Disse 7 eksperter skal rådgive politikerne før afstemning om e-valg

Høringen om e-valg den 13. marts får plads til syv eksterne oplægsholdere. En af dem undrer dog Enhedslistens Stine Brix.

En storm af kritik af lovforslaget om e-valg, primært fra Version2-læsere, fik i december måned socialdemokraten Simon Kollerup til at søsætte en offentlig høring om e-valg. Og nu er listen af oplægsholdere klar til høringen, som finder sted den 13. marts på Christiansborg, oplyser Linda Johansen, sekretær for Folketingets Kommunaludvalg, til Version2.

Læs også: Vrede it-folk tvinger politikere til ekspertmøde om e-valg

På talerstolen kommer som ventet både tilhængere og modstandere af e-valg. Fra den offentlige sektor deltager Lene Hartig Danielsen, chef for Borgerservice i Aarhus Kommune, mens den akademiske verden er repræsenteret ved Demtech-projektet, nemlig Carsten Schürmann fra IT-Universitetet, som er leder af Demtech, og professor Joseph Kiniry fra DTU, der er en del af Demtech og offentligt har meldt sin modstand mod e-valgs-lovforslaget ud.

De øvrige eksterne talere er Niels Elgaard Larsen fra IT-Politisk Forening, Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd, Christian Wernberg-Tougaard, der er formand for IT-Branchens sikkerhedsråd, samt Michael Hedelund fra Dansk Ungdoms Fællesråd.

Enhedslistens it-ordfører Stine Brix, som er en af de mest kritiske over for e-valg i Folketinget, glæder sig til høringen og tweetede om programmet, da det blev vedtaget i Kommunaludvalget. Hun undrer sig dog lidt over, at Dansk Ungdoms Fællesråd skal være blandt oplægsholderne.

»Jeg synes ikke, at de rigtigt har været fremme før og markere sig i denne her debat. Men så længe, der også er folk med, som ved rigtig meget om e-valg, er jeg sikker på, at vi nok skal få en god debat,« siger hun til Version2.

Fire af Folketingets politikere skal også på talerstolen til høringen. Udover økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, som er ansvarlig for lovforslaget om e-valg, bliver det formanden for Kommunaludvalget Malene Borst Hansen, initiativtageren Simon Kollerup, samt Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen, som sidder med de afgørende stemmer og endnu ikke har besluttet sig.

Der er afsat to en halv time til høringen, fra kl. 9 til 11.30 den 13. marts, og alle interesserede er velkomne til arrangementet, så længe der er ledige pladser. Tilmelding er nødvendig.

Læs også: Første debat i Folketinget om e-valg: Bare rolig, det er et lukket, elektronisk kredsløb

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Müller

Knæhøj karse mand!

Jeg ville da helt sikkert stemme hvis jeg ligesom kunne få lov til at røre ved en datamat i stedet for en blyant. Faktisk tror jeg jeg ville stemme flere gange!

 • 13
 • 1
#3 Venligst Slet Min Bruger

"Baggrunden er, at mange vælgere – ikke mindst de unge - vil opleve, at det bliver lettere at engagere sig i demokratiet, når man ved valgstederne kan springe køen over og sætte kryds med et museklik."

http://duf.dk/index.php?id=258&tx_ttnews%5Btt_news%5D=2062&cHash=c8b11ee...

Så ja. De er helt tossede med e-valg.

edit:

Man kan dog samtidig undre sig over denne udtalelse fra Michael Hedelund ("chefkonsulent" hos DUF):

"Vores erfaring fra Ungevalget er, at det ikke i sig selv har en effekt hos unge, at et valg foregår elektronisk."

 • 6
 • 0
#5 Jørgen L. Sørensen

--- og synes det er godt at nogle af "gidslerne" for at vi pinedød skal have evalg er på banen. Det kan være at deltagelsen af "almindelige mennesker" giver en mere brugbar debat.

De unge mennesker er trods alt en væsentlig del af befolkningen, og samtidig "vokset op" med IT. Samtidig ser de (en generalisering) ikke et problem i at blotlægge deres gøren og laden på nettet - derfor tror jeg det kan være godt at de bliver involveret direkte i debatten.

 • 1
 • 0
#7 David Rechnagel Udsen

De unge mennesker er trods alt en væsentlig del af befolkningen, og samtidig "vokset op" med IT. Samtidig ser de (en generalisering) ikke et problem i at blotlægge deres gøren og laden på nettet - derfor tror jeg det kan være godt at de bliver involveret direkte i debatten.

De unge skal lære, at det ikke er særlig klogt, at blotlægge deres gøren og laden på nettet. Og at det vil have konsekvenser for demokratiet, hvis folk er dybt ligeglade. Selve modelen vi stemmer ved skal tage sig af de ting folk glemmer (f.eks. hemmeligt valg).

Det er naivt og kortsigtet at tro at datamater blot er fremtiden.

 • 2
 • 1
#8 Jarnis Bertelsen

Det undrer lidt, at der ikke er representanter for den del af it-branchen, der sandsynligvis (som de eneste) vil høste en økonomisk fordel af e-valg. Det er muligvis bare sølvpapirshatten der trykker, men det har længe virket som om "nogen" har solgt ideen til visse politikere, der siden desperat har prøvet at finde argumenter for at e-valg er en god idé.

Indtil videre kommer de eneste positive tilkendegivelser for forslaget jeg har set fra Per Andersen og Miracle Mogens Nørgaard. Jeg tvivler på at det er de to herrer, der har forført politikerne, dertil er deres indsigt i sagen (bedømt udfra deres udtalelser), og deres chance for at få en bid af kagen, for begrænset.

Måske er det bare mig, der er paranoid, og måske er der vitterligt igen lobbyister der har presset på...

 • 1
 • 1
#12 Anonym

hvad så med omkostningerne? Man er vel nød til at sikre sig et helt andet beredskab ved ISP'er/netværksleverandører, man skal sikre sig mod strømsvigt (og nej det er ikke praktisk muligt med nødstrømsanlæg på alle valgsteder).

For mig at se kommer man ikke uden om at skulle have samme antal analoge stemmesedler liggende parat, have den samme mængde ansatte til optællinger og andre praktiske opgaver.

Så i forhold til i dag opnår man ikke andet end at man mange dobler udgifterne, og reelt kun vinder en hurtigere optælling samt en forventning om færre ugyldige stemmer, men så er der heller ikke opnået en tøddel mere.

 • 2
 • 1
#14 Tommy Bell

Man kan jo håbe (hvis man er modstander) at valgdeltagelsesprocenten styrkdykker. Så burde de vel indse at det her nok ikke er et godt træk.

Man kan jo ikke ytre sin mening på det område ved at stemme ser det ud til.

 • 2
 • 1
#17 Jacob Gorm Hansen

En bekendt kunne en gammel druksang der hed "DUF skal betale". Den handlede vist om at DUF er en slags hjerneloes offentlig pengekasse som aldrig stiller spoergsmaal og bare skal malkes. Betryggende at den slags klaphatte som lever af den til enhver tid siddende regerings velvilje nu skal ophaeves til eksperter.

 • 1
 • 0
#18 Jørgen Elgaard Larsen

Ivan Damgaard og hans viden om bl.a. secure multi-party computation kunne være rigtig interessant at få med ind over..

Der er ingen tvivl om, at Ivan Damgaard har stor viden på området. Man skal blot huske, at han bestemt ikke er upartisk i denne sammenhæng, idet han er medejer af et firma, der potentielt kunne tjene en masse penge på e-valg.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere