Med styresystemet Chrome OS har Google ramt helt rigtigt, mener Halfdan Timm, jurastuderende og web-entusiast.
Han har selv i et år brugt en Chromebook som sin primære maskine på studiet og forstår ikke, hvorfor konceptet aldrig blev mere udbredt i Danmark.
»Systemet er så gennemført. Det fungerer bare, man skal ikke bekymre sig om noget, hverken antivirus eller opdateringer. Og det er meget nemt at bruge,« fortæller han begejstret til Version2.
Han købte for nyligt den nye Samsung Series 5 550 Chromebook hjem fra USA, fordi det slet ikke er til at skaffe nye Chromebooks i Danmark. Og ligesom med hans første Chrome OS-maskine, som dog gik i stykker efter knap et år, er han imponeret over, hvad han har fået for de knap 4.000 kroner.
Erfaringerne har han delt i sin anmeldelse af vidunderet på nettet, hvor han fremhæver byggekvaliteten og en boottid på seks sekunder.
Det eneste store problem, som Chrome OS i sagens natur er født med, er behovet for internet, fortæller han.
»Jeg har prøvet at sidde med min Chromebook i en uge uden internet, og så mister man ret meget. Hvis forbindelsen er shaky i toget, får man ikke lavet så meget. Og selvom man kan gøre nogle ting offline, er der meget, som kræver, at man er online,« siger Halfdan Timm.
For eksempel at se film eller lytte til musik, eller mere tunge opgaver som billedredigering. Chrome OS gemmer nemlig som udgangspunkt ikke data lokalt, så her må hans Android-telefon tage over, hvis der skal spilles musik undervejs i toget og internetforbindelsen forsvinder.
Generelt bruger han også sin telefon til at sikre en forbindelse ved at bruge den som hotspot.
»Men det kræver et dataabonnement, der kan klare det, for Google Docs bruger for eksempel en del datatrafik,« forklarer han.
Samlet set er kravet om internet dog ikke noget, der kan køle hans begejstring ned.
»Det bliver alt sammen opvejet af, hvor godt det fungerer, når der er internet. Hvis man har prøvet at bruge Windows Vista, sætter man pris på den flydende oplevelse i Chrome OS,« siger Halfdan Timm.
I en måned efter den første Chromebook gik i stykker, klarede han sig med en netbook, indtil den nye model dukkede op, men det var ren frustration.
»Den har 1 gigabyte RAM og er udstyret med Windows 7, selvom den slet ikke burde være det. Det var en rigtig dårlig oplevelse i forhold til normalt. Den skulle hele tiden opdatere et eller andet, og det tog timer nogle gange,« siger han.
Med indkøbet af en ny maskine er han tilbage i Googles simple styresystem, der mest af alt består af en browser. Til hans forundring har den nyeste version af Chrome OS dog fået tilføjet et skrivebord, hvor man kan have genveje liggende.
»Jeg forstår ikke, det skal være der. Det må være en undskyldning for at kunne lægge et billede ind af nogen, man godt kan lide, for det har ikke nogen praktisk funktion. Men folk kan åbenbart slet ikke forstå, at der ikke er et skrivebord, siden det er kommet til. Jeg kunne nu godt lide, at Chrome OS adskilte sig fra andre styresystemer ved ikke at have et skrivebord,« siger Halfdan Timm.
I det år, han har læst jura, har en Chromebook været hans tro følgesvend. Og det har den været helt genial til, mener han.
»En Chromebook er rigtig godt egnet som studiecomputer, for den har 7-8 timers batteritid. Og Google Docs er i forvejen meget udbredt på universitetet, når man skal lave en opgave sammen. Jeg havde faktisk frygtet, før jeg begyndte på universitetet, at jeg skulle til at dele Word-dokumenter i forskellige versioner,« siger Halfdan Timm.
Vil man selv købe en ny Chromebook, anbefaler han den engelske filial af Amazon, for der er ikke rigtig noget at få i danske butikker. Og selvom det ærgrer ham, kan han måske godt forstå, hvorfor der ikke bliver skubbet mere på fra Googles side i Danmark.
»Jeg tror, det hænger sammen med, om folk generelt er klar til at forstå en computer, som kun fungerer med internet. Det er svært at vænne sig til i dag, at man ikke kan gemme på harddisken. Så jeg kan forstå, at man ikke har pushet Chrome OS så meget,« siger han.