Helsingør fortsætter med Chromebooks trods Datatilsynets forbud
Helsingør Kommune fastholder brugen af Google Chromebooks på trods af Datatilsynets forbud om netop dette.
I en mail til lærere i Helsingør Kommune, som Verison2 er i besiddelse af, skriver Referencedirektør i Helsingør Kommune Lars Rich ifølge Folkeskolen, at dokumentation »er sendt til Datatilsynet nu, med et følgebrev der siger, at nu har vi leveret det, de kræver, og derfor er det vores opfattelse, at forbuddet den 3/8 ikke skal træde i kraft, og eleverne kan anvende Chromebook fra næste uges skolestart. Såfremt Datatilsynet er uenig i det, skal de eksplicit meddele os dette.«
Den omtalte dokumentation skal bevise, at Helsingør Kommunes behandling af elevernes persondata sker i overensstemmelse med GDPR. Kommunen har til i morgen onsdag 3. august 2022 til at aflevere dokumentationen til Datatilsynet, hvis kommunen skal undgå et forbud.
Formand for Helsingør Lærerforening Merete Svalgaard Knuhtsen stiller spørgsmålstegn ved kommunens opfattelse af, at dokumentationen er tilstrækkelig.
»Lærerne har ikke en computer, de har en Chromebook. Hvis de ikke kan bruge den, kan de ikke skrive beskeder til forældrene i Aula og ikke blive indkaldt til møder, eller tilgå mebook eller deres årsplaner. Vi er låst på hænder og fødder,« siger hun til fagbladet Folkeskolen.
Læs også: Ransomwaren Luna bekræfter ny cross-platform-trend blandt hackere
14. juli i år offentliggjorde Datatilsynet en afgørelse i Helsingør-sagen med et forbud til kommunen om at bruge Google Workspace for Education fra 3. august i år.
Selvom kommunen har lavet en risikovurdering, mangler der stadig sikkerhed for at gøre overførslen af børnenes persondata til Googles cloud lovlig. Tilsynet mener, at kommunen skulle have lavet en konsekvensanalyse, fordi der er en høj risiko for børnenes databeskyttelse, men suspenderingen handler ikke kun om manglende dokumentation.
Ifølge Helsingør Kommune kan man ikke kan udelukke, at Google bryder aftalen om ikke at profilere børnene, og derfor består en væsentlig risiko, som Helsingør ikke har nedbragt tilstrækkeligt, understreger Datatilsynet i afgørelsen.
Læs hele Version2's gennemgang af Helsingør-sagen her.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.