Her ender dine lyddata fra Samsungs SmartTV
Nuance er det amerikanske talegenkendelsesfirma, der modtager samtaler som Samsungs SmartTV optager. Selskabet udvikler og leverer talesystemerne i Samsungs SmartTV, og er dermed den tredje part, som Samsung i sin Global Privacy Policy advarer om, kan komme i besiddelse af indhold fra samtaler ytret foran fjernsynet.
Samsungs SmartTV har to forskellige talegenkendelsesfunktioner, hvor den ene er til at styre kanalskifte og volumen ved at sige “Hej TV” og derefter en kommando, hvilket foregår i offline tilstand. Her bliver ikke gemt nogen optagelse.
Ved den anden funktion skal fjernsynsbrugeren aktivt trykke på en knap på fjernsynsbetjeningen for at starte en søgning eller stille et spørgsmål til TV’et, som fx “Hvad kan jeg se klokken 7 i aften?”.
Det er ved denne type interaktion med TV’et at dataoverførslen til Nuance kommer ind i billedet.
Jens Klærum direktør i Dictus, som er det danske firma, der har leveret danske sprogressourcer til Nuance og dermed populært sagt sikret at Nuances teknologi og Samsungs fjernsyn god til at forstå dansk, forklarer:
»Nuance komprimerer den indsamlede data, og sender den til en server, selskabet har kontrol over. Og så er det deres ejendom, som de har retten til at benytte, hvilket man som forbruger accepterer, når man gør brug af deres produkt. De indsamler data for at forbedre deres genkendelsesprogram. Jo mere data de får fra forbrugerne, jo mere kan de bruge til at forbedre og finindstille deres genkendelsesprogram«
Partnerskabet mellem Nuance og Samsung blev offentliggjort tilbage i 2012, da de første modeller af SmartTV’et blev lanceret.
Udover Samsung er Nuance også ansvarlig for stemmestyringen i LG’s smart TV, samt blandt mange andre ting stemmestyrede programmer til biler som Audi, Lexus, BMW og Mercedes-Benz.
Man skal trykke på knappen
I Samsungs Privacy Policy står det under afsnittet om Voice Recognition, at brugeren venligst skal være opmærksom på at personlig samtale eller anden følsom information også ville være at finde i den opfangede data, der ville blive sendt til en tredje part - hvilket giver anledning til at tro at SmartTV’et lytter med og optager hele tiden.
Samsung informerer i en mail at SmartTV’et ikke lytter passivt med og optager al samtale i det rum hvor TV’et er placeret.
»Rent teknisk optager Samsungs Smart TV ikke passivt og automatisk al samtale i et rum hvor TV’et er placeret. Fjernsynsbrugere skal aktivt trykke på optageknappen på fjernbetjeningen for at stille et spørgsmål og sætte gang i en søgning,« oplyser Samsungs pr-firma i en mail til Version2.
Jens Kjærum fra Dictus forklarer hvordan talegenkendelsesprodukter generelt virker:
»Der er mange af den her slags produkter hvor man skal give dem et såkaldt "wake-up-ord", altså et kodeord som aktiverer enheden, og så den er klar til at modtage en kommando. Mikrofonen står altså tændt hele tiden og afventer "wake-up-ord", men det er først når man giver den et aktiveringsord, at den egentlige talegenkendelse af kommandoer og tekst starter op«, forklarer han og fortsætter:
»Smartphone og TV skal typisk have et tryk på knappen før de virker. I TV er der som regel indbygget en knap i fjernbetjeningen, som man skal trykke på før, man kan skifte kanal eller på andre måder styre TV’et.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.