700 Coop-butikker i Sverige blev lagt ned under det såkaldte Kaseya VSA ransomware attack, da hackergruppen REvil tvang sig adgang til Kaseyas software, der bruges i Coops kassesystemer.
I et interview med CIO Sweden sætter CIO i Coop Liselotte Andersson nu ord på, hvordan hun og virksomheden oplevede ransomwareangrebet.
Adspurgt, hvad Liselotte Andersson tænker om, at hackerne fik adgang via en leverandørs software, svarer hun.
»Det er et branchespørgsmål, hvor vi skal styrke og få en certificering for forskellige former for service- og tjenestekøb. Vi kan ikke have tjenester, hvor vi ikke er sikre på, hvordan de er bygget op, og hvordan de på et mere detaljeret niveau virker. Det kan også handle om simple ting som opgraderinger af stærke serviceværktøjer, der kan beskytte, når en systemløsning bliver angrebet,« siger Liselotte Andersson.
Foruden øget opmærksomhed på sikkerheden og flere værktøjer, der overvåger sikkerheden, anbefaler Liselotte Andersson at indgå et samarbejde med et sikkerhedsfirma og at samarbejdet med myndighederne udvides.
Coop har ikke oplyst, hvad ransomwareangrebet kostede, men eksperter vurderer, at det løber op i flere hundrede millioner svenske kroner.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.