Her er Danmarks (måske) største it-projekter

5. april 2016 kl. 06:283
It-ledelse
Illustration: Privatfoto.
De store offentlige it-projekter er blevet bedre til at undgå katastrofale faldgruber, men fadæserne har givet vigtig viden til private virksomheder. Version2 tager pulsen på landets største it-projekter og undersøger, hvor det endnu halter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fiaskoer og fadæser er ikke uhørte fænomener, når det offentlige Danmark udvikler eller indkøber større it-projekter. Årtiers eksempler på offentlige it-katastrofer med kuldsejlede budgetter og fjernt overskredne deadlines har sørget for, at it-folk får nervøse trækninger, når myndigheder slår nye store digitale brød op.

Version2 har samlet et overblik over landets største igangværende it-projekter - som vi kender til. For mens de offentlige projekter skal være transparente og kigges efter i sømmene af for eksempel Statens IT-Projektråd, er it-projekter i det private mest af alt karakteriseret af at være utilgængelige for offentligheden. Af god grund, bemærker Nils Roien, der er senior manager hos Rambøll.

»Private virksomheder hænger sjældent deres beskidte vasketøj til tørre synligt,« konstaterer han, og tilføjer:

»Så mange private CIO’s kigger derfor også til det offentlige og ser, hvad der går galt.«

Hvor blev gevinsten af?

En af de ting, der stadig går galt i de offentlige projekter, er såkaldt gevinstrealisering. Altså det offentliges evne til at få et optimalt udbytte ud af de projekter, der søsættes, mener Ejvind Jørgensen, der er direktør for Rambølls Management Consulting.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Gevinstrealisering er stadig et voldsomt underbelyst område,« siger han til Version2.

»De forretningsmæssige mål er simpelthen ikke klare nok. Det er svært at score, hvis man ikke har et mål,« understreger han.

Til gengæld er toplederne ikke blege at for høste gevinsterne, før de reelt er i hus.

»Ofte tager man gevinsterne up-front. Effektiviseringer sættes ind i budgettet før projektet, der skal levere effektiviseringen, er ført ud i livet.«

Private lærer af offenlige it-fadæser

Selvom det kniber med at få den ønskede værdi ud af mastodontprojekterne, har de dyrkøbte it-erfaringer har ikke været forgæves. Både virksomheder og myndigheder er blevet bedre til at navigere udenom de værste fare, mener konsulenterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også de private sektor har draget nytte af offentlige it-skandaler, påpeger Nils Roien.

»Jeg er ikke i tvivl om, at man i private virksomheder har lært meget af mange af de senere års fadæser – både egne og fra den offentlige sektor,« forklarer han.

Standardsystemer er standard

På Version2’s liste over landets store it-projekter glimrer de private virksomheder ved deres fravær, selvom projekter hos Apotekerforeningen og Nordea dog har fundet vej til offentligheden. Bank-giganten skal for 7,5 milliarder erstatte de systemer, virksomheden selv udviklede for 20-30 år siden, med en pakkeløsning - bank-in-a-box software.

Og den beslutning er symptomatisk for de private it-projekter, mener Nils Roien.

»Der er en stærkt stigende bevidsthed om at bruge standard markedsløsninger, hvor det overhovedet er muligt.«

Virksomhederne er blevet mere påpasselige med at tilpasse ERP-løsninger til ukendelighed og accepterer i stedet den best-practice, der er indlejret i de flyvefærdige systemer. Det medfølgende tab i it-muligheder er dog ofte gået over hovedet på dele af virksomheden.

Topledere skal ud i virkeligheden

Ofte har man ude i forretningen stadig ikke opdaget, hvor meget it har ændret sig de senere år, forklarer Nils Roien.

»Det betyder, at en virksomhed for eksempel investerer kraftigt i et bestemt standardsystem, men ikke får kommunikeret klart ud til hele organisationen, hvad den beslutning betyder for, hvor fleksibel it-afdelingen kan være fremadrettet,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den miskommunikation giver mange steder utilfredshed med it-afdelingen, der omvendt er låst fast af de beslutninger, som forretningsledelsen selv har foretaget.

Når det kommer til at få nedbrudt siloerne i private såvel som offentlige organisationer, er rådet klart, mener Ejvind Jørgensen.

»Topledere skal ud i virkeligheden og ikke bare sidde og se på røde, gule og grønne trafiklys,« siger han med reference til statusrapporterne fra Statens IT-Projektråd.

Version2 har samlet en liste over nogle af de største igangværende it-projekter i Danmark. Kender du til et projekt, som mangler på listen? Skriv en kommentar - eller en mail til mab@version2.dk (PGP)

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
5. april 2016 kl. 14:58

"Commercial Off The Shelf".

Ja tak, det tror jeg de fleste ved. :-)

Pointen var jo netop at der antageligvis ved afskrift fra It-projektrådets rapport "Statens it-projekter" blev refereret forkert, så "Analyseplatformen baseres på et velafprøvet standardsystem (COTS)" blev til "skal baseeres på standardsystemet COTS", som jo betyder noget andet.

At der så rent faktisk findes et analyseværktøj til kriminalitetssporing, som hedder COTS, gør bare sagen endnu morsommere, IMHO. Specielt hvis de vinder udbuddet.

Men er det ikke snart tildelt - der var jo deadline i januar? https://www.udbud.dk/Pages/Tenders/ShowTender?tenderid=26170