparende servere kan også betyde en rejse tilbage i tiden til før virtualisering og delte resurser, vurderer Gartner.

Cloud computing er røget ned ad listen fordi teknologien kan få svært ved at leve op til at det hype, der har været omkring den. Samtidigt er det blevet mere dagligdag at sende opgaver ud i skyen, og det griber nu naturligt ind i mange områder inden for it, lyder Gartners forklaring.

Hele listen for 2012 lyder:

 1. Tavlecomputere og frem
 2. Mobil-centriske applikationer og brugergrænseflader
 3. Kontekstuel og social brugeroplevelse
 4. Tingenes internet
 5. App-butikker
 6. Næste generations analyse
 7. Big data
 8. In-memory databehandling
 9. Servere, der bruger ekstremt lidt energi
 10. Cloud computing
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bo Olsen

Sjovt, som Gartner har specieltopfundne ord til deres ranglister. "Tingenes internet", tror jeg er frit oversat fra "Internet of Things", og "næste generations analyse", kan man kun gætte på hvad betyder.

Men overordnet er jeg meget enig i listen. Cloud vil jeg vurdere som mere modent, derfor den manglende "hype".

 • 0
 • 0
#3 Peter Flemming T. Sjølin

Lars: Analyserne kan varriere af kvalitet, men der er mange aktører der bliver påvirket af indholdet i analyserne. Dermed er de ikke ubrugelige, og i visse tilfælde inden for it-ledelse er det et "must" (en lettere angloficering) at kende til dem inden forskellige aktører i organsiationerne kommer og kræver at der findes planer for håndtering af de forskellige nye tendenser.

Selvfølgelig kan der lægges forskellige perspektiver henover analyserne, og som det gælder for alle typer informationer, så skal modtageren naturligvis bruge sin sunde fornuft i forhold til validering og anvendelse af informationerne.

Med venlig hilsen

Peter Flemming T. Sjølin

 • 2
 • 0
#4 Jonas Midstrup

Helt enig med Peter. Netop Gartners hype-analyse skal ses i en kontekst og på en måde er der i den også en grad af selvopfyldende profeti. Der er dog også eksempler på teknologier der er med i analysen som har været med i rigtigt mange år uden at flytte sig nævneværdigt fra hype til modent.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere