Her er Danmarks (måske) største it-projekter

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
De store offentlige it-projekter er blevet bedre til at undgå katastrofale faldgruber, men fadæserne har givet vigtig viden til private virksomheder. Version2 tager pulsen på landets største it-projekter og undersøger, hvor det endnu halter.

Fiaskoer og fadæser er ikke uhørte fænomener, når det offentlige Danmark udvikler eller indkøber større it-projekter. Årtiers eksempler på offentlige it-katastrofer med kuldsejlede budgetter og fjernt overskredne deadlines har sørget for, at it-folk får nervøse trækninger, når myndigheder slår nye store digitale brød op.

Version2 har samlet et overblik over landets største igangværende it-projekter - som vi kender til. For mens de offentlige projekter skal være transparente og kigges efter i sømmene af for eksempel Statens IT-Projektråd, er it-projekter i det private mest af alt karakteriseret af at være utilgængelige for offentligheden. Af god grund, bemærker Nils Roien, der er senior manager hos Rambøll.

Læs også: Sådan blev 283 millioner kroner spildt på skrottet it-system

»Private virksomheder hænger sjældent deres beskidte vasketøj til tørre synligt,« konstaterer han, og tilføjer:

»Så mange private CIO’s kigger derfor også til det offentlige og ser, hvad der går galt.«

Hvor blev gevinsten af?

En af de ting, der stadig går galt i de offentlige projekter, er såkaldt gevinstrealisering. Altså det offentliges evne til at få et optimalt udbytte ud af de projekter, der søsættes, mener Ejvind Jørgensen, der er direktør for Rambølls Management Consulting.

»Gevinstrealisering er stadig et voldsomt underbelyst område,« siger han til Version2.

»De forretningsmæssige mål er simpelthen ikke klare nok. Det er svært at score, hvis man ikke har et mål,« understreger han.

Læs også: Det offentlige har svært ved at holde på de dygtigste projektledere

Til gengæld er toplederne ikke blege at for høste gevinsterne, før de reelt er i hus.

»Ofte tager man gevinsterne up-front. Effektiviseringer sættes ind i budgettet før projektet, der skal levere effektiviseringen, er ført ud i livet.«

Private lærer af offenlige it-fadæser

Selvom det kniber med at få den ønskede værdi ud af mastodontprojekterne, har de dyrkøbte it-erfaringer har ikke været forgæves. Både virksomheder og myndigheder er blevet bedre til at navigere udenom de værste fare, mener konsulenterne.

Læs også: PriceWaterhouseCoopers: It-projekter i Københavns Kommune cementerer forældede arbejdsgange

Også de private sektor har draget nytte af offentlige it-skandaler, påpeger Nils Roien.

»Jeg er ikke i tvivl om, at man i private virksomheder har lært meget af mange af de senere års fadæser – både egne og fra den offentlige sektor,« forklarer han.

Standardsystemer er standard

På Version2’s liste over landets store it-projekter glimrer de private virksomheder ved deres fravær, selvom projekter hos Apotekerforeningen og Nordea dog har fundet vej til offentligheden. Bank-giganten skal for 7,5 milliarder erstatte de systemer, virksomheden selv udviklede for 20-30 år siden, med en pakkeløsning - bank-in-a-box software.

Og den beslutning er symptomatisk for de private it-projekter, mener Nils Roien.

Læs også: Nordea moderniserer systemer for milliarder: én it-platform for hele Norden

»Der er en stærkt stigende bevidsthed om at bruge standard markedsløsninger, hvor det overhovedet er muligt.«

Virksomhederne er blevet mere påpasselige med at tilpasse ERP-løsninger til ukendelighed og accepterer i stedet den best-practice, der er indlejret i de flyvefærdige systemer. Det medfølgende tab i it-muligheder er dog ofte gået over hovedet på dele af virksomheden.

Topledere skal ud i virkeligheden

Ofte har man ude i forretningen stadig ikke opdaget, hvor meget it har ændret sig de senere år, forklarer Nils Roien.

»Det betyder, at en virksomhed for eksempel investerer kraftigt i et bestemt standardsystem, men ikke får kommunikeret klart ud til hele organisationen, hvad den beslutning betyder for, hvor fleksibel it-afdelingen kan være fremadrettet,« siger han.

Den miskommunikation giver mange steder utilfredshed med it-afdelingen, der omvendt er låst fast af de beslutninger, som forretningsledelsen selv har foretaget.

Læs også: Nyt it-system hos Skat går i rødt: Skal bruge yderligere 27 millioner

Når det kommer til at få nedbrudt siloerne i private såvel som offentlige organisationer, er rådet klart, mener Ejvind Jørgensen.

»Topledere skal ud i virkeligheden og ikke bare sidde og se på røde, gule og grønne trafiklys,« siger han med reference til statusrapporterne fra Statens IT-Projektråd.

Version2 har samlet en liste over nogle af de største igangværende it-projekter i Danmark. Kender du til et projekt, som mangler på listen? Skriv en kommentar - eller en mail til mab@version2.dk (PGP)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Jesper S. Møller

"Commercial Off The Shelf".

Ja tak, det tror jeg de fleste ved. :-)

Pointen var jo netop at der antageligvis ved afskrift fra It-projektrådets rapport "Statens it-projekter" blev refereret forkert, så "Analyseplatformen baseres på et velafprøvet standardsystem (COTS)" blev til "skal baseeres på standardsystemet COTS", som jo betyder noget andet.

At der så rent faktisk findes et analyseværktøj til kriminalitetssporing, som hedder COTS, gør bare sagen endnu morsommere, IMHO. Specielt hvis de vinder udbuddet.

Men er det ikke snart tildelt - der var jo deadline i januar? https://www.udbud.dk/Pages/Tenders/ShowTender?tenderid=26170

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere