Slut med fri bevægelighed på internettet for ansatte i virksomheder inden for EU. Straf, hvis man som privatperson linker til en terrororganisation uanset formål. Og private internetudbydere, som i langt højere grad blander sig og overvåger internettrafikken.
Det er forslag, som stammer fra et lækket notat fra arbejdsgruppen CleanIT Project, der i 2011 blev nedsat af EU-Kommissionen til at give bud på, hvordan fremtidens internetangreb mod europæiske interesser kan bremses.
Og det er især forslaget om at give private ‘internet companies’ frit lejde, som der står i rapporten, der foruroliger Henning Mortensen, chefkonsulent i branchefællesskabet DI ITEK, som repræsenterer it-, tele- og elektronikvirksomheder i Danmark.
»Jeg er meget skeptisk over for, hvis man i fremtiden lader private internetudbydere agere politibetjent i forhold til, hvad deres kunder må og ikke må på internettet. Det har vi offentlige domstole til,« siger Henning Mortensen til Version2.
Og han forsætter:
»Hvis nu alle internetudbyderne gik sammen om at blokere Enhedslisten ud fra et eller andet smagsdommeri, så er vi da på vej ud ad en helt forkert vej. Sådan håber jeg bestemt ikke, internettet er på vej til at blive,« siger han.
Flere indskrænkninger på vej
Henning Mortensen pointerer, at det er fint, hvis man fra EU’s side forsøger at dæmme op for internetkriminalitet, for eksempel ved at overvåge sider med børneporno og websites med voldeligt indhold. Men hvis overvågningen på nettet skal øges, er det ifølge Henning Mortensen vigtigt, at borgerne inddrages.
Derfor mener han, at det er kritisabelt, at CleanIT indtil videre har hemmeligholdt sine forslag.
»Skulle nogle af de her forslag komme så vidt, at de skal implementeres i de forskellige medlemslande, så er det meget vigtigt, at vi får en folkelig debat, inden nogen af disse forslag skulle blive vedtaget. For de kan jo syne temmelig vidtgående,« fortæller Henning Mortensen til Version2.
Ikke desto mindre har vi de seneste år set en tendens til, at internettet ikke længere er helt så frit, som det var tiltænkt - også i Danmark. Her refererer Henning Mortensen til en række spillesider, der er blevet lukket af Skats særlige Spillemyndighed. Og på sundhedsområdet har man lukket sider ned, som sælger medicin på internettet. Så tendensen er klar.
»Overordnet set går peger retningen mod, at mere og mere indhold bliver begrænset. Det ser vi herhjemme, og vi ser det i udlandet. Men vil man undgå nogle af de filtre, som bliver sat op for at begrænse adgangen, så bruger man jo bare en anden IP-adresse eller internetudbyder. Så begrænsning virker meget svært,« forklarer Henning Mortensen over for Version2.
Han siger i forlængelse heraf, at hvis der er tale om ulovlige hjemmesider med skadeligt, manipulerende eller ulovligt indhold, så har myndighederne en stærk sag, og han tilføjer:
»Jeg er meget skeptisk, hvis man i fremtiden lader private internetudbydere agere politibetjente i forhold til, hvad deres kunder må og ikke må på internettet. Det har vi offentlige domstole til.«
Effekten af nuværende tiltag uklar
I det hemmeligholdte notat kan man også læse, at gruppens medlemmer omtaler en gruppe af internetbrugere som terrorister, uden at der dog i notatet redegøres for, hvad det præcist dækker over. Det oplagte svar er dog, at det drejer sig om personer, som offentlige instanser som politiet og efterretningstjenester har i søgelyset, fordi de af den ene eller anden grund har en tilknytning til en terrororganisation.
Danmark har indført to terrorpakker i henholdsvis 2002 og 2006. Og dem mangler man ifølge Henning Mortensen stadig at se effekterne af på it-området.
»Jeg synes endnu, vi mangler at se, hvordan de her pakker virker på området for it-kriminalitet i forbindelse med terrorisme. Så spørgsmålet er, om vi overhovedet har brug for en ekstra stramning på området. Det er meget svært at svare på, men jeg synes ikke, der lige nu er noget, der taler for, at det er tilfældet,« siger Henning Mortensen til Version2.
The CleanIT Project blev oprettet af EU-Kommissionen tilbage i 2011 med det formål at stoppe terrorisme på internettet. Projektgruppen har indtil videre kostet i omegnen af tre millioner kroner at drive. Den lækkede notat indeholder en række forslag inden for en lang række it-områder, som både private og offentlige organer er omfattet af.
Følge dette link, hvis du vil læse det hemmelige notat igennem.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.