Her er de 21 mest populære programmeringssprog lige nu

Der er efterhånden et par nyere sprog, der har bidt sig fast blandt de mest populære programmeringssprog.

Analysefirmaet Redmonk har endnu en gang opgjort de mest populære programmeringssprog - eller i hvert fald de sprog, der giver anledning til mest aktivitet på Stack Overflow og Github.

Det er i sagens natur vanskeligt at måle sprogenes reelle popularitet, da visse sprog kan være overrepræsenteret i eksempelvis Github-projektet, mens andre måske bruges i stor stil internt i organisationer.

På listen fra Redmonk finder man også CSS, som ikke kan betegnes som et programmeringssprog. Man kan dog bruge listen til at få et indtryk af, hvad der optager en stor del af udviklermiljøet.

Det mest populære sprog er Javascript, hvilket formentligt skyldes, at Javascript i dag bliver brugt til både mobilapplikationer og applikationer på serversiden.

Det hjælpes også på vej af udvidelser til familien som eksempelvis Microsofts open source Typescript, som er rykket op på listen til nummer 31, men altså stadig har et stykke vej til top 20. Det har dog overhalet det efterhånden lidt glemte Dart og er også et godt stykke foran et sprog som Rust, der ellers har fået en del opmærksomhed, men måske ikke så mange udviklingsprojekter endnu.

Det nyeste sprog i top 20 er Apples Swift på en 17. plads.

Redmonk påpeger, at man ikke skal lægge alt for meget i de individuelle placeringer for hvert sprog, men dog kan se forskellige grupperinger, der eksempelvis antyder, at et nyt sprog som Elixir stadig er en niche, som i aktivitet ligger omkring Smalltalk og Pascal. Det siger altså ikke noget om kvaliteten, men kan bruges som indikator for, hvor svært det kan være at finde udviklere, der arbejder med sproget.

1 JavaScript

2 Java

3 PHP

4 Python

5 C#

5 C++

5 Ruby

8 CSS

9 C

10 Objective-C

11 Shell

12 Perl

13 R

14 Scala

15 Go

15 Haskell

17 Swift

18 Matlab

19 Clojure

19 Groovy

19 Visual Basic

Illustration: Redmonk
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Christian Nobel

Er det overhovedet repræsentativt at bruge Stack Overflow som eksponent.

Eksempelvis kunne jeg da aldrig drømme om at bruge Stack Overflow hvis jeg har et Pascal relateret spørgsmål, da jeg har meget større chance for at få svar på et forum der er dedikeret til FreePascal, i praksis Lazarus' forum.

Og vil noget tilsvarende ikke også gøre sig gældende for flere andre programmeringssprog?

 • 6
 • 0
#5 Baldur Norddahl

Og vil noget tilsvarende ikke også gøre sig gældende for flere andre programmeringssprog?

Nogle communities satser meget på Stack Overflow hvor andre har valgt noget andet. Tilsvarende så er der i nogle communities tradition for at bruge GitHub hvor andre måske bruger noget andet.

Så nej denne undersøgelse er ikke spor mere retvisende end eksempelvis TIOBE. Det er sjov og gejl, min er større end din og ikke andet. Jeg kender ikke til nogen løbende offentlig tilgængelig undersøgelse hvor der er styr på den videnskabelige metode. Vi fejler helt nede i det basale som for eksempel på en ordentlig definition af hvad det vil sige at et sprog er mere populært end et andet sprog.

 • 0
 • 0
#6 Baldur Norddahl

Det er ikke for at tale JavaScript ned, men ....

Når JavaScript er nummer et så skyldes det måden de har opgjort det på. De tæller antal projekter som har mindst én *.js fil. Det betyder at alle projekter der eksempelvis har en kopi af jQuery eller Bootstrap tæller med som JavaScript projekter. Eller der er måske et par linjer binding kode.

Tag for eksempel et Scala-JS projekt hvor 99% af koden er Scala. Men det tæller stadig som JavaScript da der er en smule binding kode der lige skal bootstrappe projektet.

Der er ikke ret mange projekter med en web frontend der ikke har en smule JavaScript. Men derfra til at konkludere at JavaScript skal vægtes 1 til 1 med Scala-JS i eksemplet med 99% Scala-JS kode?

På samme måde bliver sproget "Makefile" også vældigt populært, selvom jeg formoder at de fleste bruger en minimal del af deres tid på at udvikle make filer.

På Stack Overflow er JavaScript hot fordi vi er mange der skal bruge det en lille smule, men ikke nok til at blive dygtige. Derfor er der mange spørgsmål. Dertil er der formodentlig en kritisk masse effekt, så at Stack Overflow er blevet stedet man kan stille spørgsmål til JavaScript.

 • 4
 • 0
#7 Palle Simonsen

Jeg vidste der var mindst én der var utilfreds med Javascripts placering inden jeg læste kommentarerne. Nu venter jeg bare på en der harcellerer over PHP :)

Når JavaScript er nummer et så skyldes det måden de har opgjort det på. De tæller antal projekter som har mindst én *.js fil. Det betyder at alle projekter der eksempelvis har en kopi af jQuery eller Bootstrap tæller med som JavaScript projekter. Eller der er måske et par linjer binding kode.

På redmonk står:

GitHub language rankings are based on raw lines of code, which means that repositories written in a given language that include a greater number amount of code in a second language (e.g. JavaScript) will be read as the latter rather than the former

Og endvidere:

No claims are made here that these rankings are representative of general usage more broadly. They are nothing more or less than an examination of the correlation between two populations we believe to be predictive of future use, hence their value.

Hvilket stiller spørgsmål ved denne artikels substans - men hey det er et godt 'clickbait'.

Jeg tror bare man skal accepterer at programmeringssprog som Javascript, PHP, Java, C og C# bare er ret populære mens andre bliver valgt fra bl.a. pga.featurisis og et ubehageligt community (se 'Go West' bloggen her på v2).

For at være god til Javascript skal man forstå funktionelle, dynamiske 1.ordens sprog uden statiske typer - gør man det 'klikker det' og man kan så betragte Javascript som LISP med C syntax - på én gang mystisk og farlig! ;)

 • 2
 • 0
#8 Jesper Louis Andersen

For at være god til Javascript skal man forstå funktionelle, dynamiske 1.ordens sprog uden statiske typer - gør man det 'klikker det' og man kan så betragte Javascript som LISP med C syntax - på én gang mystisk og farlig! ;)

Det jeg synes det er sværest ved Javascript når man ikke koder det til daglig er helt afgjort alle de temmeligt unikke måder hvorpå sproget håndterer sin semantik. Der er meget få andre sprog der gør det på samme måde. Bevares, det er formentlig konsistent, men det er helt sikkert hvad der gør det svært at skrive rigtigt.

Dertil kommer at Javascript er enormt tilgivende i den forstand at næsten alt kode der er syntaktisk korrekt kan udføres. Men det gør så også at du i visse tilfælde får et resultat der er meget langt fra hvad du forventer af programmeringssproget. Det er også det der gør sproget svært at lære, for du får ikke en fejl i disse tilfælde, men bare et uventet resultat.

Og det er ikke kun en diskussion om statiske vs dynamiske typer. Reglerne for beregning kan laves langt mere konsistent end det er gjort i Javascript.

 • 1
 • 0
#12 Palle Simonsen

Hej Jesper.

Du har helt ret - og Javascript har desværre en hel del quirks, der ikke gør noget godt for at lære sproget.

Jeg kan anbefale 'The good parts': http://shop.oreilly.com/product/9780596517748.do

Hvis man gerne vil have statiske typer og et mere traditionelt klassesystem er typescript ved at vinde indpas. Man kan stadig kode ES5 sammen med Typescript når man har brug for det.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere