Her er de 29 næste tvangsdigitaliseringer

1. juli 2013 kl. 16:0311
Her er de 29 næste tvangsdigitaliseringer
Illustration: Wikimedia Commons.
Til december skal blandt andet anmeldelser af rotter og ansøgning om pas ske som digital selvbetjening som led i den anden bølge af det, der er blevet kaldt 'tvangsdigitalisering'.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politikerne nåede inden sommerferien at få en ny lov på plads, som fastlægger de i alt 29 områder, som pr. 1. december bliver omfattet af den anden bølge af 'tvangsdigitaliseringen'.

Den dækker over en række deadlines for, hvornår de offentlige myndigheder skal være klar til at tilbyde digital selvbetjening. Den første deadline var 1. december 2012, og der falder altså en tilsvarende deadline i år.

Til den tid skal danskerne blandt andet kunne ansøge om nyt pas, navnebeskyttelse, kunststøtte, fritidshjemsplads og anmelde rotter via internettet.

Den næste bølge vil først blive fastlagt i foråret 2014, men ventes ifølge Digitaliseringsstyrelsen blandt andet at omfatte muligheden for, at foreninger kan ansøge om lokaler hos kommunen og ansøgning om bygge tilladelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se alle de 29 områder hos Digitaliseringsstyrelsen.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
1. juli 2013 kl. 21:57

.. ihvertfald ikke på nuværende tidspunkt.

Der står trods alt ikke at brugeradgang ikke må ske på anden måde end med NemID. F.eks. har Naturstyrelsens bookingsystem ikke NemID-adgang, ligesom der ingen saglig grund er til at Skat skulle fjerne TastSelv-adgangen. At det så muligvis ske på et tidspunkt af politiske/holdningsmæssige grunde, er en anden sag !

11
2. juli 2013 kl. 14:54

Digitaliseringsstyrelsen ville utvivlsomt gerne have NemID tvang, men Skat har officielt udnævnt TastSelv-adgangen til at være "backup" når NemID er nede eller under DDOS behandling.

Ja de to statslige områder har med garanti ikke samme erfaring og samme minister :)

Skat har årtiers erfaring med databehandling, så de sikre selvfølgelig seriøse fungerende nødsystemer, hvorimod Digitaliseringsstyrelsen modsat lever af [1] - har deres kontrakt på [2] - at masserne igen skal udføre 'hoveri' [3] for herrefolket , og det gør de så....

Fætter 'Digitaliseringsstyrelsen' er primært en omdøbning af oldgamle centralistiske vaner fra tidligere Økonomistyrelse m.fl. under Finansministeriet. Regne- og taldrengene i Finansministeriet fabrikerede sammen med denne regering to kamphunde i 2011 [4] til at stå for det grove arbejde med centralisering af magt via information og maskiner.

[1] http://www.digst.dk/Servicemenu/Om-Digitaliseringsstyrelsen/~/media/Files/Om%20Digitaliseringsstyrelsen/Direkt%C3%B8rkontrakt%202013.ashx[2] http://www.digst.dk/Servicemenu/Om-Digitaliseringsstyrelsen/Strategi-og-resultatkontrakt[3] Hoveri afskaffet 1834: http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/andragende-om-afskaffelse-af-faestevaesen-og-hoveri-1838/[4] http://www.modst.dk/Servicemenu/Nyheder/Nyhedsarkiv/OEkonomistyrelsen/OEkonomistyrelsen-bliver-til-to

Digitaliseringsstyrelsens status lige nu på statslige it-projekter: 17 projekter overholder tidsplan og budget. 22 projekter har overskridelser (10 gule og 12 røde).

8
1. juli 2013 kl. 20:18

Jeg kan se af listen over tvangsdigitalisering, at selvangivelse af skat i en eller anden udstrækning også bliver omfattet. Men hvorledes kan dette hænge sammen med, at NemID ikke ved lov er bestemt, at skulle omfatte enhver dansker, men det er ved lov bestemt, at enhver dansker har pligt til at selvangive sine økonomiske forhold. Hvorledes hænger dette sammen? Hvordan kan jeg overholde loven om at selvangive, når jeg ikke har Oces NemID, og ej heller er tvunget til det i henhold til en dansk lov!

7
1. juli 2013 kl. 19:57

Ikke i den version jeg har. Jeg skulle nok have taget et link med så. Teksten er "Everyone shall be free to leave any country, including his own." og linket er http://www.echr.coe.int/Documents/Convention_ENG.pdf

Men du har ret, jeg blev forvirret af opsætningen i pdf-filen (det er i protokol nr. 4 at teksten forekommer - og der ser det ud som artikel 2 punkt 2).

4
1. juli 2013 kl. 18:49

Risikerer NemID tvang ved udrejse (og pasfornyelse) ikke at kollidere med den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 2, punkt 2? Nogen jurister til stede?

6
1. juli 2013 kl. 19:46

Artikel 2 er om retten til liv?

Hvis det kræver mere end absolut nødvendig at få et pas, kan det så tolkes som berøvelse af livet?

Stk. 2 Berøvelse af livet betragtes ikke som sket i modstrid med denne artikel, når den er en følge af magtanvendelse, der ikke går ud over det absolut nødvendige:

Kilde

2
1. juli 2013 kl. 16:55

... det, der er blevet kaldt 'tvangsdigitalisering'.

Er det ikke primært Version2 selv der har valgt at døbe processen det? Det begynder at blive lidt meta når man citerer sig selv på den måde. Hvornår opfinder man nyhederne og hvornår rapporterer man dem?

Hvorfor iøvrigt den konsekvent negative attitude i artiklerne omkring det? Er det en slags trolling af læser-skaren, der skal tjene til at få flere til at kommentere? Eller er det en redaktionel leder, der ikke er markeret som sådan?

3
1. juli 2013 kl. 17:27

Er det ikke primært Version2 selv der har valgt at døbe processen det? Det begynder at blive lidt meta når man citerer sig selv på den måde.

Version2 er ikke de eneste. IT-Politisk Forening har brugt begrebet længe.

Hvad er der i øvrigt galt med ordet? Det er digitalisering, og det er med tvang eller obligatorisk hvis man synes at det lyder pænere (alene semantisk forskel). Tvangsdigitalisering ligger lige for..

En Google søgning giver mange hits, inklusive referater fra møder i Folketinget.

1
1. juli 2013 kl. 16:43

.. nu har man digitaliseret stavnsbåndet:

Anmeldelse af udrejse af Danmark

Og hvordan legitimerer man sig i forbindelse med at skulle få pas, hvis man ikke har NemID - nå joe, man siger vel bare sit CPR nummer.