Her er de fire bud på bedre digital selvbetjening

På fire timer skulle fire grupper komme op med nye webløsning, som borgerne faktisk gider at bruge. Se dem her, og hør tankerne bag.

På IT- og Telestyrelsens Innovationscamp fik fire hold på 25 personer til opgave at designe en ny webløsning til enten at melde flytning eller at søge boligstøtte.

Læs også: Fremtidens boligstøtte-søgning: NemID fjerner 82 indtastningsfelter

Med fire timers effektiv arbejdstid, skulle der arbejdes hurtigt, og inden gong-gongen ringede, skulle en prototype være klar, så de 1.300 i styrelsens Borgerpanel kunne afprøve dem og stemme.

Det var ikke helt nemt, lød det fra vicedirektør Marie Munk.

»Jeg hørte nogle fra IT- og Telestyrelsen sige, at det var en sværere opgave end at være kontorchef,« sagde hun, da holdene skulle fremlægge deres resultater.

Alle hold brugte i stor stil princippet om at genbruge oplysningerne, som stat og kommune i forvejen ligger inde med. Søger man om boligstøtte, kan man for eksempel slå op, hvad en borger tjener, og med det samme få afgjort, om vedkommende så har ret til støtten. Et enkelt hold tog sig oven i løbet den frihed at opfinde et nyt register, der skulle vise, om en adresse var en lejebolig eller ej.

Team1 - der endte med at vinde - havde lagt automatisk hjælp ind i løsningen. Hvis borgeren stod stille for længe på en skærm, ville der automatisk dukke en dialogboks op med tilbud om hjælp, via chat med en medarbejder, forestillede holdet sig.

Team2's flytteløsning gjorde det nemmere at vælge læge, når man flytter, ved på et kort at vise de læger, der lå i nærheden af den nye adresse ? samt med farver markere, hvem af dem, der havde plads til nye patienter.

»Og nu da vi alligevel har fat i borgeren, der skal flytte, har vi på KL's foranledning lusket den digitale postkasse ind,« forklarede Michael Bach Pedersen, der fremlagde løsningen.

Undervejs kunne man nemlig sige ja til, at man fremover modtog post fra det offentlige i den digitale postkasse.

Når flytningen var registreret, skulle der også automatisk være mulighed for at melde flytning til elselskabet, tandlægen og alle mulige andre, samt med et klik dele den nye adresse med vennerne på Facebook.

Links videre til andre former for digital selvbetjening, for eksempel flytning af børn til ny skole eller daginstitution, skulle også indgå, og så ville borgeren til sidst som ekstra bonus få information om det område, man flyttede til. Har man børn, vil man få en oversigt over legepladser i nærheden af den nye adresse og så videre, forklarede Michael Bach Pedersen.

Næste hold havde også en flytteløsning, men her var tankegangen lidt anderledes, nemlig at man ligesom med profil så mange andre steder blot skulle ind og rette sin adresse i sin 'profil' hos det offentlige på Borger.dk.

Løsningen skulle også kobles med Tinglysning, så man automatisk oplyste sin nye adresse, hvis man var i gang med at købe et nyt hus, lød en af holdets ideer.

Sidste løsning i konkurrencen var til boligstøtte-ansøgning. Her foreslog holdet, at man allerførst fik ryddet op i alle reglerne, så der var mindre at tage stilling til undervejs.

»Nogle af de nuværende flueben, man skal sætte, ændrer satsen med plus/minus 15 kroner. Måske skulle vi være mindre nøjeregnende og malere med en bredere pensel,« sagde Vitus Bagge Nielsen, som var facilitator for Team4.

Tanken var også, at borgere, der gerne ville ændre boligstøtten, skulle hjælpes igennem ved at kunne vælge mellem nogle forskellige, typiske ændringer.

»Ved at tage udgangspunkt i den livssituation, man står i, ligesom det sker, når man går ned og taler med en medarbejder i et borgerservicecenter, kan man dække måske 80 procent af brugerne,« lød vurderingen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jesper Lund

Jeg er en stor modstander af centraliserede offentlige databaser, og disse fire projekter er ikke min kop te. Jeg bliver heller ikke mildere stemt når jeg ser ordene "Facebook integration".

Men der var dog et udsagn i artiklen som jeg synes fortjener ros

»Og nu da vi alligevel har fat i borgeren, der skal flytte, har vi på KL’s foranledning lusket den digitale postkasse ind,« forklarede Michael Bach Pedersen, der fremlagde løsningen.

Den normale definition på "luske ind" er at overtale folk til et eller andet som de slet ikke ønsker.

Vi kender alle de irriterende taskbars som diverse "gratis" shareware/freeware software lusker ind i vores web browsere, og som det derefter er et helvede at fjerne fordi der pudsigt nok er en bug i Windows uninstalleren.

Nu har det offentlige i det mindste erkendt at den "digitale postkasse" befinder sig i samme kategori. Hvis det var noget som borgerne virkeligt ønskede, ville det ikke være nødvendigt at "luske den ind".

E-Boks prøvede også dette "social engineering" snigeangreb pop-up box stunt med den digitale dokumentbox (til det offentlige) for nylig, men heldigvis fik jeg klikket på det rigtige tast.

  • 0
  • 0
#2 Esben Madsen

tja... jeg er nu ellers ret glad for e-boks... den har efterhånden skåret antallet af mapper på reolen med diverse oplysninger om løn, bank, forsikring, skat, aktier, pension, regninger (eg. forsyning) osv... og derudover kan jeg tilgå den alle steder fra og frem for at skulle hjem for lige at finde dokumentation får sidste års indkomst o.l. (f.eks. til banken for at ændre kredit) som så enten skal scannes (for at opnå det samme som med e-boks) eller kopieres og afleveres personligt indenfor den begrænsede åbningstid...

Men sådan rent bortset fra det, så synes jeg det er fedt at der langt om længe kommer fokus på at lave ordentlige selvbetjeningsløsninger frem for det møg der er nu over det meste af feltet... da jeg for et lille år siden skulle indberette at min løn var ændret til boligstøttesystemet (som jeg jo i sin tid havde skrevet under på jeg skulle), så skulle jeg ad sære omveje (det krævede en mail til kommunen at finde ud af hvor) finde en pdf-fil, der skulle udfyldes, udskrives og indsendes til kommunen i papirform, hvorefter det tog to måneder før ændringerne trådte i kraft (at jeg ikke længere var berettiget grundet for høj indkomst) og yderligere 2 måneder før de sendte en opkrævning af de 2 måneders for støtte jeg ikke skulle have haft... simple gennemtænkte løsninger som dem ovenfor er lige præcis hvad der skal til for at få folk til at benytte offentlig selvbetjening...

  • 0
  • 0
#3 Christian Kaab Hesselholdt

Vi havde en medarbejder, der skulle søge om efterløn, og derfor skulle udfylde et skema på nettet. Da han tastede forkert på feltet AM-bidrag år til dato blev han afvist, og så kunne han ikke komme længere. Vi har fundet det rigtige tal. Men jeg undrer mig over hvorfor de spørger om et tal der allerede ligger i systemet. Sådan er funktionaliteten nogle steder. Danmarks statestik spørger også om en masse tal de allerede har. F.eks. atp, til stor irritation for os der er forpligtet til at svare.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere