Helsingørs borgmester raser over Chromebook-afgørelse: »En helt rædselsfuld og totalt urimelig situation«
Hvis der er dårlig stemning i Kommunernes Landsforening, som skrevet tidligere på eftermiddagen, så er der rigtig dårlig stemning i Helsingør Kommune, efter Datatilsynet har meldt ud, at man fastholder forbuddet mod Chromebooks i folkeskolerne.
I afgørelsen slår Datatilsynet blandt andet fast, at kommunen mangler af identificere flere risici for børnenes databeskyttelse, man har ikke analyseret alle de risici kommunen har identificeret, og så lever materialet i konsekvensanalyse ikke op til indholdskravet.
På trods af den mangelfulde indsats, mener Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune, at forbuddet er urimeligt:
»Det er ærlig talt en helt rædselsfuld og totalt urimelig situation elever, lærere og pædagoger i Helsingør Kommune er sat i. Hvorfor skal de være prøvekaniner i en sag, der vedrører forhold mellem EU og internationale techgiganter,« understreger hun i en mail til Version2 og fortsætter:
»Og hvordan skal vi dog forklare dem, at netop de skal undvære de normale redskaber og alle de opgaver, tekster osv., der allerede ligger der, mens skoler i andre kommuner med tilsvarende redskaber og ovenikøbet mindre restriktiv opsætning kan køre videre som om intet er hændt? Det giver slet ikke mening!«
Hun uddyber, at det ifølge Google kan tage år at få forhandlet aftalevilkårene mellem kunde og leverandør, som er et af Datatilsynets krav til, at Helsingør måske igen åbne op for børnenes Chromebooks.
Man har tænkt sig at indkalde til et møde mellem Helsingør Kommune, KL, Datatilsynet og Undervisningsministeriet, og byrådet bliver også hasteindkaldt til et møde, hvor det skal besluttes, om man har tænkt sig at følge Datatilsynets ordre.
»Der er tale om mulige konsekvenser ifht. gældende GDPR-lovgivning men i høj grad også folkeskoleloven, der bla. gør det klart, at Helsingør Kommunes elever ikke må stilles ringere end andre elever samt at eleverne skal rustes til en digital fremtid,« skriver borgmesteren og uddyber, at konsekvenserne kan blive lagt større, end at man blot skrotter Chromebooks:
»Der kan desuden opstå store udfordringer ifht. afholdelse af eksaminer, ligesom skolerne ikke i samme grad kan hjælpe elever med særlige udfordringer som fx ordblindhed. Ud over konsekvenser i forhold til gældende lovgivning vil der også kunne blive tale om økonomiske konsekvenser, der både handler om ekstraordinære udgifter i den enkelte kommune, men også kalder på nationale drøftelser med regeringen om loftet over kommunernes serviceudgifter.«
Datatilsynet undersøger lige nu 20 andre kommuners brug af samme tjeneste i folkeskolen.
I slutningen af 2019 klagede Jesper Graugaard til Datatilsynet over Helsingør Kommune, som havde oprettet en Google-konto til hans søn uden forældresamtykke. Senere endte sønnens oplysninger utilsigtet på videoplatformen Youtube.
Men Helsingør er langt fra den eneste kommune, der bruger Googles tjenester i undervisningen. Derfor valgte Datatilsynet i 2020 at starte sager af egen drift for at undersøge flere kommuners brug af Chromebooks og programmet Google Workspace for Education. Det har vist sig at sjusk med børnenes persondata er et generelt problem.
I vinteren 2021 afslørede Version2 nemlig, at 24 ud af 45 Google-kommuner mangler at lave en risikovurdering for børnenes databeskyttelse. Det samme gælder for mindst 13 kommuner, der som alternativ bruger Microsofts Office 365 med datalagring i Onedrive.
Datatilsynets første afgørelse i Helsingørsagen kom i september 2021, hvor man gav kommunen en frist på omkring to måneder til at få lavet en risikovurdering (og en konsekvensanalyse hvis nødvendigt) som dokumentation for en lovlig behandling af børnenes persondata.
Helsingør kom i mål med en risikovurdering, men mente ikke, der var behov for en konsekvensanalyse, og fortsatte med at bruge Chromebooks i folkeskolerne.
Den 14. juli i år offentliggjorde Datatilsynet sin anden afgørelse i sagen med et påbud til Helsingør Kommune om at suspendere brugen af Googles værktøj i skolerne. Beskeden har ikke mindst skabt panik i Helsingør, men også i flere andre Google-kommuner, Datatilsynet stadig undersøger.
Den 3. august meldte Helsingør Kommune ud, at man har sendt en konsekvensanalyse til Datatilsynet som bevis på en lovlig behandling, og derfor har man tænkt sig at fortsætte med Chromebooks, når børnene starter i skole den 8. august.
Dog trak Helsingør Kommune delvist i land dagen før skolestart, og derfor er det kun lærerne, der i den første skoleuge efter sommerferien bruger Chromebooks. Børnenes enheder må blive derhjemme.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.