Her er 5 undskyldninger for at droppe Digital Post

Finansministeren oplistede på et samråd samtlige gyldige grunde til at blive fritaget for Digital Post-løsningen. Læs hvorfor det er unødvendigt at huske på dem.

»Dem, der kan, skal anvende Digital Post.«

Finansminister Bjarne Corydon (S) var klar i mælet og gentog regeringens standpunkt flere gange på et samråd om den kommende lov om tvungen Digital Post tirsdag eftermiddag.

Læs også: Ingen tjekker din forklaring, hvis du vil fritages for Digital Post

Ministeren forklarede også, at det i hans øjne var et godt udgangspunkt for at nå målet om, at 80 procent af al kommunikation med det offentlige i 2015 skal foregå digitalt.

»Personligt tror jeg ikke, mange borgere vil savne papirbrevene. Men selvfølgelig vil der være borgere, der er forhindret i at bruge løsningen, og de vil blive fritaget,« sagde Bjarne Corydon på samrådet.

Herefter nævnte han fem situationer, der kan medføre fritagelse fra ordningen.

For det første kan borgere med 'Kognitiv og fysisk funktionsnedsættelse' blive fritaget. Det kan for eksempel være lettere demente, blinde eller ordblinde borgere.

For det andet er manglende adgang til computer i eget hjem en gyldig fritagelsesgrund:

»Det vil ikke være et krav for folk uden computer, at de skal bevæge sig ned på biblioteket for at modtage Digital Post,« sagde Bjarne Corydon på samrådet.

For det tredje kan borgere, der er udrejst af Danmark også blive fritaget for ordningen. Den nærmere begrundelse for hvorfor, fremgik dog ikke af samrådet.

For det fjerde kan en sproglig barriere retfærdiggøre en fritagelse.

Og endelig kan borgere med praktiske vanskeligheder med at få NemID blive fritaget. Her nævnte Bjarne Corydon som eksempel en borger uden pas og kørekort, og som af den ene eller anden grund er bundet til sit hjem og dermed forhindret i at møde op i borgerservice-skranken og få udstedt NemID.

Hvis man af den ene eller anden grund ikke ønsker at komme med i Digital Post-løsningen og ikke falder ind under en af de fem nævnte grunde, behøver man ikke opfinde en historie om, at man flytter til udlandet:

»Hvis en borger afgiver erklæring om, at man ikke er i stand til at modtage Digtal Post, så vil vedkommende blive fritaget. Det er ikke tanken, at det skal fremgå, hvilken af fritagelsesgrundene, borgeren henholder sig til,« sagde Bjarne Corydon på samrådet.

Du kan se hele tv-transmissionen af samrådet på Folketingets web-tv-kanal.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Makholm Blogger

For det første kan borgere med »Kognitiv og fysisk funktionsnedsættelse« blive fritaget. Det kan for eksempel være lettere demente, blinde eller ordblinde borgere.

Jeg ville ellers tro at blinde ville være en gruppe der ville savne papirsbrevene mindst da en digital udgave må være lettere at "vise" gennem talesyntese eller en braille-grænseflade.

Det er dog ud fra en fordom om at mennesker generelt ønsker at være selvhjulpne. Det er selvfølgelig en balancegang i forhold til at det nok er lettere at tage et fysisk brev og få en anden til at hjælpe med at fortolke det.

 • 4
 • 0
#2 Jacob Larsen

For det tredje kan borgere, der er udrejst af Danmark også blive fritaget for ordningen. Den nærmere begrundelse for hvorfor, fremgik dog ikke af samrådet.

Mon ikke det er det praktiske med at få fremsendt papkort? Det er desuden et mareridt at blive meldt til ting som NemID fra udlandet.

 • 0
 • 0
#3 Anders Kvist

Debatten har raset før, men jeg ønsker f.eks. ikke at kunne sende og modtage digitalt til det offentlige med mindre jeg kan verificere, dekryptere, signe og kryptere mails. Desværre halter NemID (ja, også her) efter med dette - de er kun support for gamle versioner af Thunderbird (vist eneste mulighed på Linux) selv om de skriver man skal benytte det nyeste software...

 • 5
 • 1
#4 Peter Andersen

"For det andet er manglende adgang til computer i eget hjem en gyldig fritagelsesgrund"..

Jeg går ud fra, at det er ok at have en computer til Pixeline, og at Bjarne Corydon mener at manglende Internet forbindelse er en gyldig fritagelsesgrund?

Med mindre de har tænkt sig at sende en floppy-diskette med den Digitale Post?

(Mit mavesure indlæg skyldes den absurde tv-licens som vi tv-frie pålægges HVIS vi ønsker Internetadgang til f.eks digital post)

 • 4
 • 2
#5 Christian Have

Digital post garanterer netop at man signerer og krypterer, tilmed med OCES som underliggende teknologi. Og hvorfor stille så store krav til den digitale forsendelse, når din analoge sneglepost sendes ukrypteret og usigneret og tilmed overlades til en anonym 3.part (postmanden/folk der går forbi din postkasse ude ved vejen)?

Det er absurd at stille betydeligt større krav til en elektronisk løsning, for så at falde tilbage til en horribel analog løsning. Særligt når Digital Post nu har de features man faktisk efterspørger.

 • 2
 • 3
#7 Gert Madsen

Postvæsenet har ansvar for at et brev kommer frem.

Er det gået hen over hovedet på nogen at de private firmaer som håndterer NemID, E-box etc. overlader det ansvar til deres kunder (os) ?

Og Christian. Den nuværende udgave af OCES-kryptering svarer lidt til at være ude at sejle, og blive forsikret om der så sandelig findes en redningsvest til dig - liggende i den havn du er sejlet fra.

Den reelle løsning, hvor man "har redningsvesten med", har DanID udsat på ubestemt tid.

 • 4
 • 1
#8 Jesper Lund

Nu er du med nemid så heldigt stillet at du ikke selv står inde for signering og kryptering, det klarer Nets for dig, såe.. om digital post er mere sikkert end adidas mail... Den kan man filosofere over..

Tror du at beskeder/breve på Offentlig Digital Post rent faktisk bliver digitalt signeret så du selv senere kan verificere at der ikke er ændret på indholdet?

Måske tager jeg fejl, men min forventning vil være at man blot kører "netbank modellen", hvor din identitet verificeres ved login, og derefter er det alene den centrale server som kan bekræfte autenticiteten af indhold og transaktioner.

Netbank NemID kører jo ikke med persistente PKI nøgler, eller andet som kan give en senere uafviselig bekræftelse på at du har udført transaktionen. OCES NemID har persistente nøgler (men på en central server og så ødelægger MiTM det hele), men spørgsmålet er om de reelt bliver brugt (til deres egentlige formål) ved Offentlig Digital Post aka e-Boks?

Jeg kender ikke svarene. Måske står det i udbudsmaterialet om Offentlig Digital Post. Men er det offentligt tilgængeligt?

 • 4
 • 0
#9 Anonym

Det er kriminelt ikke at underkaste sig E-post.

Ministeren opremser en række muligheder for undtagelse, og postulerer at det ikke er nødvendigt at forklare sig. Men Ministeren forklarer ikke, hvorfor der opretholdes en strafferamme der betyder at man vil kunne anklages og dømmes i forhold til straffeloven.

Da ministeren ikke definerer hvad en komputter er,så er det jo vanskeligt at forholde sig seriøst til hans datamat-snak. ( Når min hund har en komputterchip med trådløs kommunikation, er jeg så alligevel ikke lovligt undtaget ? ) Det er tydeligt, at Ministeren holder døren åben, så man altid kan ztraffez, hvis det skulle være bekvemt i forbindelse med den stærkt påkrævede tvangz digitalizierung.

Jeg håber jeg med ovenstående har formuleret mig passende usammenhængende og fremstår som fuldstændigt selvmodsigende. Så skulle jeg vel være i niveau, så selv en Minister eller Digitaliseringsstyrrelsen kan forstå budskabet.

 • 1
 • 1
#10 Anonym

Hvorfor skulle man have NemID, hvis man er rejst ud af landet. Jeg forstår slet ikke hvorfor det overhovedet er et spørgsmål, i forbindelse med NemID. Opholder man sig ikke i Danmark må det være lovgivningen i landet hvor man opholder sig, der er gældende for ens retsstatus. Er man kun udrejst midlertidigt, så gælder loven om tvangsdigitalisering jo ved indrejse i Danmark. Eller vil man tvangsdigitalisere udenlandske borgere ?

Hvad med de i øjeblikket meget omtalte borgere, som har dobbelt statsborgerskab, og finder ud af at de måske bliver tvunget til at aftjene værnepligt i deres andet hjemland. Gælder loven også for dem ? Skal de så benytte NemID fra en militærforlægning i et fremmed land ? Hvis de altså kan finde anvendelse for Nem-systemet, i det fremmede land.

Der er vist mange uafklarede spørgsmål i forbindelse med Nem-løsningen, hvor jeg ikke ser, at man har afgrænset hvem der er under Dansk lov og hvem der ikke er, og hvor Dansk lov finder udbredelse og hvor den ikke gør.

 • 1
 • 1
#11 Jacob Larsen

Hvorfor skulle man have NemID, hvis man er rejst ud af landet.

Det er ikke helt så simpelt. Det er sjældent at man helt kan droppe kontakten til danske myndigheder. Måske er der hus/lejlighed der skal sælges/udlejes. Måske har man et SU-lån. Eller måske er der bare tale om midlertidig udrejse/udstationering, og så kommer der sådan noget som kontakt til A-kasse ind i billedet, siden det kræver aktiv indsats mens man er væk for at undgå karantæne i A-kassen når man kommer tilbage. Eller måske vil man giftes mens man er væk. Det kræver en civilstandsattest fra den kommune man er flyttet fra i Danmark, en kommune som snart kommer til at skulle køre alle henvendelser gennem Digital Post, som kræver login via NemID. Hvis man så ikke lige har NemID kørende allerede, så kan det jo blive lidt problematisk. Man kan jo håbe for folk i den situation at de kan få oprettet NemID på ambassaden. Sådan en kan være langt væk, men lige præcis hvis man vil giftes, så skal man normalt alligevel møde på ambassaden for at få styr på papirerne.

Edit: Det er den slags situationer, hvor undtagelse 3 kan være meget praktisk.

 • 0
 • 0
#12 Anonym

Jeg kan godt se, at hvis man vil beholde en relation til Danmark, f.eks. i forbindelse med, at man ønsker sociale ydelser, så er NemID belejligt. At fjerne den fysiske tilstedeværelse, mellem borgeren og det offentlige, kan have mange fordele. Det må jeg medgive.

 • 0
 • 0
#13 Anonym

Ministeren forklarede også, at det i hans øjne var et godt udgangspunkt for at nå målet om, at 80 procent af al kommunikation med det offentlige i 2015 skal foregå digitalt.

Så sent som i aftes, var der et indslag omkring NemID, her på den lokale TV2 kanal. Det omhandlede, at der pt. bliver sendt mange falske email ud til borgerne, som logger NemID brugerne i en fælde, hvor de så får ryddet deres konto.

Jeg bed mærke i to forhold i forbindelse med det indslag. 1) Nets, som levere NemID, beskrev at de ALDRIG sender email til brugerne. Det kan jeg ikke få til at hænge sammen med ønsket om 80% Digital post i det offentlige. Er de sidste 20% forbeholdt Nets ? Eller er der tale om at Ministeren forbeholder sig, selektivt at vælge hvem loven gælder for, og at det ikke gælder for Nets, som jo netop skulle være med på vognen, når det gælder Digitalisering.

2) Det fremgik også af indslaget, at den forurettede unge mand, havde mistet en mindre opsparing. Som dog var af betydning for den forurettede. Det beskriver, at man med NemID nu er ansvarlig for de følger, kriminelle handlinger under anvendelse af NemID, medfører. Her skal man især kigge på, at dem der har behov for NemID, på grund af sociale forhold, også er dem der er mest udsat for misbrug og dem der lidder størst skade ved et misbrug. Det er overskueligt, hvis man har råd til at miste et mindre beløb, men for en studerende, kan det betyde at man må gå sulten i seng, i en måneds tid eller længere. Det sikkerhedsmæssige, er kendt og beskrevet mange gange, bl.a. her på V2. Der er også beskrevet alternative løsninger, så der er tale om, at man gennem NemID, stiller en mulighed til rådighed, for de kriminelle. Uden at dæmme op for denne kriminalitet !

Jeg skal ikke gøre mig særskilt klog på Jura, men det forekommer mig, at hvis man stiller en særlig mulighed til rådighed for kriminelle, så har man et ansvar på linie med de kriminelle. Særligt hvis man ikke foretager de fornødne tiltag, og forhindrer kriminaliteten.

Lidt uden for ovenstående. Så finder jeg det påfaldende, at jeg aldrig er blevet forsøgt phishet i forhold til NemID. Jeg har hørt om en del, hvor man har forsøgt. Her er der, SÅ VIDT JEG KAN SE, altid tale om brugere af NemID. Det beskriver for mig, at der er en sammenhæng mellem om man har NemID eller ej, i forhold til om man bliver forsøgt misbrugt. Da det ikke er umuligt, at finde ud af om en given bruger har NemID, for det er der jo andre muligheder, end lige Nets, der åbner for, så er der også på den måde mulighed for de kriminelle. Som eksempel, så er det almindeligt, at man udlicitere opgaver, som omhandler systemer der skal benytte NemID, til lande hvor der ikke er samme lovgivning som i Danmark, hvorfor der ikke er noget der forhindrer utilsigtet dataudveksling / behandling.

Jeg har svært ved at se, hvordan Ministeren kan være klar i mælet, når han stiller sig op og forsvarer anvendelsen af NemID.

 • 3
 • 0
#14 Svend Lyngsø

Hvis en borger afgiver erklæring om, at man ikke er i stand til at modtage Digtal Post, så vil vedkommende blive fritaget. Det er ikke tanken, at det skal fremgå, hvilken af fritagelsesgrundene, borgeren henholder sig til,« sagde Bjarne Corydon på samrådet

 • 0
 • 0
#15 Jesper Lund

Hvis en borger afgiver erklæring om, at man ikke er i stand til at modtage Digtal Post, så vil vedkommende blive fritaget. Det er ikke tanken, at det skal fremgå, hvilken af fritagelsesgrundene, borgeren henholder sig til,« sagde Bjarne Corydon på samrådet

Vil du fortolke det som en generel fritagelsesordning, når Finansministeren ved samme lejlighed meget klart truer dig med fængselsstraf i op til 4 år hvis du afgiver en "urigtig" erklæring?

(det er ikke klart hvad der ligger i en "urigtig erklæring" i denne sammenhæng, da du skal fortolke en sikkert meget uklar bekendtgørelse, men det gør bare det hele endnu mere Kafkask, når/hvis du kan dømmes til fængselsstraf uden at vide hvad du har gjort forkert, udover at ønske fritagelse fra tvangsdigitaliseringen).

 • 0
 • 0
#16 Niels P Sønderskov

Jeg synes både journalisten, der skriver, og de fleste debattører vrøvler. Der er ikke tale om at nogen dropper Digital Post.

I lovgivningen kommer der regler om undtagelse, og jeg synes det er klogt nok at tage det lidt lempeligt i starten i stedet for at fare ud med bål og brand imod enkelte, der af den ene eller den anden grund ikke synes det system der nu vælges er smart nok (en del af de kloge debattører her).

Og så er den ikke længere. Der er vel ingen af jer, der synes det vil være enormt smart at fortsætte med at kaste mængder af gode skattekroner efter papirpost, eller hvad?

 • 0
 • 3
#17 Gert Madsen

Hvem vrøvler ?

Debattørerne her på siden efterspørger en fungerende E-post løsning. Ikke papir.

Men strengt taget: man kan sende mange breve for den milliard, man har postet i NemID.

Så hvis den valgte elektroniske løsning ikke løser opgaven, (og det er netop tilfældet med NemID), ja, så skal man lade være at implementere.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere