Her er chatapplikationen, ISIS anbefaler sine medlemmer
Efter angrebet i Paris har terrornetværket IS tilegnet sig diverse efterretningstjenester og private hackeres fulde opmærksomhed. Derfor råder de nu deres medlemmer til at bruge chatapplikationen Telegram. Det skriver thedailybeast.com.
Telegram er blot en af mange krypterede chatprogrammer, der sammen har fået en del af skylden for, at terroraktioner som den, vi så i Paris, kan lade sig gøre. Med regeringer og efterretningstjenester på den ene side og anonymitetsforkæmpere på den anden side raser debatten fortsat om, hvorvidt det skal være lovligt for virksomheder at tilbyde kryptering af samtaler.
Opfordringen til at bruge netop Telegram skulle ifølge thedailybeast.com være givet på en af organisationens sider på det såkaldt mørke net. Kort sagt er det mørke net de dele af internettet, der ikke er søgbare. Det kan blandt andet være et privat netværk, der kører oven på det traditionelle internet - eksempelvis Tor.
Tjener mange formål
Telegram bruges naturligvis ikke kun af terrorister, narkosmuglere og gangstere - for godt et år siden annoncerede selskabet bag, at applikationen havde 50 millioner brugere verden over.
CIA-direktør John Brennan ved godt, hvad hans holdning til krypterede chatapplikationer er:
»Det vrimler med tekniske muligheder for at gøre det ekstraordinært svært på lovlig vis at forhindre overvågnings- og sikkerhedstjenester at opnå den indsigt, de behøver (for at forhindre angreb, red.),« siger John Brennan.
Ifølge John Brennan tyder terroristernes higen efter krypteret information på, at de har gransket den amerikanske efterretningstjenenestes metoder.
Telegram blev stiftet tilbage i 2013 af de to russiske brødre Pavel og Nikolai Durov. Førstnævnte er en udtalt kritiker af Putins regering og brugte i sin tid overskuddet fra hans sociale medie VKontakte til at stifte selskabet.
Selvom Telegram ikke henvender sig til terrorister, er beskyttelse mod overvågning fra en regering ifølge brødrene en af grundtankerne bag appliaktionen.
Telegram hævder desuden, at de ikke har nogen forbindelse til Moskva. Telegrams hovedkvarter ligger i Berlin.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.