Her er danskeren, der indførte @ på mainframes

Martin Bech er en af landets yngste 25-års jubilarer. Som ung studentermedhjælp var han med til at få UNI-C's mainframes over på Arpanets mailsystem ? i dag styrer han fiber-backbones med hård hånd. I mellemtiden har han været politiets ekspert i hacker-sager.

Det er ikke hverdagskost at se 45-årige holde 25 års jubilæum. Men eftersom divisionsdirektør i UNI-C, Martin Bech, som 20-årig ingeniørstuderende begyndte karrieren med en studentermedhjælpstjans tilbage i 1985, kan han den 20. august se tilbage på 25 år i samme virksomhed.

Godt nok hed stedet NEUCC dengang, da man stadig fodrede mainframes med hulkort, og Marting Bech havde vistnok også en parallel flirt som studentermedhjælp hos IBM. Men den er altså god nok.

»Det nye var, at mainframes'ne skulle på nettet. Et par år forinden havde IBM lavet EARN-nettet, og der skrev man 'bruger-id AT maskinens navn'. Men Arpanet brugte snabel-a, så vi var et par stykker der fik vores mainframes over på det, der var forløberen for internettet,« husker Martin Bech.

Han blev færdig som ingeniør i 1991, hvorefter han fortsatte i det, der nu hedder UNI-C. Her var han blandt andet med til at udvikle de første firewalls.

»Med internettet kom hackerne også. Der i starten af 90'erne var jeg med til at kode firewalls helt fra grunden, og på den måde fik jeg også et indblik i hacker-verdenen,« siger han.

Derfor blev han ganske naturligt hevet ind som politiets ekspert i den såkaldte Roskilde-sag fra 1993, hvor en gruppe danske hackere blev dømt for blandt andet at have trængt ind i Pentagons edb-systemer.

»Jeg sad fast nogle dage om ugen hos politiet, og det var meget sjovt at være med til. Da man først hørte, at nogle danske hackere havde brudt ind i Pentagon var skepsissen stor ? men den var god nok. Blandt andet gav det genlyd i de amerikanske medier, at de var brudt ind i den nationale vejrtjeneste, der leverede flyveudsigter. Og det var også sjovt at se ansigtsudtrykkene på de tilrejsende generaler fra Amerika, når vi som bevismateriale kunne fremvise samtlige reservedelslister til kampvognene i den første golfkrig og samtlige personaledata fra en bestemt hærenhed,« husker Martin Bech.

»Så skyndte de sig at sige, at de ikke kunne udtale sig om, hvorvidt data var ægte eller ej. Men sagen endte med, at ti mennesker blev dømt. Og i mange år derefter havde jeg en tjans som underholdende indslag på politiskolens kursus EDB-Krim 2,« siger han videre.

I mellemtiden var UNI-C's net blevet til forskningsnettet, og UNI-C var den første rigtige internetudbyder herhjemme. Også den udvikling har Martin Bech sat sine fingeraftryk på:

»Jeg var med til at lave nogle af applikationsserverne, udvikle mailhotel og webhotel og den slags. I virkeligheden var det software as a service længe før det blev opfundet,« siger han og trækker tråden frem til 1996, hvor turen var kommet til folkeskolerne, der skulle have deres netværk.

»I første omgang var det 'bare' internet, men siden skulle de også have nogle services. Departementet var allerede gået i gang, men jeg var blandt andet involveret i SkoDa (skolernes database, red.) og SkoleKom, og jeg opfandt også emu.dk som portal for det hele,« siger jubilaren.

Senest har Martin Bech stået i spidsen for fornyelsen af forskningsnettet, der er blevet opgraderet til at køre på eget optisk backbone.

»Det er det, der er det spændende ved UNI-C. Jeg har følt, jeg har fået nyt job hvert tredje år. Der er så mange skift af teknologier, så det bliver aldrig kedeligt.«

Til gengæld er han med egne ord efterhånden blevet syltet så meget ind i personaleledelse, strategi-arbejde og overblik-ansvar, at det begynder at knibe med at være helt fremme på beatet, når han en gang i mellem deltager i debatten ved udviklernes frokostbord:

»Så kigger de overbærende på mig og siger, at det var sådan, man kodede for 15 år siden.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Syntes det er en sjov artikel, det er utroligt så meget der er sket siden i starten af halvfemserne. Kan huske vi havde et mailsystem internt i den virksomhed jeg var ansat i bogholderiet hos som elev, men det var sørme ikke tilsluttet internettet. Blev systemadministrator men man kaldte det netværksadministrator idag kalder man det vist noget andet, det var en tid man var konge hvis man kendte lidt til servere og netværk....der skulle ikke så meget til inden TCP/IP var IPX netværk og Netbøv meget brugt, kunne man sætte et net op med det så var man stort set ansat alle steder, jeg kom i en kreditforening fordi jeg kunne lidt IPX.....en færdighed jeg lærte ved at sammenkoble flere pcér privat for at spille netspil som DOOM.

Dengang var det meste software økologisk og man tænkte heller ikke på licenser i alle danske virksomheder langtfra, det var ikke så godt hvis man som systemadministrator krævede at virksomheden betalte for licenserne, så var man en kedelig type, selv kreditforeningen havde lidt licensproblemer.

Dotcom perioden omkring år 2000 var det sjoveste, her fik jeg lov til at sætte servere op som kostede en krig som webserver for hele verden skulle jo kunne komme på den samtidig.

Da vmware startede med virtualisering så var det egentlig bare en ny teknologi på almindelige PC servere, man havde lavet sådan noget på feks. as400 længe før, men det skabte en virtualiseringsbølge i virksomhederne. Idag kalder man sådanne serverfarms med virtuelle maskiner for private skyer.

Så jeg kan godt kendkende sådan en kommentar her:

"I virkeligheden var det software as a service længe før det blev opfundet"

Jeg arbejdede med Cloud computing før det blev opfundet ;-)

Da linux kom frem i begyndelsen af halvfemserne fandt jeg også ud af at jeg jo kunne en del af kommandoerne som stammede fra unix.

Så jeg kunne også lidt Linux systemadministration inden systemet for alvor blev kendt og udbredt herhjemme.

Branchen har altid været præget af modeord.

Det blev en lang kommentar, jeg kunne blive ved med gode historier, men jeg tror jeg vil stoppe her.

-- Peter Nilsson http://www.pvnilsson.com

  • 0
  • 0
#2 Anonym

Snakker man kommunikation, og integration burde man måske tage et tilbageblik til dengang Danmark [b]var[/b] verdens førende EDB(nu IT) nation.

Jeg snakker om dengang vi indførte papirløse (aka digitale) obligationer, som blev søsat i påsken '83.

Det var ikke 'netværk', da IP/IPX ikke var udbredt. (Hmm IPX bliver nævnt, men hvem husker ikke Arcnet/Token ring?)

Senere brugte vi SNA LU6.2, også som de første i verden (jfr. IBM) til (near) realtime decentrale handler i '88.

Just a voice from the past....

NB: Disse problemstillinger har intet med teknik at gøre, men logistik og forretningsgange.

  • 0
  • 0
#3 Deleted User

Har selv kørt Netbeui, IPX og TCP/IP på et 16 mbit token ring net.

En SNA server havde vi også kørende, kan huske at jeg brugte en konsulent til Microsofts SNA server, han var rigtig dyr og så havde han ikke altid tid og der var ikke andre jeg kunne få fat i som ellers havde tid fra samme firma som dengang var en af danmarks store konsulenthuse.

Min firewall mand inden jeg selv lærte om sådan noget, han var meget underlig, kom ræsende på motercykel og lignede en bums, så han blev nogle gange afvist i receptionen....det grinte vi meget af....det var lidt synd for receptionisten....han kom fra SUN.

Måske man fristes til atlæse mere om historien.

Jeg har haft glæde af at læse og se hvad de har på "Computer History Museum" der er også nogle gode videoer fra museumet på youtube hvis man søger fra nogle af de gamle nisser som har været med fra starten ;-)

Se mere på http://www.computerhistory.org

-- Peter Nilsson http://www.pvnilsson.com

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere